תרכיב החיסון לקורונה המבוסס על טכנולוגיה ישנה הראה יעילות של 100% במניעת מחלה קשה ואשפוזים. כך הודיעו אתמול (ד') החברות סאנופי (Sanofi) הצרפתית ו-GSK (גלקסו סמית קליין) הבריטית, המייצרות את החיסון. כמו כן הודיעו שהחיסון יכול לשמש בוסטר יעיל אחרי קבלת חיסונים אחרים שכבר אושרו לשימוש. פרטים על כך פורסמו ברויטרס.
עוד בעניין דומה
שתי החברות הודיעו עוד באפריל 2020 כי הן "משלבות כוחות" לפיתוח משותף של החיסון. עד כה אושרו בידי הרשויות הרגולטוריות השונות חיסונים אחרים שהופצו ברחבי העולם. החיסון החדש נמצא כעת בשלב 3 של הניסוי הקליני. בהודעת החברות נאמר כי "נראה שזו תהיה תוספת משמעותית למאבק במגיפה".
החיסון החדש מבוסס חלבון הכולל תוסף שנועד לעורר את המערכת החיסונית ולהגביר את התגובה החיסונית. ייתכן, מעריכים כמה מומחים, כי תרכיב זה ישכנע מהססי חיסונים להתחסן בו.
"סאנופי" התכוונה להגיש את תרכיב לאישור הרשויות האירופאיות עוד בשנה שעברה, אבל תכנית זו נגנזה בעקבות תוצאות מאכזבות בניסוי במבוגרים.
יתרון בולט אחר של התרכיב האירופאי הוא בשינוע: אין צורך להעבירו ממקום למקום בטמפרטורה נמוכה. החברות הודיעו שהניסוי הקליני המחודש נעשה בתקופת גל הדלתא וגם האומיקרון. עם זאת, הממצאים הקליניים המלאים טרם נחשפו. כמו כן לא פורסמו נתונים על תגובות שליליות ותופעות לוואי אצל המתחסנים. בהודעת החברה אין מידע על מספר המשתתפים בניסוי הקליני מעל גיל 60 ומעל גיל 80 – קבוצות הגיל שבסיכון מוגבר לאשפוז.
עם זאת החברות הודיעו על ניסוי אחד שערכו בקרב אנשים שלא חוסנו ולא חלו בעבר. השתתפו בו כ-10,000 בני 18 ומעלה מארה"ב, אסיה, אמריקה הלטינית ואפריקה. לא נמסרו פרטים על תמהיל המשתתפים בניסוי ואת גודל קבוצות הסיכון. כולם קיבלו שתי מנות בהפרש של 22 יום בין המנה הראשונה לשנייה. לפי דיווחי החברות, הממצאים מעידים על יעילות של 57.9% נגד מחלה סימפטומטית, יעילות של 75% במניעת תחלואה בינונית ויעילות של 100% במניעת תחלואה קשה. מכאן שבפועל גם החיסון הזה לא מספק הגנה מושלמת מפני הידבקות.
מחקר נוסף, לפי הודעת החברות, כלל 700 משתתפים ובו נבדקה יעילות תרכיב החיסון כמנת דחף (בוסטר) אחרי שתי מנות חיסון של חברות אחרות המבוססות על טכנולוגיית ה-mRNA וגם מול חיסונים מבוססי שיטות אחרות. לפי החברות, החיסון החדש יעיל יותר בייצור נוגדנים פי 18-30 לעומת מנת הדחף האחרת. ההערכה: התוסף שבהרכב החיסון מגביר את יעילות תגובתה של המערכת החיסונית, אבל ידוע מחיסונים אחרים שהתוסף גם מגביר תגובת לוואי מקומית לאחר החיסון.
פרופ' ג'וני גרשוני, חוקר חיסונים ונגיפים מאוניברסיטת תל אביב, התייחס להודעת שתי החברות האירופאיות, ב"הארץ": "זה נדבך נוסף בפיתוח חיסונים והתמודדות מול מגפת הקורונה. חיסון זה פותח בשיטה מסורתית וותיקה יותר לעומת חיסוני ה-mRNA של 'פייזר' ו'מודרנה'. עושה רושם שהוא בטוח ויעיל".