דיווחים מהעבר מראים קשר בין הפטיטיס C כרונית לקרצינומה של הכבד וסרטנים שאינם בכבד. מטרת החוקרים אם כך, הייתה לבחון את הקשר בין הפטיטיס C לסרטן הכבד וסרטנים אחרים.
עוד בעניין דומה
החוקרים ביצעו מחקר חתך רטרוספקטיבי במרכז בשם KPSCי(Kaiser Permanente Southern California). במסגרת המחקר העריכו החוקרים נבדקים עם וללא הפטיטיס C, בין התאריכים 1.1.2008-31.12.2012. אבחנות של סרטן נלקחו ממשרד הרישום של KPSC, בשיתוף עם תכנית SEERי(Surveillance, Epidemiology and End Results). החוקרים ביצעו אנליזות רגרסיה לוגיסטיות למציאת יחס סיכויים ואנליזות זמן עד המאורע באמצעות מודל הסיכונים היחסי של COX, בהתאמה לגיל, מגדר, מוצא, עישון ושחמת. יחס הסיכויים לסרטן רובד על ידי טבק, שימוש באלכוהול, סכרת ומדד מסת גוף.
החוקרים הכלילו במחקר אוכלוסייה התחלתית של 5,332,903 נבדקים, שהצטמצמה ל-2,080,335 לאחר אנליזה רבת משתנים. החוקרים מצאו כי עומס סרטני בכל האתרים היה גבוה יותר באופן משמעותי בחולים עם הפטיטיס C, בהשוואה לנבדקים ללא הווירוס. כמו כן, לחולי הפטיטיס היה שיעור גבוה יותר של סרטן כבד. כאשר סרטן הכבד הוצא מהחישוב, עדיין היה שיעור גבוה יותר משמעותית של סרטן בנבדקים עם הפטיטיס C. השיעורים הלא מותאמים של סרטן היו גבוהים יותר באופן משמעותי בחולי הפטיטיס, בהשוואה לנבדקים בריאים. הדבר היה נכון לסרטן הוושט, קיבה, סרטן קולורקטלי, סרטן לבלב, מיאלומה, לימפומה מסוג נון-הודג'קין, ראש-צוואר, ריאה, כליה וערמונית. לאחר ריבוד לשימוש באלכוהול, טבק, סוכרת ומדד מסת גוף, שיעורי הסרטן נותרו גבוהים יותר בכל האתרים, עבור סרטן הכבד ולימפומה נון-הודג'קין. בנוסף, אנליזות רבות משתנים הדגימו מתאם חזק בין שחמת לסרטן. שימוש בטבק וסוכרת קושרו גם הם לסרטן. החוקרים מצאו כי בהיעדר שחמת – נוכחות הפטיטיס C, שימוש בטבק וסוכרת הגבירו בצורה משמעותית את הסיכון לסרטן. אנליזות מתווכות הראו כי השחמת הייתה אחראית לאחוז גדול מההשפעה של הפטיטיס C, על הסיכון לחלות בסרטן.
לטענת החוקרים, התוצאות תומכות בתפיסה כי הפטיטיס C הינה מחלה מערכתית ויש לטפל בה ללא קשר לחומרתה, לפני התפתחות שחמת כבד.
מקור:
Nyberg, A. H. et al. (2019). Liver International. https://doi.org/10.1111/liv.14305