COVID-19 עולמי

דרישה חוזרת ב-WHO לחקור ביסודיות את מקור נגיף הקורונה

בארגון הבריאות העולמי עדיין לא פוסלים את האפשרות שנגיף הקורונה זלג ממעבדה בסין | 23 מנהיגי מדינות תומכים באמנה בינלאומית להתמודד עתידית עם משברי חירום בריאותיים

מזכ"ל ה-WHO, ד"ר טדרוס אדהנום ג'ברייסוס. צילום: Alexandros Michailidis/ שאטרסטוק

ארגון הבריאות העולמי שב ודורש "חקירות נוספות בכל הנוגע למקור נגיף הקורונה", מאחר שכל ההשערות לגבי נותרו פתוחות. כך לפי הודעה רשמית שפרסם ה-WHO אתמול (ג').

יו"ר ה-WHO, ד"ר טדרוס אדהנום גברייזוס, מסר בתדרוך לתקשורת כי צוות מטעם הארגון שחקר את הנושא נתקל בקשיים בגישה לנתונים גולמיים. ההערכה שבוצעה עד כה לא מספיק מקיפה. קודם לכן דווח שמחקר משותף של ארגון הבריאות העולמי ושל צוות סיני טוען שהנגיף עבר ככל הנראה מעטלפים לבני אדם דרך חיה נוספת וכי הסבירות שזלג ממעבדה "נמוכה באופן קיצוני". אלא שגם עתה אין ה-WHO בטוח באופן מלא שאכן לא היתה זליגה של הנגיף מתוך מעבדה סינית. "אני מצפה למחקרים משותפים עתידיים  (עם סין) שיכללו שיתוף מידע מקיף יותר ובעיתוי הנדרש", הוסיף יו"ר ארגון הבריאות העולמי.

בהתייחסו לתיאוריית הזליגה ממעבדה הוסיף: "אני לא מאמין שההערכה זאת היתה מספיק יסודית. יש צורך בנתונים ובמחקרים נוספים כדי להגיע למסקנות מוצקות יותר. למרות שהצוות המשותף לארגון הבריאות העולמי ולסינים הסיק שזליגה ממעבדה היא ההיפותזה הכי פחות סבירה, העניין דורש חקירה נוספת. ייתכן שבאמצעות משלחות מומחים נוספות שאותן אני מוכן לשגר לסין, נקבל מסקנה מוצקה. אומר זה בבירור: כל עוד עניין זה נוגע לארגון הבריאות העולמי, כל ההיפותזות עדיין נמצאות על השולחן".

בדו"ח שהכינה ועדת המומחים ששוגרה לסין בתום החקירה שקיימה שם נכתב כי בשלוש מעבדות בעיר ווהאן, החוקרות באופן קבוע את נגיפי קבוצת הקורונה, ננקטו צעדי בטיחות ברמה גבוהה ביותר. לא דווח על מחלות נשימתיות התואמות את תסמיני המחלה אצל אנשי הצוות בחודשים שקדמו להתפרצות. אף אחד מהעובדים במעבדות אלו לא אובחן חיובי לנוגדנים לנגיף החדש בבדיקות סרולוגיות שנערכו לאחר מכן.

ראש משלחת החוקרים, ד"ר פיטר בן אמברק, אמר במסיבת עיתונאים נפרדת: "אפשרי בהחלט שהנגיף התפשט בווהאן עוד בנובמבר או באוקטובר 2019. משמעות הדבר: הנגיף יצא מגבולות סין מוקדם יותר מהמתועד עד כה". עוד סיפר כי הצוות חש בלחצים פוליטיים, גם מחוץ לסין, אך הוא לא נדרש להשמיט משהו מהדו"ח הסופי שהכין.

בדיווח של סוכנות רויטר'ס נמסר כי "בהצהרה משותפת שפרסמו אתמול ממשלות ארה"ב, בריטניה, ישראל ועוד 11 מדינות, נאמר שהן "חולקות חשש לפיו מחקר המומחים בנוגע למקור הנגיףSARS-CoV-2  עוכב בצורה משמעותית וסבל מחוסר גישה למידע שלם, מקורי ולדגימות".

מעבדת המכון לחקר הנגיפים בווהאן היא אחת ממעבדות המחקר המובילות בסין. יש בה ארכיון של מידע גנטי הנוגע לנגיפי קורונה בעטלפים שהוקם ב-2003 לאחר התפרצות הסארס, נגיף ממשפחת נגיפי הקורונה.

פוליטיקאים בארה"ב, בהם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, העלו במהלך המגיפה את האפשרות שייתכן שתאונה במעבדה הובילה לזליגת הנגיף ולהתפשטותו. אלא שטענה זאת עדיין לא בוססה. סין, כאמור, מכחישה בתוקף אפשרות כזאת.

קודם לכן דיווחה סוכנות רויטר'ס כי 23 מנהיגי מדינות חברות ה-WHO תומכים באמנה בינלאומית שתעזור להתמודד בעתיד עם משברי חירום בריאותיים כמו מגיפת הקורונה וזאת באמצעות תקנות מחמירות יותר לגבי שיתוף מידע. האמנה מבקשת להבטיח בנוסף גישה שווה ואוניברסלית לחיסונים, לתרופות ולבדיקות. הרעיון הועלה לראשונה בנובמבר בפסגת מדינות G-20 על ידי נשיא המועצה האירופאית, שארל מישל.

נושאים קשורים:  ארגון הבריאות העולמי,  ה-WHO,  סין,  נגיף הקורונה,  19-COVID,  חדשות
תגובות