עשרות מתמחים, סטודנטים לרפואה וסטאז'רים מוחים בשעה זאת מחוץ לכנסת בזמן שוועדת הבריאות בכנסת דנה בקיצור התורנויות. בתגובה לדברים של שר הבריאות ניצן הורביץ בוועדה כי ב-2022 יושקעו 40 מיליון לטובת קיצור תורנויות - צועקים המפגינים בחוץ "לא מספיק". המפגינים צעדו לכניסה למשרד האוצר וזרקו את מדי הסקרבס ליד שער הכניסה למשרד בקריאה גם לשר האוצר אביגדור ליברמן לקחת את האחריות ולאפשר העברת תקציבים נוספים לטובת קיצור תורנויות.
עוד בעניין דומה
ועדת הבריאות של הכנסת החלה הבוקר (א') בדיון על קיצור תורנויות המתמחים. משתתפים בו שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי. האחרונה פרסמה ביום חמישי האחרון טיוטת היתר על היקף שעות העסקת המתמחים: החל מ-2022 יקוצרו בהדרגה התורנויות שלהם מ-26 שעות ל-18 (16+2) ומספר התורנויות בחודש יוגבל לשש בלבד כאשר מספר שעות העבודה השבועיות בשנה, כולל התורנויות, לא יעלה על 60 במקום 71 שעות וחצי עתה.
הנוסח הסופי של ההיתר יפורסם ביום ד' השבוע, 6 באוקטובר, אז יפוג תוקפו של ההיתר הנוכחי הקובע כי המתמחים יכולים לעבוד 26 שעות ברציפות, באופן חריג לחוקי העבודה והמנוחה של כלל המשק.
בכך הלכה השרה צעד אחד רחוק יותר מהמודל שהציע משרד הבריאות, אבל לכל הצדדים ברור שהדבר ידרוש תוספת תקנים וכוח אדם ומעל לכל תקציב שמשרד האוצר חייב לאשר לשם כך. בשלב ראשון הכוונה לקצר את שעות העסקת המתמחים בתורנויות רק בעשרה בתי חולים, בעיקר בפריפריה ובמקצועות שעליהם תינתן הסכמה של המועצה המדעית של הר"י. בעיקר מדובר במקצועות שאינם כירורגיים. השינוי יבוצע בהדרגה במשך חמש שנים עד 2027 ומאותו מועד הוא יחול על כל בתי החולים בישראל ובכל המקצועות. השרה ברביבאי מציעה קיצור כל התורנויות בתוך חמש שנים בעוד שמשרד הבריאות הציע שהמהלך יבוצע בהדרגה במשך שש שנים.
אמש, לקראת הדיון, פרסם ארגון המתמחים מרשם את ההודעה הבאה: "אנחנו בפתחה של מהפכה. לא ניתן שיפקירו את המתמחים במחלקות הקורונה, בפנימיות ובמלר"דים. במידה שמחלקות הקורונה, הפנימיות והמלר"דים לא ייכנסו למתווה הקיצור כבר ב-2022 ניאלץ לממש את מכתבי ההתפטרות שלנו כבר ב-6.10".
ד"ר ריי ביטון יו"ר מרשם, הודיעה: "יש כוונה להתחיל בקיצור תורנויות רק בפריפריה. הקיצור יחול רק על 10% מהמתמחים, בעוד ש-90% מהמתמחים ימשיכו לעשות תורנויות של 26 שעות. לכן, המאבק רחוק מלהסתיים. אנו דורשים לחזור אל המתווה שבנינו בשיתוף משרד הבריאות, ושבו כבר ב 2022 ייכנסו גם מחלקות הקורונה, הפנימיות והמלר''דים בכל בארץ. אנחנו לא סתם מתעקשים על כך - אנחנו יודעים שהדבר אפשרי. הכול עניין של תקציב ובמקרה הזה רק 30 מיליון שקל".
בדיווח של רוני לינדר ב"דה מרקר" מתפרסמת רשימת בתי החולים שבהם יוחל בקיצור התורנויות לפי המתווה הנ"ל, כאשר משרד הבריאות מתכוון ליישם זאת כבר מינואר הקרוב. בתי החולים הם: העמק בעפולה, סורוקה בבאר שבע, בית החולים לגליל בנהריה, זיו בצפת, פדה-פוריה בטבריה, ברזילי באשקלון, יוספטל באילת, בתי החולים הסקוטי, הצרפתי והמשפחה הקדושה בנצרת. כן דיווחה לינדר כי יש לצפות השבוע ללחצים רבים על השרה ברביבאי, מצד גורמים שונים במטרה להרחיב את היקף הקיצור כבר בטווח המיידי. אלא שמשרד הבריאות ואולי גם האוצר ינסו לרכך את הסעיפים שבהיתר ולהרחיב את חוח הזמנים ליישומו המלא.
הבוקר כבר בפתיחת הדיון אמרה יו"ר וועדת הבריאות בכנסת, ח"כ עידית סילמן: "מתווה התורנויות הוא מרכיב משמעותי באיכות השירות הרפואי הציבורי בישראל לצד הגנה על תנאי עבודה ראויים ונאותיים לציבור המתמחים. שני הרכיבים האלה הם חשובים ומשלימים זה את זה ואני רואה חובה ערכית ומוסרית לקדם אותם״.
יו"ר איגוד הכירורגים: "שיח רווי הכפשות אישיות, יהיר ומזלזל"
בתוך כך ביקש הבוקר פרופ' יורם קלוגר, יו"ר איגוד הכירורגים בישראל, להעביר מסר: "השיח הציבורי בעניין שעות עבודת המתמחים גלש והפך בימים האחרונים לאלים, רווי הכפשות אישיות, יהיר ומזלזל. בגיבוי אווירה ציבורית נפיצה, כמעט בכול נושא שבמחלוקת, נעשה גם הדיון בנושא אורך התורנויות לקיצוני, ולכזה המבטא בעיקר עדות במעמד צד אחד (קבוצה מתוך כלל המתמחים).
"השיח המתהווה מתעלם לחלוטין מהתמונה הכוללת ומהמשמעויות, הן לבריאות הציבור וזכותו לרפואה איכותית, והן להשלכות על אופי ההכשרה, איכותה, מיומנויות הרופאים והשפעתם על הבריאות. אפשר לומר שדמם של רופאים בכירים במערכת ומנהלי מחלקות הותר בימים האחרונים, וכי 'התחביב הלאומי' לשנוא ולחבוט בכל מי שמחזיק בדעה אחרת שלא להגיד מנוגדת, מקבל ביטוי גם בסיפור שעות התורנות. כיו"ר איגוד הכירורגים אני קורא לעצור את ההתלהמות, שחוצה כל גבול של טעם טוב. הרופאים הבכירים במערכת עושים רבות למען המתמחים ולמען הכשרתם להיות רופאים מצוינים. מעמדה של הרפואה הישראלית בעולם מוכיח עובדה זו.
עוד אמר פרופ' קלוגר: "כיצד צריכה להראות משמרתם של מתמחים? כיצד אמורה להתעצב הכשרתם? בשאלות הרות גורל אלה אנו עוסקים בכל עת. לא ממקום של פופוליזם וסיסמאות, לא ממשב רוח חולף, ובוודאי לא בסיסמאות. אנו עושים זאת מתוך שיקול דעת ומחשבה רבה, ומתוך ראיה ברורה על הקשר בין תורנות, הכשרה ואיכות. אף לא אחד מאיתנו מקדיש חייו לרפואה בכדי להתעמר בסופו של יום במתמחים. המתמחים אינם עבדים והדיון אינו ב''שחרור מעבדות לחרות'. הגם שזה הרושם המתקבל מהשיח, ראוי גם ראוי להוסיף לדיון קולות נוספים והיבטים נוספים אף אם אינם מתקשרים עם הנרטיב 'הכללי'".