שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין הודיע הערב (ד') כי בכוונתו למנות את פרופ' חזי לוי, מנהל המרכז הרפואי-ממשלתי ברזילי באשקלון, למנכ"ל החדש של משרד הבריאות - זאת בכפוף לאישור הממשלה. השר אמר כי "הדבר עולה בקנה אחד עם העיקרון שהציב לעצמו עם כניסתו לתפקיד - מינוי של מנכ"ל מקצועי ורופא בהכשרתו".
עוד בעניין דומה
תא"ל (במיל') פרופ' לוי, בן 64, נשוי ואב לשלושה וסב לנכדה, נולד להורים ילידי עיראק. למד רפואה באוניברסיטה העברית במסגרת העתודה האקדמית ותוך כדי לימודיו עבר קורס חובשים ושירת כחובש במלחמת יום הכיפורים. לאחר שסיים קורס קציני רפואה שובץ בגדוד 931 של הנח"ל שפעל תחת פיקוד עוצבת חירם. במלחמת לבנון הראשונה טיפל כרופא, בין היתר בפצועי תקרית אש כוחותינו שבה הפציצו מטוסי חיל האוויר שיירה ישראלית שבה היו כוחות מגדוד 931 וכוח שריון.
עשה התמחות בכירורגיה כללית, הקים את פלוגת הרפואה של חטיבת הנח"ל החדשה. שימש קצין רפואה של עוצבת הגליל, סגן ומפקד רפואה של פיקוד הצפון. במסגרת תפקידו חבר גם בשנת 1997 בוועדת חקירה לבדיקת אסון השריפה בוואדי סלוקי שבו נהרגו חמישה מלוחמי חטיבת גולני ונפצעו חמישה נוספים. בהמשך כיהן כסגן הקרפ"ר.
במהלך שירותו השתתף במשלחת הרפואית לרואנדה ועמד גם בראש המשלחת לקוסובו. כמו כן היה במשלחות רפואיות לסיוע הומניטרי ששיגרה ישראל לזאיר, מקדוניה, קניה וטורקיה. בין 2003 ל-2007 כיהן כקצין רפואה ראשי.
האירועים הבולטים שהתרחשו במהלך כהונתו כקצין רפואה ראשי הם ההתנתקות מרצועת עזה ומלחמת לבנון השנייה. במסגרת כהונתו כקצין רפואה ראשי היה אחראי על בנייה מחדש של משק הציוד הרפואי בצה"ל. לאחר שחרורו מונה בדצמבר 2007 לסמנכ"ל בכיר וראש מינהל רפואה במשרד הבריאות. בתפקיד כיהן עד 2012, עת מונה למנהל בית החולים ברזילי.
ב-2015, באחד הראיונות שהעניק לתקשורת, זמן קצר אחרי מבצע צוק איתן, שהיתה שעתם היפה של בתי החולים בדרום הארץ ותשומת הלב הציבורית הייה נתונה לאזורים שנפגעו במיוחד בימי הלחימה, אמר פרופ' לוי בין השאר: "אני מחזיק 60 חולים במחלקה הפנימית, עם רשיון ל-36 וזאת כאשר בבית החולים ברזילי יש 534 מיטות בסך הכל עבור תושבי אשדוד, אשקלון והיישובים מסביב. אנחנו מנסים להתקדם ולהדביק את הפערים עם מרכז הארץ, אבל המדינה צריכה להיחלץ לטיפול באוכלוסיה הזאת שאמורה ליהנות משירותי רפואה מתוקף זכותה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי".
בין המסקנות שהתחדדו לאחר הלחימה בדרום באותם ימים, כפי שביטא אותן פרופ' לוי: "בית חולים ברזילי לא ערוך למלחמה ואחת המסקנות הגדולות שלנו היא שחייבים להגדיל את חדר המיון והטראומה". כמו כן הדגיש אז: "אין לנו יכולת לרכוש ציוד מתקדם, שהוא לחם חוקם של בתי החולים במרכז הארץ". כמו כן הצביע על בעיה אחרת שבה נתקל ב"ברזילי": "זה בית חולים שנבנה ב-1961, עם חדרי אשפוז לארבעה חולים בכל חדר. מצאתי ליקויי בטיחות כמו היעדר דלתות אש ועלה חשש לזיהומים העוברים בצנרת הישנה".
בהמשך הוא נכנס "בכל הכוח" לפעילות כדי לתקן את הליקויים הללו. מאבקו זכה להערכה רבה ובשנת 2018 הוענק לו "אות מפעל חיים" מטעם שר הבריאות דאז לעוסקים במקצועות הבריאות. "זה פרויקט חיי", אמר אז פרופ' לוי על הקמת חדר המיון, בית החולים הקרקעי וחדרי הניתוח הממוגנים ב'"ברזילי", הנחשבים בין הממוגנים והטכנולוגיים ביותר בעולם.
בשנה האחרונה, בהנהגת פרופ' לוי, זכה "ברזילי" במקום השלישי בסקר שביעות רצון של הציבור וזו נחשבת קפיצה מהתחתית שבה היה בעבר. במקביל, הקים שירות רפואה משלימה ללא תשלום לילדים המאושפזים בבית החולים.
בצמרת משרד הבריאות נחשב פרופ' לוי ל"מנהל סמכותי שנלחם עד הסוף כדי להשיג את מה שהגוף אותו הוא מייצג ומנהל זקוק לו". כך היה כשהציג את דרישות התקציב אותן השיג עבור חדר המיון הממוגן בבית החולים וכך היה במהלך הקריירה הארוכה שלו בצבא. "ניסיון רב השנים ברפואת חירום", ציין משרד הבריאות, "היווה פרמטר חשוב בבחירת השר".
השר אדלשטיין ביקש מראש הממשלה נתניהו להביא את המינוי לאישור הממשלה בהקדם האפשרי.
אדלשטיין: "בעת הזו, עם הצורך להתכונן לגל שני של קורונה ועם הצבתה של מערכת הבריאות בראש סדר העדיפויות של ישראל, פרופ' חזי לוי הוא האדם הנכון לתפקיד. הניסיון הרב שצבר לאורך השנים והצלחותיו בזירות השונות מבטיחים את הצלחתו בתפקיד החשוב כל כך של מנכ"ל משרד הבריאות". בהזדמנות זאת הודה השר למנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב המסיים את תפקידו "על העבודה המאומצת והחשובה שעשה".
ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה ומ"מ יו"ר הר"י, מסר כי "ארגון רופאי המדינה מברך את המנכ״ל הנבחר של משרד הבריאות, ד״ר חזי לוי. המשימות הכבירות העומדות לפני מערכת הבריאות - היערכות לחורף הקרוב, המחסור בתקני רופאים, אחים ואחיות במחלקות הפנימיות, היחידות לטיפול נמרץ והמלר״דים, המחסור ברופאים מומחים הגורם להתארכות של 185% בתורים בקופות החולים, המחסור הצפוי ברופאי משפחה לאור גילם הגבוה של הרופאים בישראל, המחסור במיטות, הצפיפות, הזיהומים, עומס העבודה הבלתי אפשרי המוביל לשחיקה מוגברת - כל אלה הם רק חלק מהבעיות איתן יצטרכו השר והמנכ״ל להתמודד. אנו נעמוד לצידם ונעזור במשימה החשובה של שיפור השירות הרפואי לאזרחי ישראל והשמירה על בריאותם".
יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי בירך את מנכ"ל משרד הבריאות המיועד פרופ' חזי לוי, בהדגישו שמדובר ב"אדם הנכון בזמן הנכון". במכתב לפרופ' לוי שנשלח זמן קצר לאחר ששר הבריאות יולי אדלשטיין הודיע כל החלטתו למנות את מנהל "ברזילי" למנכ"ל הבא של משרד הבריאות, כתב פרופ' חגי: "נסיונך העשיר והמגוון בשלל תפקידים בכירים שמילאת במערכת, היכרותך העמוקה עם עולם הרפואה ורפואת החירום בפרט, עם הרגולציה ועם אתגרי התקצוב, כמו גם עם הפערים הקיימים בין פריפריה למרכז – כל אלה הופכים אותך לאדם הנכון בזמן הנכון.
"אני בטוח שיש במסע שעברת עד היום ובהשקפת העולם שעיצבת בדרך, כדי להביא תרומה משמעותית לקידומה ולחיזוקה של מערכת הבריאות, ובעת הזו במיוחד – למוכנותה של המערכת להתפרצות של מגיפות ולאתגרים רבים נוספים העומדים לפנינו".
גם איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית בירך בחום על מינויו של פרופ' חזי לוי למנכ"ל משרד הבריאות. "לפרופ' לוי", נאמר בהודעה שפרסם האיגוד, "ניסיון עשיר ורקורד מוכח. בתפקידיו כקצין רפואה ראשי, כראש מינהל רפואה במשרד הבריאות וכמנהל המרכז הרפואי ברזילי הוא הוכיח גם את מחויבותו לבריאות הציבור, מעבר להיותו מנהל רפואי בולט.
"פרופ' לוי היה גם אורח הכבוד בסדנת איגוד רופאי בריאות הציבור שהתקיימה בפברואר 2020 ועסקה במעמד ובתפקיד בריאות הציבור בישראל ובה דנו בין השאר בנושא 'בית החולים המותאם תרבותית לקהילה'. אנו מאחלים לפרופ' לוי הצלחה רבה בתפקידו החיוני לכל ישראלי, בשגרה ובחירום. נעמוד לימינו ונסייע לו ולמשרד הבריאות לקדם את בריאות הציבור בישראל".