מחקרים

תוסף ויטמין D ומניעת סוכרת מסוג 2

בעבודה שפורסמה ב-NEJM נמצא כי אצל מטופלים אשר נמצאים בסיכון גבוה לסוכרת מסוג 2, נטילת ויטמין D אינה מורידה סיכון זה

18.08.2019, 11:14
נטילת ויטמין D (אילוסטרציה)
נטילת ויטמין D (אילוסטרציה)

מחקרים תצפיתיים תומכים בקשר בין רמות נמוכות של 25-hydroxyvitamin D לסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. עם זאת, אין זה ידוע אם נטילת תוסף ויטמין D מורידה סיכון זה.

בניסוי זה, מטופלים מבוגרים שהתאימו לשניים מתוך שלושה קריטריונים הנחוצים בכדי לסווג מטופל כטרום סוכרתי (ערכי גלוקוז בצום בפלסמה 100-125 מיליגרם לדציליטר; ערכי גלוקוז בפלסמה שעתיים אחרי העמסת 75 גרם גלוקוז, 140-199 מיליגרם לדציליטר;  וערכי המוגלובין מסוכרר 5.7-6.4%) וללא קריטריון אבחנתי של סוכרת חולקו באופן אקראי. המשתתפים חולקו לקבוצה אשר קיבלה 4,000 יחידות ליום של ויטמין D3 ולקבוצה אשר קיבלה אינבו, זאת ללא קשר לערכי הבסיס של 25-hydroxyvitamin D. התוצא העיקרי באנליזה אשר בודקת "זמן לאירוע", היה אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כאשר היעד היה 508 אירועים כאלה.

2,433 מטופלים השתתפו בניסוי (1,211 היו בקבוצת הויטמין ו-1,212 בקבוצת האינבו). עד חודש 24, הערך הממוצע של 25-hydroxyvitamin D בסרום בקבוצת הויטמין הייתה 54.3 ננוגרם למיליליטר (מ-27.7 ננוגרם למיליליטר בבסיס). לעומת זאת, בקבוצת האינבו באותו הזמן, הערך עמד על 28.8 ננוגרם למיליליטר (מ-28.2 ננוגרם למיליליטר בבסיס). אחרי מעקב חציוני של 2.5 שנים, התוצא הראשוני של סוכרת קרה ב-293 משתתפים בקבוצת הויטמין וב-323 משתתפים בקבוצת האנבו. (9.39 ו-10.66 אירועים על כל 100 שנות-אדם בהתאמה). יחס הסכנה לויטמין D לעומת האינבו היה 0.88 (רווח בר סמך 95%, 0.75 עד 1.04; ערך ה-P היה 0.12). שכיחות תופעות הלוואי לא היו שונות בין שתי הקבוצות.

החוקרים מסכמים כי באנשים בעלי סיכון גבוה לסוכרת מסוג 2 ללא חסר בויטמין D, נטילת תוסף ויטמין D3 במינון 4,000 יחידות ליום לא הורידה באופן משמעותי את הסיכון לסוכרת לעומת נטילת אינבו.

מקור: 

Pittas, A.G, et al. (2019) NEJM, 381:520-530

נושאים קשורים:  מחקרים,  סוכרת מסוג 2,  ויטמין D
תגובות