גידולים בגומה האחורית

המשמעות של בדיקת MRI במקרים של חשד לאנומליות בגומה האחורית

במחקר זה נמצא כי פרוגנוזה שנתנה במהלך התקופה העוברית ולאחר לידה היו דומות ב-60% מהמקרים

31.01.2021, 13:36
תמונת אולטרה-סאונד של עובר בחודש הרביעי (צילום: אילוסטרציה)
תמונת אולטרסאונד של עובר. צילום: אילוסטרציה

אנומליות בגומה האחורית יכולות להוות דילמה אבחנתית אצל העובר. הפרוגנוזה עבור האנומליות השונות הינה שונה ביותר.

מטרת החוקרים הייתה לקבוע האם בדיקת MRI עוברית (feMRI) וייעוץ נוירולוגי טרום לידתי הובילו לשינוי באבחנה במקרים שהופנו בשל חשד לאנומליה בגומה האחורית ולקבוע באיזו תדירות האבחנה השתנתה לפני ואחרי הלידה.

החוקרים ערכו מחקר רטרוספקטיבי של מקרים אשר הופנו למרכז לרפואת ילדים טרום לידתי בין השנים 2012-2018 בעקבות חשד לאנומליה בגומה האחורית. כל מקרה קיבל דירוג על פי שינוי באבחנה על בסיס דוחות קליניים ותוצאות feMRI. הדמיות שבוצעו לאחר הלידה הושוו להדמיות אשר בוצעו טרום הלידה.

תוצאות המחקר הראו כי 180 מקרים אשר הופנו בשל אנומליות גומה אחורית בהתבסס על הדמיית על-קול מיילדותית, עברו feMRI וייעוץ נוירולוגי. תוצאות הבירורים שנערכו אצל מטופלים אלה הובילו לשינוי בפרוגנוזה אצל העובר ב-70% מהמקרים. במקרים מורכבים, האבחנה והפרוגנוזה אשר נקבעו לאחר feMRI השפיעו על קבלת החלטות בנוגע לניהול ההריון. הדמייה לאחר הלידה בוצעה אצל 57 (47%) מהתינוקות אשר נולדו חיים. פרוגנוזה שנתנה במהלך התקופה העוברית ולאחר לידה היו דומות ב-60% מהמקרים.

החוקרים סיכמו כי אבחנה אצל עוברים השפיעה על ניהול ההריון. התאמה בין תשובות הדמיה שנערכו טרום ולאחר הלידה הייתה ב-60% מהמקרים, מה שהדגיש את החשיבות של תזמון נכון של ביצוע בדיקות feMRI על מנת לאפשר את אבחנה מדוייקת יותר בזמן בכדי לקבל החלטות הקשורות לניהול ההריון הקשורות לחשד לאנומליות בגומה האחורית.

מקור: 

Schlatterer et. al (2021) Pediatric Neurology DOI: https://doi.org/10.1016/j.pediatrneurol.2021.01.002

נושאים קשורים:  גידולים בגומה האחורית,  fMRI,  MRI,  הדמייה,  מחקרים
תגובות