COVID-19 בישראל

הערכה: בתוך 3 שבועות, אחד מכל ארבעה עלול להידבק באומיקרון

מומחים מעריכים: מספר הנדבקים הגבוה באומיקרון, יחד עם הסיכון לתחלואה קשה במבוגרים עם חיסון שאיננו עוד בתוקף, צפוי ליצור עומס בבתי החולים במחצית השנייה של ינואר

אין מספיק ערכות בדיקה ובקרוב ייתכן שלא יתאפשר לאתר לאתר את כל המאומתים. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

בתחזיות העדכניות שפורסמו בסוף השבוע על ידי גורמי מקצוע ומוסדות שונים הודגש כי יש לצפות בשבועות הקרובים להתפשטות מהירה מאוד של תחלואה בזן האומיקרון. על פי התרחיש האופטימי צוות של האוניברסיטה העברית, "מספר הנדבקים יעבור בשבוע הקרוב את ה-20,000 וימשיך לעלות במהלך השבוע השני של חודש ינואר".

כמו כן הוצגה הערכה לפיה יש לצפות שבתוך שבועות אחדים ייתכן כי 4-2 מיליון מאזרחי ישראל ייכללו בנתונים על התחלואה בארץ מאז ראשית המגיפה. כיום על פי דו"ח משרד הבריאות מהבוקר (א'), 1,392,144 אזרחים נחשבים מאומתים-נדבקים וחולים מאז ראשית מארס 2020.

התחזיות גם הצביעו על כך שמספר הנדבקים הגבוה באומיקרון, יחד עם הסיכון המוערך לתחלואה קשה בקרב מבוגרים עם חיסון שאיננו עוד בתוקף, "צפוי ליצור עומס גבוה מאוד בבתי החולים במחצית השנייה של ינואר. כיוון שעיקר הנדבקים צפויים להידבק בשבועיים הקרובים", קבע צוות האוניברסיטה העברית, "יש דחיפות גבוהה להשלמת החיסון ומיגון האוכלוסיה שבסיכון".

לגבי הפער שבין מקדם העלייה בתחלואה הקשה למקדם העלייה במספר הנדבקים, מסבירים החוקרים, "ייתכן שפער זה קשור בהמשך התפתחות גל הדלתא בארץ, שטרם הסתיים".

בתוך כך דיווחה במוצ"ש קטי דור בחדשות כאן כי "בכירים במערכת הבריאות עשויים לדרוש סגר כאשר יהיו 1,500-1,200 מאושפזים במצב קשה". הסגר יידרש מחשש לקריסת בתי החולים. עוד דיווחה כי במשרד הבריאות מעריכים כי בשל ההדבקה הגבוהה של האומיקרון, השיא בתחלואה הקשה יהיה בעוד כארבעה שבועות ויעמוד על כ-300-250 חולים קשים ביום.

לפי הערכה נוספת שהוצגה לשר הבריאות על ידי צוות של מכון גרטנר והטכניון, יש להיערך לכך שבשיא התפשטות הגל החמישי 99% מהאוכלוסיה יהיו מאומתים ולפיכך בתרחיש אופטימי יהיו 1,250 עד 1,750 חולים במצב קשה, או בתרחיש גרוע 2,000 עד 2,750.

החישוב לגבי מספר החולים במצב קשה מתבסס על מידע ראשוני שהגיע מאנגליה ופורסם ב-New England Journal of Medicine שבו נותחו נתונים מדרום אפריקה ולפיהם יש יחס של חולה אחד במצב קשה מאומיקרון על כל חמישה במצב קשה מאומתי דלתא. זמן האשפוז מאומיקרון התקצר משמונה ימים (דלתא) לשישה ימי אשפוז.

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, יועץ לקבינט הקורונה, אמר הבוקר (א') ל-Ynet כי להערכתו בתוך שלושה שבועות, אחד מכל ארבעה ישראלים עלול להידבק באומיקרון וכי עצירת התחלואה תהיה "רק כאשר כמעט כל מי שיכול להידבק - יידבק". ייתכן שלאחר מכן "נתחיל לראות ירידה בתחלואה". כמו כן ציין כי מתחמי הבדיקות כבר נמצאים על סף קריסה ובקרוב לא ניתן יהיה לאתר את כל הנדבקים.

עוד אמר פרופ' סגל כי התחזית שסיפק צוות המומחים בקבינט הקורונה לפני שבועיים נותרה בעינה: "לפי תחזית זו, צפינו – ואנחנו אכן מגיעים לכך כבר השבוע – שנחצה את שיא התחלואה שנראתה בגל הדלתא – 10 אלפים מאומתים חדשים ליום, וכאמור נגיע כנראה גם ל-20 אלף". מעבר לנתון זה קשה כבר למדוד ולספק הערכות.

בהתייחסו ל"שיטפון" במתחמי הבדיקות שנראה בימים האחרונים, אמר פרופ' סגל: "אין כבר מספיק ערכות בדיקה ולכן בקרוב ייתכן שלא נוכל לאתר את כל המאומתים. לכן, אפילו אנשים שנדבקו, לא יוכלו לדעת שהם נדבקו ולהיכנס לבידוד". הערכה זאת מבוססת על מיצוי יכולות המעבדות לפענח במהירות כמויות ענק של בדיקות.

מוקדם יותר הבוקר אמר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' אש בראיון ל-103FM כי "ישראל יכולה להגיע למצב של חסינות עדר לקורונה, אבל יהיה לכך מחיר. ייתכן שתושג חסינות עדר כאשר אוכלוסיית הלא מחוסנים – אבל רואים גם הרבה הדבקות בקרב מחוסנים – יידבקו. המספרים צריכים להיות גבוהים מאוד כדי להגיע לחסינות עדר".

פרופ' רן בליצר, מנהל מכון המחקר של ה"כללית" וראש קבינט המומחים המייעץ למשרד הבריאות, אמר ל"הארץ" כי הנתונים המגיעים מאירופה מלמדים על הפוטנציאל של וריאנט האומיקרון לייצר מספר נדבקים יומי שלא הכרנו. "כבר כעת בדנמרק, למשל, המספרים גבוהים פי שלושה מהשיא שאליו הגיעו בגלים הקודמים, ובמדינות שונות בארה"ב שיעור החיוביים גבוה מ-20%, מה שמעיד על כך ששיעור ההדבקות האמיתיות עבר את יכולת הבדיקה".

בתוך כך בסוף השבוע פרסמה הסוכנות הלאומית לבריאות של בריטניה מחקר לפיו הסיכון של נדבקים באומיקרון להתאשפז נמוך פי שלושה מזה של נדבקים בוריאנט דלתא. המחקר בחן מיליון נדבקים בשתי הגירסאות של הנגיף. היועצת הרפואית הראשית של הסוכנות ציינה כי מוקדם מדי להסיק מסקנות נחרצות באשר לעומס הצפוי על בתי החולים בשבועות הקרובים.

נושאים קשורים:  אומיקרון,  פרופ' ערן סגל,  פרופ' רן בליצר,  תחלואת קורונה,  סגר,  19-COVID,  חדשות,  בדיקת קורונה
תגובות