נציגי כל בתי החולים בישראל אמורים להציג הבוקר להנהלת משרד הבריאות את תכנית ההיערכות של כל מוסד למקרה קיצון שבו בתוך שלושה עד חמישה שבועות יהיה צורך לצמצם את הפעילות הרגילה עד כדי 20% ולהיות ערוכים לכך שכ-80% מכלל המיטות יוקדשו לטיפול בחולי קורונה קשים ומונשמים. כך מדווחת הבוקר (ה') שרית רוזנבלום ב"ידיעות אחרונות". ההנחיה נתקלת בביקורת קשה, נמסר בדיווח, מאחר שהדבר לא נעשה בהתייעצות עם מנהלי בתי החולים.
עוד בעניין דומה
בהוראה, כך מדווח, נאמר בין השאר: "לכל בית חולים הוגדרו יעדי מיטות להסבה והקמה על פי עקרונות אלה: כ־20% מכלל המיטות שברשיון ימשיכו לפעול במתכונת רגילה על פי צורכי השירותים הניתנים בבית החולים, על פי שיקול דעת של מנהל בית החולים (צנתורי מוח, לב, אונקולוגיה, דיאליזה, פעילות כירורגית דחופה וכו'). כ־80% מהמיטות יהיו ערוכות לבידוד טיפתי וטיפול במונשמים באופן הבא: 30% מכלל המיטות למאושפזים במצב בינוני-קשה מונשמים (מיועדות לחולי קורונה בלבד), כ־50% מכלל מיטות בידוד טיפתי למאושפזים במצב בינוני-קשה שאינם מונשמים".
כמו כן מכילה ההנחיה את מספר המיטות שיוקצו לחולים במחלות שאינן קורונה, בכל בית חולים: ב"וולפסון" - רק 137 מיטות מתוך 683; ב"שיבא" 223 מתוך 1,116; ב"איכילוב" 216 מתוך 1,080; ברמב"ם 186 מתוך 930; ב"זיו" 62 מתוך 312; בפדה-פוריה 62 מתוך 310; ב"אסף הרופא" 162 מתוך 811; ב"בני ציון" 79 מתוך 400; ב"הלל יפה" 100 מתוך 500; ב"גליל" 133 מתוך 665 וב"ברזילי" 107 מתוך 536.
הנחיה דומה הועברה גם לבתי החולים של שירותי בריאות כללית.
בכלל בתי החולים בישראל יש היום כ-15 אלף מיטות ועד היום כ-2,000 הוסבו לטיפול בחולי קורונה. משרד הבריאות הורה עוד לפני כמה ימים להיערכות לתרחיש שיהיה צורך במקרה קיצון להקדיש 5,000 מיטות למונשמים.
בדיווח מצוטט בכיר במערכת הבריאות שאמר: "המחלקות הקשות (אונקולוגיה, טיפול נמרץ לב, ניתוחי לב ונוספות) מלאות תמיד עד אפס מקום. לא נוכל לעמוד בגזרה החדשה. משמעות הדבר: נצטרך לבחור בין במי נטפל לבין במי שיופקר לגורלו. ההנחיה רחוקה מלהיות ריאלית. איך נוכל לצמצם את המיטות לחמישית בלבד? נפסיק טיפולים אונקולוגיים? ניתוחי לב דחופים? זה בלתי נסבל".
מנהל בית חולים נוסף אמר: "מספר המיטות שמשרד הבריאות הותיר לשימוש רגיל, שאיננו קורונה לא יאפשר לענות לצרכים הבסיסיים ביותר של החולים. המשרד קובע בכך שהרוב המוחלט של משאבי המערכת בישראל יושקע בקורונה. מי יטפל בשאר החולים? צמצום הפעילות האלקטיבית שהונהג לפני שבוע תגרור מחירים קשים בעתיד לבריאות החולים. המינימום הנדרש כדי להמשיך לטפל בכל מי שזקוק לטיפול רפואי - בחולים הקשים ביותר - הוא 50% מהמיטות. פחות מזה זה לא מעשי ולא מוסרי".