חדשות

טיפול בתא לחץ שיפר את מצבם של הלומי קרב הסובלים מפוסט טראומה

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב והמרכז הרפואי שמיר זיהו פצעים במוחם של חיילי צה"ל משוחררים הסובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית ובעקבות טיפול בתא לחץ הודגם שיפור בכלל תסמיני ה-PTSD שלהם

טיפול בתא-לחץ ב"אסף הרופא" (צילום: "אסף הרופא")
טיפול בתא לחץ ב"אסף הרופא-שמיר". צילום: דוברות בית החולים

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב והמרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) הביאו לשיפור בתסמינים של הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) בקרב חיילים משוחררים באמצעות טיפול בתא לחץ. החיילים, שסבלו מתסמונת עמידה לטיפול, השתתפו במחקר הקליני המבוקר והראו שיפור משמעותי בכל מרכיבי התסמונת. תוצאות המחקר, שעבר ביקורת עמיתים, מתפרסמות היום בכתב העת היוקרתי PlosOne.

מאחורי פריצת הדרך עומד צוות חוקרים בהובלת פרופ' שי אפרתי, ד"ר קרן דואניס-ברק, ד"ר אילן קוץ, ד"ר מירב קטלוניה, ד"ר אפרת ששון, ד״ר אמיר הדני, גבריאלה לוי וירדן שכטר מבית הספר סגול למדעי המוח ומהפקולטות למדעי החיים ולרפואה באוניברסיטת תל אביב ובמרכז הרפואי שמיר.

פרופ' שי אפרתי, מנהל מחקר ופיתוח ב"שמיר-אסף הרופא". "תוצאות המחקר מדגימות לראשונה את מקומו של הטיפול הביולוגי הישיר ברקמת המוח ככלי להשגת ריפוי". צילום: דוברות בית החולים

"למחקר גויסו 35 לוחמים שסבלו מתסמיני PTSD והיו עמידים לטיפול תרופתי או פסיכותרפי", מספרת ד"ר דואניס-ברק. "הלוחמים חולקו לשתי קבוצות: האחת טופלה בטיפול היפרברי, כלומר בתא לחץ, והשנייה שימשה כקבוצת ביקורת. לאחר פרוטוקול בן 60 טיפולים בתא הלחץ הודגם שיפור בכלל תסמיני ה-PTSD, הכוללים עוררות, הימנעות ודיכאון.

"לצד השיפור בתסמינים הודגם גם שיפור תפקודי ומבני בפצע המוחי המאפיין את התסמונת. אנחנו מעריכים כי במרבית המטופלים יישמרו הישגי הטיפול גם שנים לאחר סיום פרוטוקול הטיפול עצמו.

"המחקר הזה מעניק תקווה של ממש להלומי קרב. משתתפי המחקר, שברובם סבלו מדרגות פגיעה קשות, הצליחו לצאת ממעגל האימה, ולראשונה זה שנים רבות הצליחו להביט קדימה אל העתיד".

רפואה היפרברית היא צורת טיפול שבמסגרתה שוהים המטופלים בתאים מיוחדים, שבהם הלחץ האטמוספרי גבוה מהלחץ שאנו חווים בגובה פני הים, וכן האוויר עשיר יותר בחמצן. רפואה היפרברית נחשבת לבטוחה, והיא כבר משמשת לטיפול בשורה ארוכה של מצבים רפואיים. בשנים האחרונות מצטברות ראיות מדעיות לכך שפרוטוקולים ייחודיים של טיפולים היפרבריים יכולים לשפר את אספקת החמצן למוח ולעודד את ייצורם של כלי דם ותאי עצב חדשים. יצוין כי כל טיפול בתא לחץ מחייב הערכה וליווי של רופאים המוכשרים לכך.

"אנחנו מבינים היום שהתסמונת העמידה לטיפולים היא תוצאה של פצע ביולוגי ברקמת המוח", מסביר פרופ' שי אפרתי. "אותו פצע מוחי היווה מחסום לטיפול בתסמונת באמצעים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים. באמצעות הפרוטוקולים החדשים של טיפול בתא לחץ אנו יכולים להפעיל את המנגנונים הנדרשים לריפוי רקמת המוח הפגועה. הטיפול מביא לשפעול ולחלוקה של תאי גזע, לייצור של כלי דם חדשים ולעלייה בפעילות המוחית ובסופו של דבר גם לחידוש הפעילות ברקמת המוח הפגועה. המחקר שלנו פותח פתח להבנה טובה יותר של החיבור גוף-נפש".

לפי ארגון הבריאות העולמי, קרוב ל-4% מסך כל בני האדם בעולם ועד כ-30% מכלל החיילים הקרביים יפתחו הפרעת דחק פוסט-טראומטית.

"תוצאות המחקר מבססות את התפיסה כי חשיפה לטראומה נפשית קשה יכולה להוביל לפגיעה מוחית אורגנית, ומדגימות לראשונה את מקומו של הטיפול הביולוגי הישיר ברקמת המוח ככלי להשגת ריפוי", אומר פרופ' אפרתי.

"לצערנו, אין כיום דרך יעילה לאבחן פוסט-טראומה, ואבחון התסמונת נעשה על בסיס דיווח אישי שהוא מן הסתם לא אובייקטיבי – מה שמוביל לקונפליקטים רבים בין הלוחמים לבין הרשויות האמונות על הטיפול בהם. למה הדבר דומה? לאדם שמגיע למיון עם כאבים בחזה. הכאב בחזה יכול להיות תוצאה של התקף חרדה או של התקף לב. ללא בדיקת אק"ג ובדיקות דם אובייקטיביות, אפשר לפספס את התקף הלב.

"כהמשך למחקר הנוכחי, אנו עורכים כעת מחקר שמטרתו לאפיין את טביעת האצבע הביולוגית של פוסט-טראומה, כך שניתן יהיה לאבחן את התסמונת באמצעות כלים אובייקטיבים וחדשניים", מסכם פרופ' אפרתי.

נושאים קשורים:  תא לחץ,  רפואה היפרברית,  אוניברסיטת תל אביב,  פרופ' שי אפרתי,  ד"ר קרן דואניס-ברק,  בית החולים אסף הרופא-שמיר,  הפרעת דחק פוסט טראומטית,  הלום קרב,  חדשות,  מחקר
תגובות

PlosOne הוא כתב עת שמפרסם מאמרים בתשלום ויש לו impact factor של 3.24 בשנת 2022. זה מהווה עלייה מרשימה לעומת impact factor של פחות מ- 3 שהיה לו משך כמה שנים. לא בדיוק מה שרוב הא-נשים מתכוונים/ות אליו בביטוי ״כתב עת יוקרתי״. אולי יקר. לא יוקרתי.
מי שקורא/ת את המאמר מגלה עד מהרה שהוא מלא בעיות מתודולוגיות. הקבוצות הן קטנות מאד. המשתתפים ניסו בממוצע כ- 2 ניסיונות טיפול פסיכולוגי ופחות מ- 2 ניסיונות טיפול תרופתי. לא חולים מאד עמידים. לעומת זאת רובם המכריע מקבלים קנביס במינון משמעותי (כמעט 30גרם לחודש). מכאן שאין לשלול את האפשרות שכל האפקט שמצאו החוקרים/ות (ככל שיש כזה) הוא הפחתת נזקי קנביס באמצעות חמצן היפרברי. המחקר הוא ללא סמיות (blinding). שנית ההשוואה היא בין קבוצה שמקבלת התערבות לקבוצה שממשיכה טיפול שלפי הגדרת המחקר הוא בלתי מועיל. זו לא קבוצות ביקורת שקולה. ב- design כזה, אין שום סיבה להניח שהאפקט הוא של החמצן ההיפרברי, ייתכן שזו ההתרגשות וההתלהבות, תחושת החידוש, חדוות השהייה יחדיו במין תא טיסה חדשני וכו׳ וכו׳. הכותבים/ות לא מדווחים/ות האם ההתערבות גרמה גם לשינוי בתפקוד הקוגניטיבי של המשתתפים במשימת ה- N-back, על אף שזה נתון קריטי. נתוני הביצועים במשימה הזו נאספים בצורה אוטומטית בזמן אמת, כך שבודאי יש אותם ולכן חסרונם מתמיה.
לסיכום: מחקר שבדק אפקט מאד לא ספציפי שטיבו לא ברור ב- design לא אינפורמטיבי לשאלת המחקר ולכן תוצאתו לא ניתנת לפירוש. ודאי שאין כאן אפילו בדל ראיה ליעילותו של טיפול בחמצן היפרברי ב- PTSD.

אנונימי/ת
24.02.2022, 04:35

מה שגריאל אמר. כל אות...

אנונימי/ת
24.02.2022, 08:02

מסכים עם כל מה שנאמר
נכון שתא הלחץ משמש מקור רווחים לבי"ח שמיר , אבל אין זאת אומרת שהקהילה המדעית צריכה לאמץ כל "מחקר חדשני" שמניע משם.
אין זה מקרה שהטיפולים בתא הלחץ "מצליחים" במחלות שהגדרתן, לעתים קרובות, עמומה כמו פוסט טראומה, ופגיעות מוחיות שונות שחלקן משתפר ע"י פיזיותרפיה וטיפול תומך מסור , גם ללא תא לחץ.
הגיע הזמן ש"הישגי" תא הלחץ ייבדקו ביסודיות ע"י וועדה אקדמית בלתי תלויה.