מנהלי בתי החולים קיימו אתמול (א') דיון זום עם מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש ודיווחו על מצוקת כוח האדם הולכת ומחריפה במערכת הבריאות כולה, אבל בעיקר במוסדות האשפוז. הם הדגישו כי יש להיערך לאפשרות לפגיעה חריפה בתפקוד בתי החולים ומרפאות הקהילה וכי עלול להיווצר מצב שלא יהיו מספיק אנשי צוות כדי לטפל בחולים, ולא רק בחולי קורונה. במסגרת זאת נבחנת הדרך המיטבית לניוד עובדים בבתי החולים בין המחלקות השונות.
עוד בעניין דומה
פרופ' אש הבטיח כי "בקרוב תתקבל החלטה האם וכיצד ניתן לקצר בימי הבידוד של צוותי הרפואה המאומתים לנגיף אך אינם תסמיניים ובתי החולים גם יתוגברו בסטודנטים לסיעוד, בפרמדיקים ובחיילי פיקוד העורף בצה"ל מיחידות הסיוע המיוחדות לבתי החולים (יחצ"ב)". כמעט לכל המרכזים הרפואיים בארץ, אבל במיוחד לגדולים, יש יחידה כזאת שחוברת לצוות המקצועי במידת הצורך.
בנוסף הציג המרכז הרפואי שיבא להנהלת משרד הבריאות הצעה למתווה שהכינה פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות, ובו פורטו האפשרויות לחזרה לעבודה מבידודים של אנשי הרפואה שיאובחנו כמאומתים א-סימפטומטיים. במסמך ההצעה שהכינה פרופ' רגב נאמר: "המטרה היא לאפשר שמירת רצף הפעילות של בית החולים ולשמר כוח אדם, תוך שמירה על בטיחות החולים".
לפי הצעה זאת, עובד א-תסמיני שחלפו 48 שעות מבדיקת ה-PCR הראשונה שביצע ונמצא חיובי אך א-סימפטומטי יוכל לחזור לעבודה בטרם חלפו עשרת ימי הבידוד, אבל יהיה עליו לעבור בדיקת אנטיגן. אם תהיה שלילית מול התוצאה החיובית של ה-PCR, התנאי לחזרה לעבודה יהיה רמות נוגדנים נמוכות במיוחד שתציג הבדיקה.
עובד תסמיני יוכל לשוב לעבודתו אם חלפו יותר מ-24 שעות מאז שמדד חום לאחרונה וקיבל בה תוצאה של מעל ל-37.5 מעלות אבל מאז חומו ירד והוא חש בטוב ומסוגל לחזור לעבודה. גם הוא יעבור בדיקה אנטיגן ואם זו תציג תוצאה שלילית, יהיה עליו לעבור בדיקת PCR. זו יכולה להיות חיובית אבל עם רמות נוגדנים גבוהות יותר מאשר אצל עובדים שאינם מתמודדים עם תסמינים. החזרת רופאים ואחיות לעבודה תלויה, אם כן, במדידת עומס נגיפי שבמידה שהוא נמוך – קיים סיכון נמוך שידביקו אחרים. אלא שגם הצעה זאת איננה מקובלת על ההסתדרות הרפואית שהודיעה כי תבחן את הנושא מחדש.
בשיחה עם פרופ' אש הוצגו תרחישים שונים והערכות לגבי מספר העובדים בצוותים הרפואיים שעלולים להימצא בבידוד. כמו כן דווח שעד כה פחות מ-50% מצוותי בתי החולים התחסנו במנה הרביעית ולפיכך לא ניתן לסמוך רק על כלי זה לצורך התמודדות עם המגיפה. פרופ' אש שב והדגיש כי הצעדים הבאים שעליהם יודיע משרדו יהיו בהתאם למספר החולים במצב קשה שיאושפזו. כן הודיע שיינתן שיפוי לבתי החולים על אובדן הכנסות וגידול בהוצאות, בכלל זה מימון הבדיקות. תצא בימים הקרובים הנחיה להקפיד יותר על כניסת מלווה אחד בלבד לחולה כדי לצמצם בהתקהלויות בתוככי בתי החולים.
בנוסף קיים אתמול הצט"מ דיון באפשרות להרחיב את מתן מנת החיסון הרביעית לקבוצות אוכלוסיה נוספות, קיצור משך הבידוד אם הוא אפשרי ובאילו תנאים וגם במידת היעילות של בדיקות האנטיגן, במחיריהן לצרכן וגם במה שנוגע לתרומות דם ממחלימי קורונה, אבל לא התקבלו החלטות או גובשו המלצות בנושאים הללו.