טיפול אינטנסיבי להורדת השומנים בדם באמצעות סטטינים, מומלץ לאחר אירוע איסכמי חולף (Transient ischemic attack, TIA) ושבץ איסכמי שנגרם בעקבות טרשת עורקים. רמת הכולסטרול-LDL (ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה, Low density lipoprotein) הרצויה בדם, להפחתת האירועים הקרדיו-וסקולריים במטופלים לאחר שבץ, עדיין לא נחקרה באופן מספק.
עוד בעניין דומה
מחקר נערך בצרפת ודרום קוריאה, בהשתתפות קבוצות מקבילות. במחקר השתתפו מטופלים שעברו שבץ איסכמי ב-3 חודשים האחרונים או אירוע איסכמי חולף ב-15 הימים האחרונים. המטופלים במחקר חולקו רנדומלית להשגת יעדי איזון שונים של רמת כולסטרול-LDL בדם, המטרה בקבוצה הראשונה הייתה מתחת ל-70 מ"ג לדצ"ל (1.8 מילימול לליטר) [קבוצת המטרה הנמוכה יותר], בקבוצה השנייה המטרה הייתה טווח של 90-110 מ"ג לדצ"ל (2.3-2.8 מילימול לליטר) [קבוצת המטרה הגבוהה יותר]. לכל המשתתפים במחקר היו עדויות של טרשת עורקים צרברו-וסקולרית או כלילית. כמו כן, כל המשתתפים במחקר נטלו סטטינים, אזטימיב, או שניהם. התוצא המורכב הראשוני שנבדק היה אירועים קרדיו-וסקולריים מג'וריים שכללו שבץ איסכמי, אוטם בשריר הלב, סימפטומים חדשים שהובילו לרה-וסקולריזציה דחופה בעורקים הכליליים או בעורק התרדמה, או תמותה מגורמים קרדיו-וסקולריים.
2,860 מטופלים נרשמו למחקר והיו במעקב במשך חציון של 3.5 שנים; 1,430 מטופלים חולקו רנדומלית לאחת משתי קבוצות המטרה של כולסטרול-LDL. רמת הכולסטרול-LDL הממוצעת שנמצאה בשלב הבסיס ההתחלתי של המחקר הייתה 135 מ"ג לדצ"ל (3.5 מילימול לליטר). רמת הכולסטרול-LDL הממוצעת שהושגה במהלך המחקר הייתה 65 מ"ג לדצ"ל (1.7 מילימול לליטר) בקבוצת המטרה הנמוכה יותר ו-96 מ"ג לדצ"ל (2.5 מילימול לליטר) בקבוצת המטרה הגבוהה יותר. הניסוי הופסק בגלל סיבות אדמיניסטרטיביות, לאחר שהתרחשו רק 277 מתוך 385 האירועים הצפויים, שהיוו חלק מנקודת הסיום הראשונית שנבדקה. נקודת הסיום הראשונית המורכבת התרחשה ב-121 מטופלים (8.5%) בקבוצת המטרה הנמוכה יותר וב-156 מטופלים (10.9%) בקבוצת המטרה הגבוהה יותר (יחס סיכון מותאם 0.78; רווח בר-סמך 95%, 0.61-0.98; P=0.04). השכיחות של דימום תוך-גולגלתי ואבחנה חדשה של סוכרת לא היו שונים משמעותית בין שתי הקבוצות.
מסקנת החוקרים הייתה כי לאחר שבץ איסכמי או אירוע איסכמי חולף עם עדות לטרשת עורקים, שמירה על רמת כולסטרול-LDL פחות מ-70 מ"ג לדצ"ל הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר לאירוע קרדיו-וסקולרי נוסף. זאת בהשוואה למטופלים שבהם נשמרה רמת כולסטרול-LDL בטווח של 90-110 מ"ג לדצ"ל.
מקור:
Amarenco P. et al. (2020) The New England Journal of Medicine. 382, 9