חדשות

ב"אסותא" השיקו מכשיר הקרנות מדויק ורגיש שאינו פוגע באיברים הבריאים

המאיץ הקווי משולב MRI, ראשון מסוגו בישראל, עוקב אחרי שינויים של איברי גוף בעת הקרנה וממקד את הקרינה בגידול הסרטני בלבד, ללא פגיעה ברקמות בריאות

מאיץ קווי ב"אסותא". צילום הדמיה: דוברות בית החולים

המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא רמת החיל השיק לאחרונה מאיץ קווי משולב MRI, המסוגל לעקוב בזמן אמת אחרי איברי גוף בתנועה ולמקד את הקרינה בגידול בלבד, תוך דיוק מירבי והגדלת מנת הקרינה בכל טיפול, ללא פגיעה ברקמות הבריאות ותוך הפחתת מספר הטיפולים הנדרשים. מבית החולים נמסר כי המאיץ המתקדם הוא היחידי בישראל ובין הבודדים בעולם.

מכשיר ההקרנות המתקדם Linac MR מבצע הקרנות לחולי סרטן בהנחיית הרס של הגידול הסרטני תוך טיפול קרינתי מדויק הרגיש לשינויים בזמן אמת של איברי גוף. יתרונותיו של המאיץ החדשני משמעותיים בעיקר עבור גידולים בחלל הבטן והאגן, לרבות סרטן לבלב, כבד, ערמונית וריאות, ובמקרים מסוימים ההקרנה אף תהווה תחליף לניתוח.

לדברי מנהל המכון האונקולוגי ב"אסותא", ד"ר רפאל פפר: "המאיץ החדש מהווה פריצת דרך בתחום ההקרנות וביצוע ההדמיה בזמן אמת ומאפשר לנו להתאים את ההקרנה לתזוזות האיברים במהלך הטיפול. על ידי כך אנו מסוגלים להגיע לדיוק רב יותר, להגדיל את מנת הקרינה בכל טיפול ובמקביל להימנע מפגיעה ברקמות בריאות. זהו המכשיר הראשון המסוגל לעקוב אחרי איברים בתנועה תוך כדי הקרנה ולמקד את הקרינה בגידול בלבד, ללא פגיעה ברקמות בריאות" .

סריקת ה-MRI של הגידול מבוצעת באופן רציף לאורך כל ההקרנה, וברגע שמאיץ הקווי מזהה תזוזה מחוץ לאזור המיועד להקרנה, ההקרנה מופסקת ומתחילה מחדש רק לאחר שבוצעה ההתאמה הנדרשת. "תזוזות האיברים עלולות להתרחש עקב נשימה, פעילות מערכת העיכול ועוד", מסבירה הפיזיקאית הראשית של המכון האונקולוגי ב"אסותא", ד"ר דפנה לוין. "מסיבות אלו, ההקרנות עד כה בוצעו במנות קטנות יותר, מה שהוביל לכך שנדרש מספר גדול יותר של טיפולים, וזאת על מנת שלא לפגוע ברקמות בריאות הנמצאות סביב האיבר המוקרן. בנוסף, היו גידולים שהיה קשה מאוד להקרין עקב המיקום הרגיש שלהם, כגון גידולים בלבלב, והמאיץ החדש מאפשר לבצע הקרנות גם לגידולים מסוג זה".

נכון להיום, מסרו ב"אסותא", נעשה שימוש במכשיר ב-20 בתי חולים בלבד ברחבי העולם, ובבית החולים בתל אביב החליטו לרכוש ולהפעיל אותו לאחר תקופת היערכות מורכבת שכללה הקמת בונקר ייעודי שבו מתקיימים טיפולי הקרינה.

על אף היותו בית חולים פרטי, הטיפול במכון האונקולוגי באסותא נעשה באופן ציבורי, כלומר כנגד טופס התחייבות של קופת החולים וללא עלות למטופל, וכך גם הטיפול במאיץ הקווי החדש.

נושאים קשורים:  טיפולי הקרנה,  אסותא תל-אביב,  דימות,  מחלת הסרטן,  חדשות,  ד"ר רפאל פפר
תגובות
29.11.2019, 10:10

המכשיר בהחלט מהווה פריצת דרך, קרוב לוודאי שבעשורים הקרובים ייכנס כSTANDART OF CARE במדינות מפותחות ועשירות. מה הסיכוי שבישראל של העשורים הקרובים מטופל המתגורר בשלומי, כפר סאלד או הפזורה הבדואית יזכה לאותה הזמינות הטיפולית בטיפול בו ביחס לתושב נווה מונוסון או רמת השרון?

29.11.2019, 12:13

בושה וחרפה למשרד הבריאות-טפשות שלנו לתת לבית חולים שקר פרטי להיות הראשון עם מכשיר כזאיפה עוד 50 מרי וסיטי בכל הארץ?<

אנונימי/ת
29.11.2019, 17:27

אין סיכוי שמטופל שרחוק מהמרכז יקבל שירות זמין. הבעיה היא לא רק זמינות, הוא צריך לקבל שרות טוב ויעיל במרכז שמתמקצע בנושא מסוים. מרכז כזה לא יקום לעולם בפריפריה משום שמספר המטופלים קטן מידי כדי להגיע למצוינות. סיבה נוספת היא שצוות רפואי לא מעוניין לגור בפריפריה.
צריך לאפשר למטופלי הפריפריה להגיע למרכזים בקלות. למשל לאפשר החזר תשלומים על נסיעות או להקים מערך נסיעות. בנוסף להקים מלוניות אשר קופת החולים מממנת לצד אותם מרכזים גדולים שאותם שניתן להקים ב 3-4 מרכזים במדינה.