אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר פרסם אתמול (ג') נתונים על שכר הרופאים לפיהם מאז 2007 ועד 2017 חלה עליה ניכרת בשכרם השנתי הממוצע, גדלו הפערים בין שכר הרופאים הוותיקים לבין שאר העובדים במשק – למשל פי חמישה משכר עובדי ההיי-טק. כמו כן מציג המסמך שהוכן במשרד האוצר כיצד רפורמת הסדר-החזר הנוגעת לניתוחים הפרטיים שנכנסה לתוקף ב-2016 השפיעה על שכר הכירורגים – שכרם עלה בעשור הזה מפעילות פרטית רק ב-2.5% לעומת קצב עלייה שנתי של כ-7% לפני כן. הסיבה לפרסום המסמך הזה ברורה: לקראת המו"מ על הסכם שכר חדש עם הרופאים.
עוד בעניין דומה
בתגובה למסמך שכתבו הכלכלנים גלית בן נעים ואלכסיי בלינסקי, אמר יו"ר ארגון רופאי המדינה (אר"מ) בהסתדרות הרפואית, ד"ר זאב פלדמן ל"דה מרקר": "הפרסומים המרובים מטעם האוצר על שכר הרופאים מגמתיים ומטעים. השירות שמקבלים מבוטחי הביטוחים המשלימים נפגע קשות עקב צמצום מספר היועצים וגם עקב העלייה החדה בהשתתפות העצמית. תפקידם של אנשי משרד האוצר הוא לדאוג למערכת הבריאות ולא לנהל קרב תודעתי מגמתי ומוטה נגד ציבור הרופאים".
כותבי המסמך ציינו כי "הרפורמה באופן מימון הניתוחים הפרטיים בישראל עמדה ביעד שהוצב לה והצליחה להביא לריסון בשכר המנתחים. בניגוד לחששות, לרפורמה הצטרפו גם מנתחים 'כוכבים'".
רפורמת "הסדר החזר" התמקדה באופן שבו ממומנים ניתוחים פרטיים באמצעות ביטוחי הבריאות הפרטיים השונים - הביטוחים המשלימים של קופות החולים (שב"ן) והביטוחים של חברות הביטוח המסחריות. מיולי 2016, ביטוחי בריאות פרטיים חדשים והביטוחים הקולקטיביים עובדים רק עם מנתחים שהסכימו להצטרף לרשימות סגורות (הסדר) והפסיקו לתת החזרים כנגד קבלות למבוטחים שנותחו באופן פרטי על ידי רופאים שאינם ברשימות.
העבודה שנעשתה באגף הכלכלן הראשי בדקה כיצד הושפע שכר הרופאים בבתי החולים הממשלתיים עם ותק של עשר שנים ומעלה, בעקבות יישום הרפורמה ועל פי נתוני רשות המיסים. כך נמצא כי שכר הרופאים שנבדקו עלה ב-2017 ב-4.8% לעומת 2016. השכר שמקורו מרפואה פרטית עלה ב-5.8% אך עלייה זו בשכר נמוכה מהעלייה השנתית הממוצעת בחמש השנים הקודמות (6.2%) ובארבע השנים שלפניהן (6.6%).
בקרב הרופאים בעלי ההתמחויות הכירורגיות (למעט מומחים באורתופדיה וכירורגיה פלסטית) - שכרם נסק ב-107% בין 2007 ל-2016 אולם ב-2017 גדל רק ב-0.7%.
עוד ציין המסמך כי קרוב למחצית מהרופאים בבתי החולים הממשלתיים בעלי ותק של לפחות עשר שנים חתומים על הסכם הסדר החזר עם קופות החולים או חברות הביטוח. הרופאים הבכירים והמבוקשים לא נשארו מחוץ לרשימות המנתחים הסגורות. 28% מהרופאים ששכרם בעשירון התחתון חתומים על הסדר ו-62% מהרופאים בעשירון העליון.
השכר השנתי הממוצע מרפואה פרטית בלבד בקרב הרופאים-הכוכבים שבעשירון העליון היה 1.2 מיליון שקל ב-2017, לעומת 381 אלף בלבד בעשירון ה-9. השכר השנתי של רופאי עיניים בכירים במרכז הארץ עמד על 1.1 מיליון שקל, לעומת 872 אלף שקל בפריפריה.
בקרב רופאי בתי חולים ממשלתיים עם ותק של עשר שנים או יותר שכרם טיפס ב-90% מ-2007 ל-2017, ל-855 אלף שקל (ברוטו) בשנה בממוצע, כ-71 אלף שקל בחודש. בעוד השכר הממוצע במשק עלה ב-9.3% ובהיי-טק ב-18.2% בלבד. מחברי המסמך באוצר ציינו: "בניגוד לעובדי ההיי-טק, המתאפיינים בהיעדר יציבות תעסוקתית, רופאי בתי החולים הממשלתיים, בדומה למרבית עובדי המגזר הציבורי, נהנים מיציבות תעסוקתית גבוהה".