51% מהאחיות הדתיות במערכת הבריאות דיווחו על חשיפה להטרדות מיניות מסוגים שונים במהלך עבודתן בשנה האחרונה. כך על פי מחקר שבוצע בחוג לסיעוד במכללת אשקלון. כך דיווחו הבוקר (א') רן רזניק ואסף גולן ב"ישראל היום".
עוד בעניין דומה
זהו המחקר האקדמי הראשון שנעשה בנושא הזה בישראל. מהמחקר גם עלה כי "ככל שחומרת ההטרדה עלתה, כך תדירות ההטרדה הספציפית ירדה". עוד מצוין במחקר שאותו ערך ד"ר איליה קגן, ראש החוג לסיעוד, כי במקום לדווח להנהלת מחלקת הסיעוד במוסד שבו עובדת האחות, התברר כי האחיות בחרו שלא להתלונן והתמודדו לבדן עם האירוע הטראומטי.
עוד עלה במחקר כי "במחלקות בתי החולים שבהן 'רמת אקלים ההקשבה למטופל היתה גבוהה - חשיפת האחיות להטרדות מיניות היתה נמוכה יותר. אקלים ההקשבה מתייחס להקשבה למטופל והבנתו, לאמפתיה כלפיו ולהיעדר שיפוט כלפי המטופל".
ב-2013 הוביל ד"ר קגן מחקר קודם שבדק את היקף תופעת ההטרדות המיניות מצד מטופלים בקרב כלל הרופאות, האחיות וכוח העזר בשלושה בתי חולים. הממצאים שעלו בו: 69% מהרופאות ו־62% מהאחיות הוטרדו במהלך עבודתן: 17% מהרופאות ו־12% מהאחיות קיבלו נשיקה כשלא היו מוכנות אליה, 37% מהרופאות, 25% מהאחיות ו־21% מכוח העזר הוטרדו בניסיון מצד מטופלים ליצור עימן קשר מיני.
במחקר החדש עלה גם "כשהאחות אפיינה עצמה כיותר דתייה, כך נמנעה מאינטראקציה טיפולית עם המטופל שהטריד אותה". 42% מהשונות באיכות הטיפול בין מטופלים מוסברת על ידי אופן ההעסקה וההימנעות מקשר טיפולי עם המטופל, שנמצא קשור לרמת הדתיות של האחות. מכאן, בגלל הטרדות מיניות, גם האחות נפגעת וגם הטיפול הרפואי של המטופל המטריד נפגע".
המחקר מבוסס על שאלונים שהופצו בקר אחיות בלימודים מתקדמים בסיעוד. גילן נע בין 22 ל־64. כל אחת מהעונות לשאלון נמנית עם הזרם המסורתי דתי או החרדי.
ד"ר קגן: "ההשלכות המעשיות בעקבות המחקר הן חד משמעיות: השדרה הניהולית בכל ארגון בריאות, סיעוד, רפואה ומקצועות הבריאות, חייבת לפתח תכניות התערבויות יישומיות המקדמות אקלים של הקשבה, לפתח מענים מותאמים, תרבותית ודתית, תוך יצירת מסלולי דיווח ייעודיים. תהליך דיווח המגן על אחיות בסביבת העבודה יבטיח איכות טיפול מתמשך, יסייע להפגת הקונפליקט וישמר את האחיות בבית החולים".
בצוות המחקר השתתפו גם ד"ר סיגל תקווה שפרן מהמרכז האקדמי "לב" ובית החולים הדסה בירושלים, ד"ר גילי גבאי מהמכללה האקדמית אחווה.