השבוע הגיש בתי החולים הדסה בירושלים עתירה לבית המשפט העליון נגד משרדי האוצר והבריאות. בעתירה מבקשת הנהלת "הדסה" מבג"ץ כי יורה למדינה להפסיק לכפות בחוק על "הדסה" לספק שירותים רפואיים לקופות החולים במחירים נמוכים מעלותם הנורמטיבית כפי שנקבע על ידי ועדת המחירים הסטטוטורית.
עוד בעניין דומה
בעתירה, אשר הוגשה בידי עוה״ד ד״ר דוד תדמור, אסף פריאל, עדי ויצמן ופרי רוס ממשרד תדמור לוי ושות׳, ובסיוע עו"ד נורית אלשטיין ועו"ד עידו עשת, מבקש "הדסה" מבית המשפט העליון לקבוע כי על המדינה לעמוד בחובתה שבחוק, לממן באופן מלא את עלות שירותי הבריאות אותם מספק בית החולים הדסה לתושבי ירושלים והסביבה.
הסדרי ההתחשבנות בין בית החולים לקופות החולים מעוגנים בחוקי ההסדרים, במסגרת הוראת שעה שתוקפה שלוש שנים. הוראת שעה זו פקעה ב-31.12.19 ואולם היא הוארכה אוטומטית בגלל הבחירות לכנסת. על פי החוק נדרש "הדסה" לתת הנחה של 18.5% מהשקל הראשון, פחות מהמחיר שוועדת המחירים של המדינה קבעה כעלות של השירותים, (כאשר בנוסף, מעל תקרה מסוימת, CAP, נדרש בית החולים הדסה בחוק לתת הנחה נוספת שמגיעה ל-65% ממחירי משרד הבריאות).
בעוד שבתי חולים ממשלתיים הנותנים הנחה זו מפוצים בגינה, הדסה, שהוא בית חולים ציבורי בבעלות פרטית, אינו מקבל פיצוי מלא מהמדינה. כפייה זאת, מוסבר בעתירה, עולה כדי הפקעת קניין שאינה חוקית ואינה חוקתית.
ב"הדסה" מבקשים מבית המשפט העליון לתת ״התראת בטלות״ כנגד חקיקה אשר מפקיעה מהדסה קניין, שלא כדין. "הדסה, עותר גם בכדי שבית המשפט יקבע, כי מכתב אשר נשלח לאחרונה על ידי משרדי האוצר והבריאות, המתיימר להאריך את תוקף הוראת השעה, אינו חוקי.
הנהלת הדסה מדגישה כי בתנאים המוכתבים בחוק ובהארכתו כיום, אין לבית החולים הדסה יכולת לכסות הוצאותיו בגין הגשת השירותים הרפואיים לציבור.