אין דבר כזה "כמות בטוחה" של שתיית אלכוהול. כל עלייה בכמות הצריכה של משקאות אלכוהוליים נקשרת לפגיעה במוח. כך לפי מחקר תצפית חדש שפורסם הבוקר (ה') באתר medrxiv שנועד לדיווחים ראשוניים ממחקרים רפואיים בטרם עברו ביקורת עמיתים.
עוד בעניין דומה
המחקר נעשה באוניברסיטת אוקספורד הבריטית ועסק בצריכת אלכוהול על פי דיווח עצמי של כ-25 אלף איש בבריטניה שגם עברו סריקות מוח.
החוקרים מצאו שלשתיית אלכוהול השפעה על החומר האפור במוח – אזורי מוח שחשובים לעיבוד מידע. ככל ששותים יותר, נפח החומר האפור פוחת. נפח המוח פוחת עם הגיל וחמור מזה גם בגלל דמנציה, ונפח קטן של המוח מספק תחזית לביצועים גרועים במבחני זיכרון.
על פי ממצאי המחקר, כמות קטנה מאוד של משקה אלכוהולי תורמת רק 0.8% ליצירת הבעיה במוח אבל ככל שכמות הצריכה עולה, כך עולים גורמי הסיכון.
החוקרים ציינו שאין חשיבות לסוג המשקה האלכוהולי – יין, בירה או וויסקי – כולם גורמים נזק כלשהו למוח. ככל שלאותם צרכני אלכוהול יש עוד בעיות בריאות כמו למשל יתר לחץ דם או השמנת יתר, כך עולה הסיכון. מי שחושב שצריכת אלכוהול מתונה היא בטוחה – טועה, הסבירו החוקרים. כמו כן, קיימת טעות לחשוב שצריכת אלכוהול יש בה גם משום הגנה על בריאות הגוף.
החוקרים טוענים כי נדרש למצוא טיפול מרפא למחלות ניווניות של המוח כמו דמנציה ולכן המידע שהצטבר במחקר זה הוא בעל חשיבות.
מחקרים קודמים, כמו זה שפורסם ב-The Lancet ב-2018, הצביעו על כך שאלכוהול הוא גורם סיכון מוביל למחלות שונות ולתמותה מוקדמת בקרב גברים ונשים גם בגילאי 49-15. ראש מכון המחקר הבריטי המתמחה במחקרי אלכוהול, ד"ר סאדי בוניפאס (Sadie Boniface): "בעוד שאיננו יכולים להצביע איזו כמות אלכוהול יכולה להיחשב בטוחה מפני מחלות במוח, ידוע ששתייה כבדה היא רעה מאוד למוח. אלכוהול גם משפיע על עוד חלקים בגוף ויוצר סיכוני בריאות רבים".