באפריל פורסמו ב-Infectious Diseases ממצאי מחקר שנעשה ב-20 מדינות באירופה ובו זוהו רמות נמוכות של ויטמין D בקרב חולי קורונה. באותו מחקר נמצאה רמה חציונית של 56mmol/L ונקבע שהיא הציגה קשר חזק עם שיעור תמותה למיליון של חולי קורונה. כמו כן נמצא שרמות נמוכות באופן חמור של ויטמין D נמצאו במיוחד בקרב אוכלוסיית הזקנים – באופן ספציפי בספרד, באיטליה ובשווייץ – הקבוצה הפגיעה ביותר באוכלוסיה לחלות במצב קשה בקורונה. מחברי דו"ח המחקר המליצו על תוספת ויטמין D במסגרת פעולות הגנה מפני זיהום קורונה.
עוד בעניין דומה
עתה, במחקר שנעשה בישראל במשותף לאוניברסיטת בר אילן ולקופת החולים לאומית ניתן לממצאי המחקר האירופאי חיזוק נוסף: נמצא בו כי מי שסבלו ממחסור בויטמין D - רמה נמוכה של 25 (OH) היו בסיכון גבוה כדי פי 1.45 להידבקות בקורונה ובסיכון גבוה פי 2 לאשפוז, בהשוואה למי שרמת ויטמין D בגופם תקינה. בקרב בני 50 ומעלה נקשר מחסור זה עם אשפוז.
ממצאי המחקר שהובילה ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן מבר אילן יחד עם ד"ר יבגני מרזון מ"לאומית" ופורסם בשבוע שעבר ב-FEBS תומכים בטיעון שמחסור בויטמין D יכול להיחשב כגורם סיכון עצמאי, במיוחד כשמדובר בקבוצת גיל זו של מעל 50 עם תחלואה - סיכון משמעותי נוסף למצב קשה ולאשפוז בשל קורונה.
במחקר בישראל השתתפו 7,807 ממבוטחי "לאומית" שביצעו בדיקת מטוש במארס ובאפריל ושהיה עבורם רישום של רמות ויטמין D. מתוכם 10.1% (782) אובחנו כחיוביים לקורונה. המטופלים שנדבקו בנגיף הציגו רמת ויטמין D בדם נמוכה באופן משמעותי מאשר אצל אלה שלא נדבקו.