מחלקות שיקום חדשות בבית החולים הרצוג בירושלים עומדות ריקות בשעה שכ־100 חולים ממתינים להתאשפז בהן. המציאות האבסורדית הזאת, כך דיווח הבוקר (ד') יובל בגנו ב"מעריב", היא תוצאה של פער בין התעריף לאשפוז של משרד הבריאות לבין העלות בפועל כפי שמציגים בבית החולים.
עוד בעניין דומה
בשנה האחרונה חנכו ב"הרצוג" שתי מחלקות שיקום חדשות עם 52 מיטות אשפוז, אלא שהמחלקות נותרו עד היום סגורות בשל "תעריפי אשפוז נמוכים ולא ריאליים, הן בשיקום והן בסיעוד המורכב".
לפי המרכז הרפואי, עלות יום אשפוז במחלקת שיקום נעה בין 1,600 ל־1,800 שקל. אלא שהתעריף של משרד הבריאות עומד על 1,297 שקל בלבד. בפועל, לאחר מו"מ עם קופות החולים התעריף ליום אשפוז בשיקום אף נמוך יותר - 800־1,100 שקל.
הפער גדול אף יותר במחלקות "סיעוד מורכב", שם העלות הריאלית ליום אשפוז לפי "הרצוג" נעה בין 1,450 ל־1,550 שקל, בעוד התעריף משרד הבריאות עומד על 991 שקל בלבד, כשבפועל, מול הסדרי הקופות, התעריף ליום אשפוז נע בין 640 ל־800 שקל.
"המציאות שבה בתי חולים צריכים 'לסבסד ולהפסיד' על כל מטופל הביאה את כלל בתי החולים לסגור או לצמצם מחלקות גריאטריות למרות הביקוש והצורך הגובר", ציינו ב"הרצוג". לראיה, לפני כעשור פעלו במקום חמש מחלקות סיעוד מורכב עם כ־150 מיטות אשפוז, אך ארבע מהן נסגרו מסיבות כלכליות ונותרה מחלקה אחרונה בלבד עם 24 מיטות.
משרד הבריאות מסר בתגובה: "המשרד היה שותף לתכניות הבנייה של 'הרצוג', במטרה להרחיב את מספר המיטות. המשרד נמצא בתהליכי בדיקת התאמה סופיים של כוח האדם והתשתיות, במטרה לוודא כי השירות שיינתן במרכז יעמוד בסטנדרטים המקצועיים המקובלים. לאחר סיום התהליך באופן תקין, יינתן רישוי לצורך פתיחת המיטות כבר בימים הקרובים". בנוגע לשאלת התעריפים נמסר: "תעריפי האשפוז נבחנו לאחרונה ועודכנו בהתאם".