טכנולוגיה חדשנית, שהוגדרה כ-State of the art ופותחה באוניברסיטת תל אביב תוך שימוש בבינה מלאכותית, תאפשר לרופאים לזהות מטופלים הנמצאים בסיכון גבוה למחלה חמורה כתוצאה מזיהום בדם, זמן רב לפני שבכלל החלה להתבטא. על החידוש הזה דווח ב-Scientific Reports מבית nature - דו"ח שעבר ביקורת עמיתים.
עוד בעניין דומה
בפיתוח הטכנולוגיה הזאת שיש לה פוטנציאל להצלת חיים ונחשבת לפריצת דרך באבחון מחלות עומד צוות מהמעבדה של פרופ' נועם שומרון מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, יחד עם סטודנטים שלו וד"ר אהובה וייס-מייליק ממרכז ה-Medata ב"איכילוב" יחד עם פרופ' עמוס אדלר וד"ר אורלי-קהת.
שיעור הדיוק באבחון מראש של מחלה שהושג באמצעות שימוש בטכנולוגיה הזאת, המבוססת על כמות אדירה של נתונים וניתוחים בכלים של בינה מלאכותית, היה 82%.
זיהומים בדם הם אחד מהגורמים המובילים לתחלואה ולתמותה בעולם ולכן קיימת חשיבות רבה לזהות זמן רב מראש גורמי סיכון שמתפתחים למחלה חמורה במהלך כל שלב ובעיקר בשלבים מוקדמים של הזיהום, בין שמקורו בחיידקים או בפטריה. זיהומים אלה יכולים להתרחש גם במהלך ניתוח או כתוצאה מסיבוך שבו מעורבים זיהומים נוספים כמו דלקת ריאות או מנינגיטיס.
הבסיס לפיתוח הטכנולוגיה החדישה הוא כ-8,000 תיקים רפואיים של מטופלים ב"איכילוב", מאושפזים בין השנים 2014 ל-2020 שממצאי בדיקות הדם שנערכו להם עברו ניתוח מפורט תוך שימוש בתוכנה מתחום הבינה המלאכותית המאפשרת זיהוי מגמות לשם ניבוי מחלה קשה ואפילו מוות. עתה עובד צוות החוקרים, יחד עם הצוות הרפואי-קליני, כדי לסווג חולים על פי קטגוריות של חומרת מחלתם.