פרופ' רן בליצר, ראש המכון לחדשנות ומחקר בשירותי בריאות כללית ופרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, הציגו בסוף השבוע את תחזיותיהם לתקופה הקרובה בכל הנוגע למימדי התחלואה בישראל בעקבות השתלטות זן האומיקרון.
עוד בעניין דומה
פרופ' בליצר אמר ל"ישראל היום" כי הוא צופה ש"כמה מיליוני ישראלים יידבקו ומספר המאושפזים במצב קשה יגדל". עוד אמר כי לא בטוח אם כל מי שנדבק עתה באומיקרון והחלים יהיה מוגן מהדבקה חוזרת מאוחרת או מזנים נוספים של הנגיף כאשר אלה יופיעו.
לפי התחזית שהציג פרופ' סגל בערוץ 12, "בשבוע הקרוב יידבקו כחצי מיליון ישראלים, עד כ-50-40 אלף מאומתים ביום, וייתכן שבבתי החולים יהיו כ-350 חולים במצב קשה".
לא כל המומחים, ביניהם פרופ' רוני גמזו, מנהל "איכילוב" ולשעבר פרויקטור הקורונה, שהתראיין במוצ"ש בערוץ 12, תומכים בהערכות מספריות אלו. פרופ' גמזו אף הגדיר כמה מהתחזיות הללו כמוגזמות.
פרופ' בליצר אמר, בין השאר: "אין מודלים ניבויים לסוגיית מועד שיא התחלואה ויש יותר מדי נעלמים מכדי לנבא זאת, אבל ההערכה היא שיהיו מיליוני נדבקים, ולכן גם הרבה מאושפזים קשים". לדבריו, הבדלים במנגנוני ההדבקה התאית שבין האומיקרון לדלתא מסבירים מדוע הראשון פחות אלים וייתכן שהסיכון לאשפוז נמוך לפחות כדי פי 3 מהדלתא, "אבל הוא מתפשט מהר יותר, מדביק יותר ולכן במצטבר יהיה אולי שיעור גבוה של מאושפזים. מערכת הבריאות נערכת לתרחישים המחמירים ביותר".
הוא גם הדגיש כי קיימת עדיין אי ודאות לגבי מסוכנות האומיקרון לילדים אבל חשוב שהם יחוסנו, יקפידו על כל ההנחיות ההתנהגותיות וחשוב להגן עליהם מפני PIMS ולונג-קוביד. על השינוי בהנחיות בכל הנוגע לבדיקות, אמר בליצר: "לו ניתן היה לשמר את מדיניות הבדיקות הקודמת גם כאשר יש מציאות של עשרות אלפי נדבקים מדי יום, היינו עושים זאת. השינוי בהנחיות היה כורח המציאות. ראוי לכן לתעדף בדיקות לאוכלוסיה שנדרשה להן ביותר: מבוגרים ופגיעים הזקוקים לטיפול מוקדם לאחר ההדבקה".
עוד ציין בליצר כי יכולת המעקב אחרי התפשטות המחלה עלולה להיפגע אבל יימשך ניטור הדבקות של בני 60 ומעלה שהומלץ כי יחוסנו במנה הרביעית, ו"מעל לכל: מוכרחים לחסן את כ-400 אלף בני ה-40 ומעלה שטרם קיבלו מנה שלישית". לפי נתונים מבריטניה, למחוסני בוסטר טרי בקבוצה זאת הגנה של כ-90% מפני מחלה קשה.
פרופ' סגל הוסיף בראיון האחר כי "עדיין מערכת הבריאות יכולה להתמודד עם נתוני תחלואה גבוהים וייתכן שהתפשטות האומיקרון תבלום במידה מסוימת את התפשטות הדלתא". פרופ' סגל הציג נתונים השוואתיים אלה: "אם מסתכלים על סיכוי של מאומת להיות חולה במצב קשה, אזי הסיכוי יורד פי 5 לעומת הסיכוי בתקופה המקבילה בגל הדלתא, כשכמות המאומתים היתה זהה. כרגע יש כ-20 חולים קשה חדשים ביממה, לעומת 100 בגל הדלתא או 170 בממוצע ביממה בגל האלפא. רוב המאומתים עתה הם מאומתי אומיקרון, אבל בתחלואה הקשה עדיין רואים בעיקר חולים שנדבקו בדלתא".