יעילות החיסון כנגד קורונה בקרב מושתלי איברים וביניהם מושתלי לב עדיין איננה ידועה. מחקר חדש שבוצע על ידי ד״ר אסנת יצחקי בן צדוק יחד עם ד״ר בן גל וצוות יחידת אי ספיקת הלב ומושתלי הלב בבית החולים בילינסון בדקו 42 מושתלי לב אשר חוסנו כנגד הקורונה ונבדקו אצלם רמת הנוגדנים לאחר החיסון.
עוד בעניין דומה
במחקר נמצא כי 15% בלבד מהמושתלים פיתחו תגובה חיסונית לאחר החיסון הראשון ורק 49% מושתלים פיתחו תגובה חיסונית לאחר שקיבלו את המנה השנייה לחיסון. עוד נמצא כי מטופלים מבוגרים הראו סיכוי גבוה יותר לא לפתח נוגדנים זאת בהשוואה לאחוז נוגדנים גבוה במיוחד באוכלוסיה הבריאה.
החוקרים מסרו כי זהו מחקר ראשוני מסוגו באוכלוסיית מושתלי הלב מדוכאי חיסון וכי יש צורך בהמשך מעקב קליני. מטופלים אלה נוטים לפתח מחלה קשה יותר עם הדבקה בנגיף הקורונה ועל כן בהתאם לממצאים החדשים, יש צורך לשקול מנות נוספות של חיסון בחולים מושתלים ובכללם מושתלי לב.
פרופ' רן קורנובסקי, מנהל המערך לקרדיולוגיה ב"בילינסון": "מחצית ממושתלי הלב, למרות שקיבלו שני חיסונים, לא פיתחו תגובה והם ככל הנראה לא מחוסנים. הסיבה לכך היא שהחולים הללו מקבלים תרופות על מנת שלא תהיה דחייה של השתל והן מונעות מהמערכת החיסונית את פיתוח הנוגדנים".
לדבריו, "מה שמעניין זה שישנם מושתלים שכן מסוגלים לפתח את התגובה החיסונית, ולא כל כך ברור למה חלק משתייכים לקבוצה כזו או אחרת. זה לא מדגם מספיק גדול, אבל המחקר הזה כמובן גורם לנו לשאול האם אותם מושתלים צריכים לקבל מנת חיסון שלישית ואולי אף רביעית".