לאחר מאבק ארוך לקיצור התורנויות, הפגנות וקמפיין מחאה, עיצומים, שביתות ועצומת התפטרות המונית שעליה חתמו במהלך השבוע האחרון יותר מ-2,000 מתמחים, הודיע אמש (ד') שר הבריאות ניצן הורוביץ לנציגי הרופאים המתמחים כי יש בכוונתו לאמץ את מודל קיצור התורנויות שהציגו בפניו – 16 שעות תורנות בלבד במקום 26 כיום. כוונת שר הבריאות עוררה התנגדויות מצד ראשי איגודים רפואיים וביניהם האיגוד לרפואה פנימית, איגוד הכירורגים ואיגוד האורטופדים, שטוענים כי על משרד הבריאות לאמץ את המלצות הוועדה שהוקמה על ידי הר"י לבחינת מתכונת עבודת הרופאים וכי המודל המוצע יפגע בהכשרת המתמחים ובמערכת הבריאות כולה.
עוד בעניין דומה
שר הבריאות הורוביץ נפגש אמש עם נציגי הרופאים המתמחים והביע תמיכה במתווה קיצור התורנויות שהציגו בפניו. בכוונת משרד הבריאות להתחיל עם קיצור התורנויות בבתי החולים בפריפריה. עם זאת, המהלך דורש את הסכמתה של שרת הכלכלה אורנה ברביבאי.
הבוקר, ועל רקע הפרסומים כי בכוונת משרד הבריאות ליישם את מתווה קיצור התורנויות כפי שדרשו המתמחים - 16+2, אמרה ד"ר ריי ביטון, יו"ר "מרשם": "אנחנו ניפגש היום עם שרת הכלכלה. אני בטוחה שרוח הדברים תבוא לידי ביטוי גם בהיתר עליו היא תחתום - אלה ימים היסטוריים, עיני המתמחים והציבור כולו נושאות אל עבר מקבלי ההחלטות בתקווה שידעו לעשות את הצעד הנכון ולעמוד מאחוריו".
ד"ר ביטון התייחסה גם לפרסומים אודות המתווה שמקדם משרד הבריאות: "אנחנו רואים את הפרסומים ומקווים שאכן כך הם פני הדברים. אבל זה לא נגמר עד שזה לא נגמר ועד שזה לא רשמי ולכן מבחינתנו, אנחנו ממשיכים להחתים את הרופאים המתמחים על עצומת ההתפטרות וככל שלא יתקבל המתווה המדובר ולא ייחתם ההיתר בהתאם, לא נהסס להוציא לפועל את האיום הזה. זו המערכה האחרונה של תורנויות 26 שעות ואנחנו מתכוונים ללכת עד הסוף בעניין הזה".
המאבק לקיצור התורנויות, בהובלת ארגון מרשם, החל על רקע מגיפת הקורונה שבה עברו המתמחים לעבוד במתכונת אחרת – משמרות של 12 שעות במקום 26 – שהתברר שהיא יותר אנושית, ועם הדרישה מהם לחזור לשגרת עבודה של תורנויות ארוכות, קמה המחאה. המתמחים יצאו בחודש אוגוסט אשתקד בקמפיין מחאה שבו העבירו את המסר: "תורנויות של 26 שעות פוגעות בכולנו - בבריאות המטופלים וגם בבריאות המתמחות והמתמחים". דרישת המתמחים לקיצור התורנויות זכתה לתמיכה רחבה בקרב הציבור ובקרב רופאים בכירים. בעקבות המחאה ודרישת המתמחים מינתה ההסתדרות הרפואית ועדה לבחינת מתכונת העבודה של הרופאים והמתמחים ואופי התורנויות בבתי החולים.
בשבוע הבא (ג', 6.10) אמור לפוג ההיתר שמאפשר להעסיק את הרופאים המתמחים בתורנויות של 26 שעות. המתמחים כבר הבהירו כי הארכת ההיתר להמשך תורנויות של 26 שעות תגרור אחריה צעדים דרסטיים, עד כדי התפטרות המונית. כמו כן הודיעו כי לא יקבלו את המתווה שאותו קידמה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, לפיו יעבדו המתמחים בתורנויות של 22 שעות במקום 26 שעות. בתוך כך חתמו בשבוע האחרון למעלה מ-2,000 מתמחים, סטאז'רים וסטודנטים על עצומת התפטרות המונית בכוונה להתפטר ככל שמתווה קיצור התורניות יחרוג מ-16 שעות (16+2). ד"ר ביטון אף התריעה השבוע בפני שר הבריאות וראש הממשלה נפתלי בנט כי על בתי החולים להיערך להתפטרות ההמונית.
המתווה שהוצע על ידי נציגי הרופאים המתמחים הוא קיצור התורנויות למודל של 16+2. כלומר, משמרת של 16 שעות ולאחר מכן שעתיים נוספות לצורך חפיפת המתמחים במשמרת הבאה. כוונת שר הבריאות לאמץ מתווה זה עוררה התנגדויות רבות. ראשי האיגודים הכירורגיים והאורטופדיים שלחו בסוף השבוע האחרון לשר הבריאות הורוביץ ולמנכ"ל משרדו פרופ' נחמן אש מכתב שבו הבהירו כי אם תקוצר תורנות המתמחים במקצועות הכירורגיים ל–18 שעות, כפי שמתכנן משרד הבריאות ובלי תיאום איתם, הם ידרשו שורה של שינויים שהמשותף לכולם הוא הרעת תנאי המתמחים וביניהם: הארכת ההתמחות בשנה שלמה, הפסקת תורנויות הבכירים המסייעים למתמחים, צמצום מועדי בחינות ההסמכה של ההתמחות, הרעת תנאי הלימוד אליהן ועוד.
פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, פנה גם הוא לשר הבריאות בבקשה ללא להיכנע ללחצי המחאה שמפעילים המתמחים. "אין ספק שבשנת 2021, הדאגה לרווחה האישית של הרופאים, ובהם המתמחים, חשובה", כתב אליס בפנייתו לשר הורוביץ, "אלא שלאור חשיבות התורנויות, חשיבות מידת החשיפה לתהליכי ההתמחות ולרציפות הטיפול בחולים, יש להיערך לקיצור משך התורנויות במתווה הרואה תמונה מלאה, אחרת נוביל לבכייה לדורות. נצליח אמנם בנקודה אחת - קיצור משך התורנויות, אך בו בזמן נפגע באיכות הטיפול הרפואי ובאיכות ההתמחות". פרופ' אליס קרא לשר הבריאות לאמץ את המתווה שהוצג בדו"ח הוועדה שהוקמה על ידי הר"י.
פרופ' יורם קלוגר, יו"ר איגוד הכירורגים בישראל, קרא במכתבו אל ד"ר איתן ורטהיים, יו"ר איגוד מנהלי בתי החולים בישראל, להתנגד ליוזמה של משרד הבריאות לקיצור התורנויות. "ברור לנו כי השקת המהלך לקיצור התורנויות, באופן דיפרנציאלי (תחומי ואזורי), ללא כל התכוננות ותשתיות נאותות, תגרום לפגיעה חמורה בהכשרה המתמחים ולבסוף גם פגיעה במערכות הבריאות בישראל", ציין. פרופ' קלוגר דורש לאמץ את המלצות הוועדה שהוקמה על ידי הר"י לבחינת מתכונת עבודת הרופאים, המלצות שלדבריו התקבלו לאחר עבודה מאומצת ובהשתתפות נציגים מכל האיגודים המקצועיים. "הוועדה", ציין, "התוותה מספר מודלים אפשריים ליוזמת קיצור התורנויות. במסמך מפורט ועל דעת הרוב, נרשמו גם התנאים הנלווים למהלך כזה".
בתגובה לדברי ראשי האיגודים פרסמה ד"ר ביטון, יו"ר ארגון המתמחים מרשם את הדברים הבאים: "שנים שהר"י ואיגודיה מתעלמים ומצפצפים על ההכשרה שלנו, לא מקדמים את הרפורמות הנדרשות בטיצ'ינג, פיקוח על הפרות, השתתפות מתמחים בחדרי ניתוח, רענון הסילבוסים, הסדרת עוזרי רופא ועוד ועוד. ועכשיו, כשרכבת קיצור התורנויות כבר מזמן עזבה את התחנה ואנחנו בדרך לשינוי היסטורי, דווקא עכשיו אתם מדברים על הכשרה, ועוד מאיימים באמצעותה? אין גבול לציניות".