COVID-19 בישראל

מחקר ב"שיבא": מחוסנים במנה שלישית מוגנים מזן האומיקרון

מחקר מעבדתי בהיקף קטן שנערך בקרב עובדי "שיבא" מצא: מחוסנים בשתי מנות בלבד אינם מוגנים כלל מפני הדבקה באומיקרון וחשופים לתחלואה באורח קשה

ארגון הבריאות העולמי מעריך שחיסונים מונעים כ-2-3 מיליון מקרי מוות מדי שנה משעלת, טטנוס, שפעת וחצבת. צילום: אילוסטרציה

מחקר ראשון בהיקף קטן של המרכז הרפואי שיבא והמעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות מצביע על יעילות חיסון הקורונה נגד זן האומיקרון. זהו מחקר ראשון המתאר את יעילות המנה השלישית והוא מתבסס על הנתונים הבלעדיים הקיימים ב"שיבא" במסגרת מחקר הסרולוגיה הגדול שנערך בקרב עובדי הבריאות במרכז הרפואי.

בראש המחקר עמדה ד"ר מיכל מנדלבוים מהמעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות. הנתונים נאספו החל מאפריל 2020 ומהם עולה כי מחוסנים במנה שלישית מוגנים מזן האומיקרון וכן כי המנה השלישית צפויה להגן מתחלואה קשה. מחוסנים בשתי מנות בלבד אינם מוגנים כלל מפני הדבקה באומיקרון וחשופים לתחלואה באורח קשה.

פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים ב"שיבא": "בדקנו את רמת הנטרול של הנגיף בדם באנשים שקיבלו את המנה השלישית לפני כחודש לעומת כאלה שקיבלו את המנה השנייה לפני חמישה-שישה חודשים אך עדיין לא קיבלו את מנת הבוסטר וגילינו שמי שלא קיבלו את הבוסטר והם חמישה או שישה חודשים לאחר קבלת המנה השנייה אינם מוגנים כלל כנגד הנגיף. לעומת זאת, בקרב אנשים שקיבלו את הבוסטר לפני כחודש יש בהחלט נטרול יפה, אך הוא עדיין נמוך יותר בהשוואה לנטרול הדלתא. כנראה מול זן האומיקרון יש סיכוי לאנשים שחוסנו בשלוש  מנות להידבק, אבל הרבה פחות סיכוי להיות חולים במחלה קשה והחיסון בכל זאת מגן".

המחקר נערך בקרב 20 משתתפים בלבד ולדברי פרופ' רגב יוחאי "היה חשוב לראות משהו ראשוני שנותן מידע די מספק לגבי הממוצע, ברמת הנטרול וברמה המעבדתית. ממצאי המחקר מחדדים את חשיבות העלאת שיעורי ההתחסנות כצעד היעיל וההכרחי לקטיעת שרשראות ההדבקה והתפשטות הנגיף".

נושאים קשורים:  אומיקרון,  שיבא,  פרופ' גילי רגב-יוחאי,  מחקר,  חיסון לקורונה
תגובות