חדשות

ניתן לזהות סימנים מוקדמים לאוטיזם באולטרסאונד טרום לידתי

ממצאים חריגים במבנה הלב, הכליות והראש התגלו בבדיקות אולטרסאונד שגרתיות בעוברים שפיתחו אוטיזם לאחר לידתם. חוקרים מאונ' בן גוריון ומ"סורוקה": "ניתן לזהות את הסימנים לאוטיזם כבר בשליש השני להריון"

משמאל לימין: פרופ' עידן מנשה, פרופ' רלי הרשקוביץ ואוהד רגב. צילום: דני מכליס/ אוניברסיטת בן גוריון

ניתן לזהות סימנים מוקדמים לאוטיזם בבדיקת אולטרסאונד טרום לידתי שגרתית, כבר בשליש השני להריון. למסקנה זו הגיעו חוקרי המרכז הלאומי ע"ש עזריאלי לחקר אוטיזם ונוירו-התפתחות באוניברסיטת בן גוריון ומהמרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. ממצאי המחקר שלהם פורסמו לאחרונה בכתב העת Brain.

החוקרים השוו ממצאי אולטרסאונד של עוברים שפיתחו בהמשך אוטיזם בילדות לבין ממצאים באחיהם שהתפתחו באופן תקין וילדים ללא בעיות התפתחותיות כלל. המחקר העלה כי בכ-30% מהעוברים שאובחנו בהמשך עם אוטיזם התגלו ממצאים אנטומיים חריגים בבדיקת סקירת המערכות הנערכת לנשים בשליש השני להריון באופן שגרתי. שיעור זה הוא פי שלושה יותר משיעור ממצאים כאלה באוכלוסיה הכללית ופי שניים יותר מאשר נמצא באחיהם, בעלי התפתחות תקינה.

ממצאי האולטרסאונד שהראו את  הקשר החזק ביותר לאוטיזם היו ממצאים אנטומיים חריגים במבנה הלב, הכליות והראש. כמו כן, ממצאים אלה היו נפוצים יותר בבנות עם אוטיזם מאשר בבנים עם אוטיזם והיו גם קשורים לחומרת הסממנים האוטיסטים בילדים אלה.

"תוצאות מחקר זה מצביעות על כך שניתן למצוא סימנים מוקדמים לאוטיזם עוד ברחם", אמר פרופ' עידן מנשה מהמחלקה לבריאות הציבור בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, שהוביל את המחקר. "רופאים יוכלו להיעזר בסימנים אלה, הניתנים לזיהוי בבדיקת אולטרסאונד שגרתית, להעריך את הסיכוי ללידת ילד עם אוטיזם".

"הממצאים אינם ייחודיים לאוטיזם אולם במקרה כזה רופאים יכלו להיעזר בהם ולהפנות את הנשים למכון גנטי כדי להעריך את הסיכוי ללידת ילד עם אוטיזם", אמרה פרופ' רלי הרשקוביץ, מנהלת החטיבה למיילדות וגינקולוגיה ב"סורוקה".

"מחקרים קודמים הראו כי ילדים הנולדים עם מחלות מולדות, בעיקר כאלה המערבות את הלב והכליות, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח אוטיזם. ממצאים אלה מצביעים על כך שמנגנונים ביולוגים, גנטיים, התורמים להתפתחות אוטיזם, הם אותם מנגנונים האחראים להתפתחות איברים אלה", הסביר פרופ' מנשה.

המחקר, במסגרת עבודת הדוקטורט של הסטודנט לרפואה אוהד רגב, נערך בשיתוף חוקרים נוספים מאוניברסיטת בן גוריון ורופאים מבית החולים סורוקה וקופ"ח כללית: פרופ' אילן דינשטיין, ד"ר גל מאירי, ד"ר אמנון הדר, ד"ר חגית פלוסר וד"ר אנליה מיכאלובסקי.

נושאים קשורים:  פרופ' רלי הרשקוביץ,  פרופ' עידן מנשה,  אוטיזם,  בית החולים סורוקה,  אוניברסיטת בן גוריון,  אולטרסאונד מיילדותי,  חדשות,  מחקר
תגובות
אנונימי/ת
09.02.2022, 19:40

כי למה לא להוסיף עוד חרדה המגולמת ביחס של 1.00 משהו ביחס לנורמה. למי זה בדיוק יעזור

אנונימי/ת
10.02.2022, 21:24

מענין אך פרסם טרם זמנו בהעדר ממצאים מובהקים שהרי לפי החוקרים שני שליש מהעוברים עם ממצאים דומים יוולדו בריאים לחלוטין ובהעדר כל דרך מובהקת להמשך ברור אבחנתי מדויק יותר הפרסום מקדם מדי ומעלה חרדה בנבדקים שהרי מה יאמר יועץ גנטי להורים שיש חשד גדול יותר לאוטיזם ומה צריכים הורים לעשות בגין ממצאים אלה לשקול הפסקת הריון מחמת הספק
יש פגם בפרסום מקדם בלי מסקנות מובהקות

אנונימי/ת
10.02.2022, 21:38

הבנתי את הפרופסורים הנכבדים
אם אדגים פוקוס אקוגני ( קיים כל הריון 10)
אפנה את האישה למכון גנטי שימצא את הדרך הנכונה לזהות אוטיזם.עבודה די אנמית
הנתונים אצלי לא תואמים את מסקנותיהם.

25.02.2022, 14:05

מדווח על ממצאים בבדיקת אולטרהסאונד בשליש השני להיריון שהראו ממצאים אנטומיים חריגים במבנה הלב, הכליות והראש והיה להם קשר חזק ביותר לאוטיזם בעיקר אצל בנות. השאלה היא לאן נעלמו הממצאים האלה לאחר סיום ההיריון? הרי לא ידוע על קשר בין אוטיזם לשכיחות גבוהה יותר עם מומים אלה בילדים מאובחנים אלא אם כן מדובר באוטיזם שקשור בסינדרום. לא מצוין במאמר מה היו ממצאי האולטרהאסונד בשליש האחרון כי הרי אם נמצאו המומים אמור היה להעשות מעקב אחרי עוברים אלה!! לא כן?
להערכתי המקסימום שהממצאים האלה מרמזים שיתכן ובסמוך לביצוע הבדיקה עברה האמא איזשהו אירוע (מחלה וירלית, נטילת תרופה, אפיזודה של חרדה או תאונה) שגרם גם לממצאים אלה וגם לנזק במוח שתוצאתו הסופית היא אוטיזם??
לא נראה לי שהממצא הזה תורם להבנת תהליך התפתחות האוטיזם!!