סוכרת סוג 2 ומחלת ריאות חסימתית-כרונית (COPD) הינם מצבים רפואיים כרוניים הדורשים טיפול ממושך. במחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת BMC Family Practice חוקרים בחנו היכן חולים עם סוכרת סוג 2 ו-COPD מטופלים והאם הטיפול מתבצע במקום התואם את הנחיות הקווים המנחים לטיפול בחולים אלה.
עוד בעניין דומה
במחקר הוכללו מטופלים מחמישה מרכזי רפואה. החוקרים אספו נתונים בנוגע למסגרת הרפואית בה המשתתפים טופלו ובנוגע למאפייני המטופלים עצמם. הפרופיל של משתתפים שטופלו במסגרת הרפואה הראשונית הושווה לפרופיל של אנשים אשר טופלו במסגרת רפואה שניונית. באנשים אשר טופלו במסגרת רפואה שניונית בוצעה הערכה האם הטיפול מבוצע לפי הקווים המנחים והאם ניתן להחזיר אנשים אלה למסגרת של טיפול במסגרת הרפואה הראשונית.
תוצאות המחקר הדגימו כי 7.6% מהמטופלים עם סוכרת ו-29.6% מהמטופלים עם COPD טופלו במסגרת הרפואה השניונית. מקרב חולי הסוכרת, 72.7% טופלו ברפואה השניונית באופן שהולם את הקווים המנחים לטיפול בסוכרת בעוד ששיעור חולי ה-COPD שקיבלו טיפול הרפואה השניונית באופן שהולם את הקווים המנחים עמד על 31.4% בלבד.
חולי סוכרת שטופלו ברפואה הראשונית לעומת הרפואה השניונית היו מבוגרים יותר (63 לעומת 57 שנים), עם משך סוכרת קצר יותר (8 לעומת 11 שנים) וערכי המוגלובין מסוכרר נמוכים יותר (53 לעומת 63.5 מילימול/ליטר). חולים עם COPD אשר טופלו ברפואה הראשונית השתמשו בפחות תרופות נשאפות (75.2% לעומת 90.1%) והתייצגו עם תוצאות ספירומטריה טובות יותר (FEV% מהצפוי של 67.39 לעומת 57.53) לעומת חולי COPD שטופלו ברפואה השניונית.
החוקרים מסכמים כי רוב חולי הסוכרת סוג 2 וה-COPD טופלו כמוגדר בקווים המנחים במסגרת הרפואה הראשונית והיו ככלל, עם חומרת מחלה קלה יותר.
תוצאות מחקר זה ממחישות כי ניתן לטפל בהצלחה בשיעור גבוה של חולי סוכרת סוג 2 ו-COPD על ידי רופאי משפחה במסגרת הרפואה הראשונית.
מקור: