ביוזמת המרכז הרפואי שיבא, תוך עקיפת משרד הבריאות, המל"ג וגם ההסתדרות הרפואית, סוכם עם אוניברסיטת צ'רלס בפראג על תכנית בינלאומית ללימודי רפואה שבה עשרות סטודנטים ישראלים ילמדו בצ'כיה את שלוש השנים הראשונות הפרה-קליניות והתיאורטיות ואת שלוש הבאות בשדות קליניים ב"שיבא".
עוד בעניין דומה
חלק זה של התכנית יבוצע במשמרת אחרי הצהריים ולא על חשבון ההוראה המתקיימת בבית החולים לסטודנטים הלומדים בפקולטות בישראל. ביוזמה הזאת מעורב גם מנהל מכינת "מדיקל דוקטור", ד"ר משה כהן. כך דיווחה הבוקר (ג') רוני לינדר ב"דה מרקר". מיזם זה מוגדר כאחד הפתרונות למחסור הצפוי ברופאים בישראל.
בדיווח נמסר כי סקר מצומצם שערכה סטודנטית ישראלית בפראג בקרב 92 מחבריה העלה כי 28% בלבד מתכוונים לחזור לישראל לאחר קבלת התואר, אבל 32% הצהירו שלא יעשו זאת וינסו להשתלב בעבודה כרופאים במדינות האיחוד האירופאי או אפילו בארה"ב.
פרופ' גדי סגל, מנהל פנימית ב"שיבא", העומד בראש רשות ההוראה במרכז הרפואי, תיאר את מדינת ישראל כ"קוקיה המטילה את הביצים שלה, סטודנטים לרפואה, במדינות האחרות. הם בוקעים בכל אירופה, משלמים מהכסף שהוריהם חסכו, חלקם עוזבים את הארץ ובעיקר צוברים טינה כלפי המערכת הישראלית וכלפי המדינה, כי הם מרגישים שאף אחד לא רואה אותם. המצב הזה עלול להתפוצץ לנו בפנים בקרוב. משבר הקורונה והעיסוק הכמעט בלעדי בו במשרד הבריאות ובתקשורת מסתירים במידה רבה את אחד המשברים הגדולים שבפתח: המחסור החריף ברופאים ורופאות בישראל שיתחיל בשנים הקרובות".
המחסור הוא בעיקר תוצאה מרפורמה שאושרה לפני שנתיים, שצמצמה את מוסדות הלימוד בחו"ל שיקבלו הכרה בישראל במטרה לשמור על רמה רפואית גבוהה, "אלא שהמדינה לא נערכה מספיק כדי למלא את החסר ביום שאחרי או לוודא שמי שכבר יצאו ללימודים בחו"ל יחזרו בתום התקופה לישראל", הדגישה לינדר בדיווחה.
עוד נמסר כי האוניברסיטה רבת היוקרה בפראג מתכוונת להרחיב הסדר זה בקרוב עם בתי חולים נוספים בישראל, ובהם "בני ציון", "אסף הרופא-שמיר" ו"קפלן". באוניברסיטה הצ'כית לומדים עתה כ–250 סטודנטים ישראלים לרפואה, כמו בפקולטה בישראל.
מנהל "שיבא", פרופ' יצחק קרייס, צוטט: "הגיע הזמן שהמענה לצורך בתכנון כוח האדם הרפואי, גידולם ופיתוחם של רופאים ורופאות בישראל יהיה יצירתי, חדש ומחוץ לקופסה וייתן מענה לצורך הגדל והולך. אי אפשר להמשיך ולהגיד שישראל איננה יכולה לספק מקומות לימוד לרופאיה. נדרש לתכנן את העתיד. לא ייתכן שנכשיר פה רק 40% מרופאינו".