מחקרים

האם יש קשר בין הרכב המיקרוביוטה לבין דלקת אאוזינופילית של הוושט?

ההרכב הייחודי של המיקרוביוטה של הושט שומר עליו מפני התפתחות מחלות וכאשר יש פגיעה במיקרוביוטה עלולה להתפתח דלקת ושטית אאוזינופילית

20.02.2022, 17:43

הרכב המיקרוביוטה ומנגנוני האינטראקציה בין המאחסן לבין המיקרוביוטה בושט אינם ידועים. במחקר זה החוקרים ביקשו לחשוף את המידע הבסיסי בנוגע למיקרוביוטה של הושט ואת המשמעות שלה בהקשר של דלקת אאוזינופילית של הושט (Eosinophilic Esophagitis - EoE).

הרכב המיקרוביוטה, פוטנציאל השתלה ותגובתיות לטיפול אנטיביוטי בושט בוססו על פי ריצוף RNA של מרכיב 16S של הריבוזום. תוצאים תפקודיים של התבססות המיקרוביוטה הוערכו על פי ניתוח של ריצוף RNA של אפיתל הושט של עכבר והושווה לטרנסקריפטום של EoE אנושי. ההשלכה של דיסביוזיס (חוסר איזון של המיקרוביוטה) הוערך על פי מודלים קדם-קליניים של EoE.

תוצאות המחקר הדגימו כי בושט של מכרסמים יש התבססות מיקרוביוטה מגוונת כבר בחודש הראשון לחיים. הרכב המיקרוביוטה בושט ייחודית, ומשפחת החיידקים השלטת היא משפחת חיידקי חומצת חלב (Lactobacillales). כמו כן נמצא כי באזורים שונים של הושט ישנה העשרה שונה של חיידקים: בושט הקריבנית נמצאים בעיקר Bifidobacteriales, וברחיקנית Lactobacillales. השתלת צואה הצליחה לשקם את המיקרוביוטה של הושט, והדגימה כי הסביבה של הושט מעודדת מגוון. התבססות המיקרוביוטקה בושט משנה את המבנה של רקמת הושט ואת הביטוי הגנטי, אשר נעשית מועשרת במסלולי איתות הקושרים לתפקוד מחסום האפיתל, וחופף עם הגנים המעורבים בהתפתחות EoE, ביניהם POSTN,יKLK5,יHIF1A. בנוסף, נמצא כי טיפול אנטיביוטי בינקות מפחית את כמות ה-Lactobacillales בושט, ומגביר את כמות התהליכים הדלקתיים מסוג 2. מידע קליני אימת את הירידה בשכיחות Lactobacillales בושט של חולים עם EoE בהשוואה למקרי ביקורת.

מסקנת החוקרים הייתה כי לושט יש מיקרוביום ייחודי עם הבדלים משמעותיים באוכלוסיית החיידקים בין אזורי הושט השונים. השתלת צואה משקמת את הרכב המיקרוביוטה של הושט. דיסביוזיס עקב טיפול אנטיביוטי מחריפה את המחלה במודלים של EoE במכרסמים. המידע שנאסף מבסס את הרכב המיקרוביוטה, פוטנציאל ההשתלה, תגובתיות האנטיביוטיקה ואינטראקציה בין מאחסן למיקרוביוטה בושט, אשר אלו השלכות משמעותיות עבור בריאות ותחלואה במערכת העיכול.

מקור:

Michael Brusilovsky, et al. (2022) “Host–Microbiota Interactions in the Esophagus During Homeostasis and Allergic Inflammation.” Gastroenterology, February 2022. Vol. 162, Issue 2, p. 521-534. doi.org/10.1053/j.gastro.2021.10.002

נושאים קשורים:  מחקרים,  חיידקי חומצה לקטית,  מיקרוביוטה,  השתלת צואה,  דלקת אאוזנופילית בוושט,  ושט
תגובות