שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר אמש (ג') למתמחים שערכו הפגנת מחאה סמוך לביתו בהרצליה פיתוח כי הוא מכיר את בעיית התורנויות הארוכות של המתמחים ובדעתו להביא לכדי פתרון שיהיה מוסכם על כולם.
עוד בעניין דומה
עשרות מתמחים הגיעו להפגנת המחאה והם דרשו מהשר להיפגש ולשמוע אותם וכן דרשו לקחת חלק בקבלת ההחלטות. בשיחה הקצרה שהתקיימה עם השר הוסכם כי יהיה שיתוף פעולה של כול הגורמים בתהליך ומיד עם מינוי מנכ"ל למשרד תיקבע פגישה שבה ישתתפו כל הגורמים הרלוונטיים וביניהם גם ארגון המתמחים.
"אני מצטער שאחרי 26 שעות אתם עוד צריכים לבלות כאן שעות נוספות, אבל אני מקווה שבסופו של דבר נגיע לפתרונות", אמר השר אדלשטיין והוסיף: "אני לומד בימים אלה את מערכת הבריאות והכל ייעשה בהתייעצויות ובצורה מקובלת. פתרון שאיננו מקובל איננו פתרון".
לאור התחייבות השר הודיע ארגון המתמחים שהוא מפנה את מאהל המחאה שהוקם אתמול ב-16:00 ונועד להימשך עד היום בשעה 18:00. ח"כ עאידה תומא סלימאן, שהגיעה למקום כדי לתמוך במתמחים, אמרה: "המאבק שלכם צודק. כאזרחית שעלולה להגיע לבית חולים בעצמה, אני רוצה אתכם עירניים, רעננים ומדויקים. אני לא רוצה שיטפלו בי רופא או רופאה סחוטים אחרי 24 שעות. הגיע הזמן לעשות איתכם צדק ולקצר את התורנויות והגיע הזמן גם להוריד את מספר התורנויות החודשיות".
במהלך ההפגנה עצמה, כפי שמדווח הבוקר (ד') "ידיעות אחרונות", אמרה ד"ר רוית זליקסון-ספורטה המתמחה ברפואת ילדים: "אנחנו רוצים שינוי גם בשביל הציבור שבו אנחנו מטפלים. בשביל חולים שלא ייפגעו בגלל מינון שגוי משום שרופא או רופאה שמטפלים בהם יותר עצבניים לקראת סוף התורנות שלהם. בשום מקצוע – כבאים, שוטרים, נהגים וטייסים – מקצועות שבהם תלויים חיי אדם, לא מאפשרים כל כך הרבה שעות עבודה".
ד"ר ריי ביטון, מתמחה ברפואה פנימית ב"אסותא אשדוד" ויו"ר ארגון המתמחים מרשם, הוסיפה: "כדי שפיילוט ייטיב עם תנאי המתמחים צריכים להתקיים שני תנאים – שעות התורנות יקוצרו לעד 16 שעות למשמרת ויקוצרו שעות העבודה ומספר התורנויות השבועיות. המטרה צריכה להיות למנוע שחיקה של העובדים. נתמוך רק בפיילוט שבו יתקיימו שני התנאים. נלך להליכים משפטיים אם לא יישמעו הטענות שלנו. צורת העסקה של 26 שעות במשמרת איננה חוקית ועתירה לבג"ץ כבר נמצאת על השולחן".
לפני כן פרסמו פרופ' רן טור כספא ופרופ' יוסף קלאוזנר, שמונו על ידי יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ציון חגי לעמוד בראש הוועדה לבחינת מתכונת העבודה של הרופאים ואופי התורנויות בבתי החולים, את ההודעות הבאות:
פרופ' קלאוזנר: "הרבה לפני העובדה שאני מנהל מרכז הסרטן ב'איכילוב' או שניהלתי את האגף הכירורגי, אני קודם כול מורה ומחנך. תלמידים שלי הם 27 מנהלי מחלקות ויחידות, 17 מתוכם כבר פרופסורים בכירורגיה. זה לא היה קורה אם לא הייתי אוהב את המתמחים שלי ואם לא היה אכפת לי מהם כל כך. זו השליחות הכי גדולה שלי שקיבלתי על עצמי, ולכן גם הוועדה הזו היא שליחות עבורי. המשימה המרכזית שלנו תהיה למצוא את האיזון שבין רפואה, רופאות ורופאים, ואיכות החיים שלהם".
פרופ' טור כספא ציין: "אני שמח מאוד על ההזדמנות ועל האתגר שלפנינו. אני רואה חשיבות רבה בתפקיד הוועדה למצוא את המינון הנכון לשילוב שבין איכות הרפואה וההכשרה עם איכות חיי הרופאים - מתמחים ומומחים".
הר"י הדגישה עוד בהודעה לתקשורת: "הניסיון המצטבר של שניהם, יחד עם ההבדלים באופי של מקצועות הרפואה שכל אחד מהם מייצג – פרופ' טור כספא הוא פנימאי ופרופ' קלאוזנר כירורג – צפויים לתרום מאוד לעבודת הוועדה ולמציאת פתרונות ישימים שאינם מהווים נוסחת קסם אחידה".
בהר"י הדגישו כי גם שאר חברי הוועדה מגיעים ממגוון המקצועות הרפואיים וממגוון הסקטורים השונים: מתמחים, מומחים צעירים, סטז'רים, מנהלי מחלקות ומנהלי בתי חולים מהמרכז ומהפריפריה. "גם זאת מתוך כוונה לחתור לפתרונות שבשום אופן לא ירחיבו את אי-השוויון במערכת, אלא ישאפו לצמצם אותו".
רכזת הוועדה היא ד"ר אלה קיטרוסר, יו"ר פורום המתמחים בהר"י שהובילה בשנתיים האחרונות את קבוצת העבודה שקיימה שורה של דיונים, "שולחנות עגולים" ובחנה מודלים שונים בהתמחות. ד"ר קיטרוסר מתמחה בגניקולוגיה בבית החולים שערי צדק.
בתוך כך מנהל מחלקת אורתופדיה א' במרכז הרפואי לגליל בנהריה, ד"ר חיים שטארקר, הודיע הבוקר (ד') כי נעתר לבקשת ההסתדרות הרפואית לשמש חבר בוועדה העליונה לבחינת מתכונת עבודת הרופאים ואופי התורנויות בבתי החולים. ד"ר שטארקר מונה כאחד מנציגי האיגודים המדעיים, מתוקף היותו יו"ר האיגוד הישראלי לאורתופדיה.