"בתוך שלוש שנים מכניסתי לתפקיד שר הבריאות לא יהיו חולים במסדרונות. צריך לעשות מהפכה - לפתוח מחלקות חדשות, לתכנן בתי חולים חדשים ובמקביל להגדיל את מספר הסטודנטים לרפואה״. כך מתחייב פרופ' ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית העולמית ומועמד מפלגת ישראל ביתנו לתפקיד שר הבריאות, בשיחה עם מאיה רונן ב-Doctalk, הפודקאסט של קהילת הבריאות בישראל מבית "דוקטורס אונלי".
עוד בעניין דומה
"אני מבטיח", אומר פרופ' אידלמן, "בתוך שנתיים מכניסתי לתפקיד התורים להמתנה לניתוחים ובדיקות יתקצרו ב-30% ובתוך שלוש שנים יתקצרו ב-50%. בתוך שלוש שנים מכניסתי לתפקיד לא יהיו חולים במסדרונות. זה יומרני אבל זה אפשרי".
אידלמן מפרט את תכניתו שתשנה לדבריו את פני מערכת הבריאות בישראל, מחלק ציונים לסגן שר הבריאות, מטיח ביקורת קשה על התנהלות משרד הבריאות והרפורמות השונות שהונהגו, מדבר על שביתת הרופאים שהנהיג ב-2011, על משבר המתמחים וגם על יחסיו עם יו"ר מפלגתו אביגדור ליברמן וכיצד הפך למועמד המפלגה לתפקיד שר הבריאות.
פרופ' אידלמן, שכיהן בתפקיד יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל בשנים 2009-2018, מכהן כיום כאמור כנשיא ההסתדרות הרפואית העולמית, כפרופסור חבר קליני בחוג להרדמה וטיפול נמרץ בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב וכמנהל מחלקת ההרדמה בבית החולים בילינסון בפתח תקווה.
"למערכת הבריאות לא היתה אף פעם תכנית אסטרטגית. ליצמן נכשל בחוק ההסדרים, נכשל ברפורמת הפסיכיאטריה ובכל תחום בבריאות, מלבד רפואת שיניים"
אידלמן חוזר ומדגיש בין השאר כי צריך שבתפקיד שר הבריאות יכהן רופא כדי להבין את מורכבות המערכת. "אני לא יודע אם המנכ"ל שלי יהיה רופא, אבל מישהו צריך להיות רופא - או שר או מנכ"ל, ובגלל זה הלכנו לבג"ץ. בג"ץ קבע שזה לתקופת ניסיון - ובכן הניסיון נכשל".
לדבריו, מערכת הבריאות פעלה ללא כל תכנית אסטרטגית: "ביקשתי ממנכ"ל משרד הבריאות לשעבר שליצמן יציג תכנית אסטרטגית. ליצמן הוציא מהכיס הפנימי פתקים ואמר: 'זו התכנית האסטרטגית'. זה רציני?! כך מתייחסים למערכת הבריאות ולא פלא שהרסו כל חלקה טובה. ליצמן נכשל בחוק ההסדרים, נכשל ברפורמת הפסיכיאטריה ונכשל בכל תחום בבריאות, מלבד רפואת שיניים".
על רפורמת הקנאביס שהנהיג ליצמן הוא אומר: ״זה נושא טרנדי וזה טבעי, זו אחת מהרפורמות שנעשו באותו סגנון - בלי לחשוב על כל ההיבטים. לא יכול להיות שהביאו קנאביס לבתי מרקחת ובבתי מרקחת אין קנאביס. כמו בשאר הרפורמות זה נעשה בלי לחשוב ואין ספק שחולים צריכים לקבל קנאביס".
"זה בלתי נסלח - כדי לשרת את האוצר מציגים את הרופאים כמי שעושים 'מאנקי ביזנס' עם חברת התרופות; חוזר משרד הבריאות? זה לא ייאמן! משרד בריאות שלא מאמין ברופאים שלו ומפרסם משכורות של רופאים כדי שבציבור תהיה תחושה שהרופאים הם רודפי בצע ולא יעזו לבקש תוספות״
על הצטרפותו ל"ישראל ביתנו", הוא אומר: "אין לי בעיה עם העמדות של 'ישראל ביתנו', אם הציבור יגיד לליברמן שהבריאות מעניינת אותו, הוא יעשה את זה. עובדה שהוא הראשון שרצה להביא איש מקצוע שיטפל בכך. אני לא הולך להתעסק בפוליטיקה אלא רק בבריאות כדי שעוד עשר-עשרים שנה מערכת הבריאות לא תתפורר".
לדבריו, אי אפשר לסלוח למשרד הבריאות הנוכחי על הפגיעה בתפקיד הרופא. "זה בלתי נסלח - כדי לשרת את משרד האוצר מציגים את הרופאים כמי שעושים 'מאנקי ביזנס' עם חברת התרופות; חוזר משרד הבריאות? זה לא ייאמן! - משרד בריאות שלא מאמין ברופאים שלו ומפרסם משכורות של רופאים כדי שבציבור תהיה תחושה שהרופאים משתכרים הרבה והם רודפי בצע ולא יעזו לבקש תוספות״.
הפתרון למחסור ברופאים מצוי, לדבריו, בהעלאת מספר הסטודנטים לרפואה והתקנים לממתחים. "בניגוד למה שאומרים, מספר הרופאים בארץ נמצא בירידה, להבדיל מכל המדינות המפותחות, הזקנים פורשים והמדינה לא מתכוננת - אין מספיק סטודנטים. אם אהיה שר הבריאות, אביא עוד תקנים למתמחים ואם בסוף הקדנציה שלי לא נוסיף אלף תקנים - אני פורש מהתפקיד״, מצהיר אידלמן ומזכיר: ״ב-2011 הפסקתי שביתת רעב והכל בשביל המתמחים, השגתי שלושה דברים: לא יותר משש תורנויות, הוספת אלף תקנים ומענקים.
"המענקים למתמחים הצליחו בגדול וגרמו לאנשים ללכת למקומות שכלל לא הולכים. בנאונטולוגיה ב-2011 היו שלושה מתמחים – שלוש שנים אחר כך היו 18. ב-2011 הכנסנו גם את הכירורגיה כמקצוע במצוקה. היה אז מצב שמנהל מחלקה אמר שלא היה מוכן שמתמחה שלו ינתח חתול מת, מאז המחלקות התמלאו ועכשיו זה שוב מידרדר".
"דבר ראשון שצריך כדי לעזור למתמחים זה להוסיף מזכירה בלילה. ניתקו את הרופא מהחולה, הרופא כל היום מול המחשב, הביורוקרטיה דורשת את זה ממנו, עבודה משרדית וסניטריה, זה לא נכון ולא הגיוני מכל הבחינות. כשמתמחה צריך להזמין CT וייעוץ מכל המחלקות, הוא לא נח וזה סיבה לשחיקה. את זה מזכירה צריכה לעשות"
"המתמחים? אני הראשון שאומר לרופאים הוותיקים שהתורנויות שלנו היו יותר קלות משלהם, הם עובדים חד משמעית יותר קשה. במחלקה שלי אני משחרר מתמחים תמיד אחרי 24 שעות. יש דברים שאפשר לעשות מיידית להקל על מצוקתם. דבר ראשון צריך להוסיף מזכירות בלילה. חייבת להיות מזכירה שתזמין CT, תעזור בהקלדה. ניתקו את הרופא מהחולה, הרופא כל היום מול המחשב, הביורוקרטיה דורשת את זה ממנו, עבודה משרדית וסניטריה, זה לא נכון ולא הגיוני מכל הבחינות. כשמתמחה צריך להזמין CT וייעוץ מכל המחלקות, הוא לא נח וזה סיבה לשחיקה. את זה מזכירה צריכה לעשות וזה מה שאני הולך לעשות: אחייב שיהיו מזכירות בלילות, שהן יכינו מכתבי שחרור״.
בסיום דבריו אומר פרופ' אידלמן: "אני רואה בזה צו שמונה ואני אפעל לתקן כל דבר לא הגיוני שקיים במערכת הבריאות. אני קם כל בוקר כדי לפתור בעיות וכמו שאני מנהל מחלקה בבית חולים כדי לפתור בעיות, אפתור בעיות בתפקידי כשר הבריאות״.
לו"ז האזנה:
00:10 למה הסכמתי להיות מועמד לשר הבריאות
10:00 התכניות שלי, ההתחייבויות שלי, למה צריך רופא בתור שר
18:34 - הציון שלי לליצמן כשר בריאות
21:50 כשלון הרפורמה בפסיכיאטריה
23:10 מספר הרופאים, לימודי הרפואה
36:31 - הסכם השכר החדש, התפקיד של משרד הבריאות מול האוצר
38:40 חוזר משרד הבריאות והפגיעה בתדמית הרופא
40:29 מנכ"ל שאינו רופא - כן או לא
- ראיינה: מאיה רונן
- התכנית הוקלטה באולפני SPS