משרד הבריאות הודיע בסוף השבוע האחרון (ה') כי הוא יוזם החרגת קנאביס רפואי מפקודת הסמים המסוכנים, כך שמטופלים מסוימים הזקוקים לחומר הזה ומוצריו יוכלו לקבלו באמצעות מרשם בלבד, ללא צורך ברשיון מיוחד. עדיין לא ברור מהן עמדות משרדי המשפטים ובטחון הפנים בנושא.
עוד בעניין דומה
קנאביס מוגדר כסם מסוכן בפקודת הסמים ולכן קבלת רשיון לצריכתו כרוכה בביורוקרטיה סבוכה מול היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות. אלא שהמהלך שיוזם עתה המשרד יאפשר למטופלים בני 18 ויותר העומדים בקריטריונים שייקבעו וצורכים עד 40 גרם קנאביס רפואי בחודש, לזכות בפטור מרשיון. הפטור יהיה מוגבל למוצרי קנאביס שבפיקוח הנמכרים בבתי מרקחת ומחייבים מרשמים של רופאים שהוסמכו לרשום קנאביס.
הפטור מהרשיון יוגבל לטיפול במחלות אונקולוגיות, מחלות מעיים דלקתיות, אפילפסיה, פרקינסון, HIV ואפילפסיה קשה אצל קטינים. יש כוונה להחריג גם מוצרים שאינם כוללים את החומר הפעיל THC, למשל אלו שמכילים קנאבידיול (CBD) בלבד.
יעקב ליצמן, המיועד לשמש סגן שר הבריאות בממשלה הבאה, אמר לחדשות ערוץ 12: "החלטתי לאמץ את עמדת גורמי המקצוע במשרד ולאפשר מתן מרשם במקום הצורך ברשיון למצבים רפואיים מסוימים שאבחנתם ברורה. אין מדובר בלגליזציה. רק מי שיורשה רפואית להשתמש בחומר הזה יוכל לקבלו בבית מרקחת מורשה. ההליך הוא לשם הקלה בהליכי הביורוקרטיה ומיועד לציבור החולים הקשים".
בדיווח על כך ב"הארץ" נמסר כי משרד הבריאות יפרסם בקרוב טיוטת תקנות לקבלת הערות הציבור.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר: "המהלך הזה הוא שלב נוסף בהקלה על מטופלים והפיכת הקנאביס הרפואי למוצר רפואי כמו כל מוצר אחר".
חברת בזלת פארמה, העוסקת בייצור קנאביס רפואי, מסרה בתגובתה: "החלטת סגן השר חשובה ומתבקשת והיא הולכת להקל ולסייע לאלפי ישראלים המתמודדים עם מחלות קשות ומכאובים יומיומיים. מעבר לכך, ההחלטה היא צעד נוסף ומשמעותי בהפיכת ישראל למובילה בתחום הקנאביס הרפואי והבעת אמון בתחום שעתיד להפוך לאחד מקטרי הצמיחה המובילים של המשק הישראלי בשנים הקרובות".