דעות

רפואה ראשונית חזקה ואשפוז בבית הם רפואת העתיד ההכרחית

אשפוז בבית המטופל אינו כורח המציאות ואינו חלום רחוק: הידע והטכנולוגיה ליישמו קיימים כבר כיום. ברפואת המחר לא יהיה צורך בעוד מיטות אשפוז, היות שהמטופל יוכל להיות במקום הטוב ביותר בשבילו — בבית

"המטופל חייב להסכים למעבר לביקור וירטואלי, אך לא כל מי שיתאים לביקור היברידי יסכים לכך". צילום אילוסטרציה

ועדת החקירה הציבורית למערכת הבריאות פרסמה השבוע את מסקנותיה והמליצה כצפוי על תוספת תקציב משמעותית לבריאות. ואולם השאלה החשובה יותר שהוועדה נדרשת להתייחס אליה אינה אם דרוש תקציב נוסף אלא במה יהיה נכון להשקיע אותו.

האם נשמע שוב את אותן הזמירות על המחסור במיטות ובכוח אדם? שכן לא נראה בעתיד הנראה לעין יותר מיטות, רופאים ואחיות, משאבים שמצריכים תכנון ארוך טווח בתכניות בנייה ובתוספת מקומות ללומדי רפואה וסיעוד — תכנון שממשלות ישראל כשלו בו בעשורים האחרונים.

מי שקולם כמעט לא נשמע בוועדה הם אנשי השטח — אחיות ורופאי המשפחה, שהם ההתמחות הגדולה ביותר ברפואה והקו הראשון של הטיפול הרפואי. לו היו נשאלים, ללא ספק היו אומרים שהיו יכולים לעשות הרבה יותר אם עבודתם היתה יעילה יותר. בהינתן שהמחסור בכוח אדם, בתקנים ובמיטות ילווה אותנו עוד זמן רב, אין מנוס מליישם במערכת רפורמות משמעותיות בתהליכי העבודה כדי שניתן יהיה לתת מענה סביר לצורכי האוכלוסיה הגדלה והמזדקנת, ולקיים שירות ציבורי ברמה נאותה.

תוספת מיטות אשפוז להשכיב בהן את החולים שמחלתם לא טופלה בזמן, זו רפואת האתמול. צריך להתקדם לרפואת המחר. רפואה מונעת היא הרפואה הזולה והמשמעותית ביותר ברמת כלל האוכלוסיה מבחינת יעילות והחזר השקעה: מחלות כרוניות וסיבוכיהן, המסתיימים באשפוזים בבתי חולים, ניתנים למניעה, אלא שהמחסור ברופאים ראשוניים בקהילה והמיצוי הלקוי של זמנם היקר אינם מאפשרים זאת כיום.

יש צורך לחזק את הרפואה הראשונית, רפואת המשפחה והילדים, ולאפשר לרופאים את הזמן הדרוש עם כל מטופל כדי להעמיק במחלתו ולטפל בה בקהילה מבלי להזדקק להפניות, לבדיקות ולאשפוזים מיותרים, שעולים למערכת הון עתק.

כיום, כל חולה מקבל אותו משך ביקור אצל הרופא: הצעיר עם הנזלת והקשיש עם המחלות הכרוניות. במסגרת הקאתון לאומי לתעשיה וניהול שהתקיים באחרונה במכללת שנקר, הציע צוות סטודנטים בהנחייתי מודל לניהול תורים גמיש ומיצוי הזמן הנתון של הרופאים באמצעות הפעלת בינה מלאכותית על נתוני העתק (ביג דאטה) התפעוליים והרפואיים.

אשפוז בבית המטופל אינו כורח המציאות ואינו חלום רחוק: הידע והטכנולוגיה ליישמו קיימים כבר כיום. רבים מהחולים המאושפזים כיום בבתי החולים ינוטרו ויטופלו בבתיהם, בעלות נמוכה ובלא שיסבלו מהזיהומים הנרכשים בבתי החולים. המשאב היקר והחסר של בתי החולים ישמש רק למה שלא ניתן לעשות בקהילה — טיפול נמרץ וניתוחים מורכבים.

ברפואת המחר לא יהיה צורך בעוד מיטות אשפוז, היות והמטופל יוכל להיות במקום הטוב ביותר בשבילו — בבית. למרבה הצער, משרד הבריאות מציב כיום בפני יוזמי אשפוז הבית סטנדרטים שקשה לעמוד בהם, מחשש שחולים ימותו. הדאגה מובנת והאחריות רבה, אבל יש לי חדשות: חולים מתים בבית חולים וימותו גם באשפוז בית.

רפואה ראשונית חזקה ואשפוז בבית הם רפואת העתיד ההכרחית כדי להמשיך ולקיים את השירות הרפואי הציבורי, שלו אנחנו זכאים מכוח חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ברמה גבוהה לאורך זמן. תנאי יסוד לקידום והטמעת השינויים הוא מנהיגות רפואית אמיצה ובעלת עמוד שדרה המחוברת לשטח, שתדע לרכוש את אמון הצוותים הנפלאים שבמערכת ולהוביל אותם דרך המהפכה הדרושה, האנושית והטכנולוגית. גם אם לשר הבריאות החדש־ישן, יעקב ליצמן, יהיה חשוב תקציב הבריאות לכלל האוכלוסיה כמו הכספים הייחודיים לסקטור שבחר אותו, ותוספת תקציבית אכן תושג, הכרחי לוודא שהכסף היקר מפז יושקע ברפואת ההווה והמחר ולא ברפואת האתמול.

(המאמר התפרסם לראשונה ב"דה מרקר")

נושאים קשורים:  ד"ר יואב יחזקאלי,  אשפוז ביתי,  עומס בבתי החולים,  רפואת קהילה,  חדשות,  דעות
תגובות
24.05.2019, 12:43

מסכימה עם כל מילה. אני עצמי אחות קהילה . כתבתי מכתב דומה לפרופסור טורכספא שלא נענה על הצורך בהגברת המשאבים בקהילה. דבר נוסף שאין אליו התייחסות הולמת הוא נושא הטיפול התומך, הפליאטיבי.

אנונימי/ת
24.05.2019, 13:39

מסכים עם כל מילה

26.05.2019, 08:46

מסכימה עם כל מילה.
תודה על השמעת קולינו, וחשוב מזה קולם של המטופלים.

לצערי עזבתי את מקום עבודתי האהוב כרופאת משפחה, בו התכוונתי לעבוד כל חיי, ממגוון סיבות, אבל בעיקר בשל מחסור בצוות ותקנים - כיום רופאים נאלצים לעבוד עם הרבה מטופלים מעל התקן, וטוב ככל שזה יהיה למשכורת, זה רע לאיכות הטיפול. מתוך אמונה בדברים שכתבת - התמסרתי לאשפוזי בית, אך גם שם המצב לא מתוקנן כיאות על ידי משרד הבריאות.

השקעה אמיתית ועמוקה ברפואה הראשונית תאפשר לבתי החולים לטפל באמת במצבים השלישוניים והיא מפתח להבראת מערכת הבריאות.

אנונימי/ת
27.05.2019, 23:11

לכל קבוצת האוכלוסיה בגיל השלישי ,הטיפול בבית הכרחי,רב הבעיות ניתנות לפתרון ,ובמיוחד מצבים חריפים על מחלות כרוניים ,הכפילויות של מערכת הבריאות הפרטית ושל הקופות בזבוז בלתי ניתפס ,המאבק להתחברות הצרכים בעיקרו פוליטי ,כמה חבל !

אנונימי/ת
28.05.2019, 00:59

משרד הבריאות מאז ומעולם נמצא בשליטתה של גילדת מנהלי המחלקות בבתי החולים, ומנהליו עוברים בשיטת הדלת המסתובבת מבתי החולים ובחזרה, וזאת כמובן הסיבה שהם עושים כל מה שהם יכולים כדי לסכל את האשפוז הביתי ואת האחיות הקליניות, בזמן האחרון גם יש קמפיין נגד רשת טרם.

חבל שהשר ליצמן תמורת טיפול VIP למקורביו במחלקות (ועוד כמה דברים כפי שראינו בתחקיר המקור) נותן להם לעשות מה שהם רוצים במשרד.

לגבי כל הנושא של משך הזמן לטיפול בחולים, זה לא נכון:
לרופאים עצמאיים שמהווים חלק ניכר מכוח האדם הרפואי בקופות יש שליטה מלאה על לוח הזמנים שלהם, וגם לרופאים בסניפי הקופות יש שליטה רבה על משך הזמן שהם מקדישים לכל פציינט בפועל (גם אם לא על התור הממוחשב).

המציאות היא שעקב התמריץ של העצמאיים להכנסה פר העברת כרטיס, יש להם אינטרס כלכלי להעביר כמה שיותר כרטיסים בשעה ורבים למרבה הצער מנצלים אותו לרעה. נתקלתי פעם ברופא יועץ שמילא תורים כל 3 דקות והביקורים אצלו עבדו כמו סרט נע, כמובן שכל 3 דקות פציינט זה 20 העברות כרטיס בשעה, תעשו את החשבון.

אנונימי/ת
28.05.2019, 01:02

ולגבי התגובה של אייליג למאמר בדה מרקר שהפתרון הוא להקים "בתי אבות זולים", אני מציע לאייליג שיהיה החלוץ בתחום ויעבור בעצמו לגור ב-"בית אבות זול".