מהן הסיבות לכך שאנשים בריאים, ללא תסמינים, מבקשים בכל זאת הפניה מרופא משפחה לבדיקות דם?
עוד בעניין דומה
נושא זה עמד במרכזו של מחקר מבוסס על ראיונות ובהיקף מצומצם (15 משתתפים בלבד, גילאי 50-22) שערכו מיכל שקד, תמר אדר, אלמה פרי וניר לויתן מהמחלקה לרפואת משפחה בפקולטה לרפואה בטכניון וענבר לבקוביץ מהמחלקה למדעים מתקדמים במכללת אורנים לחינוך. דו"ח המחקר פורסם בחודש שעבר (אפריל) ב- BMC Family Practice ועורר דיון נרחב יחסית.
"בדיקות דם שגרתיות", נכתב בדו"ח המחקר, "אינן בעלות ערך מבחינת זיהוי מוקדם של מחלות כאשר מדובר במטופלים צעירים, בריאים וללא תסמינים. למעט בדיקות לקבלת פרופיל שומנים אחת לחמש שנים בקרב גברים מגיל 35 ומעלה ונשים מעל 40. יותר מכך, מחקרים פרוספקטיביים כשלו בהצגת יעילותן של בדיקות שגרתיות אלו באוכלוסיה הכללית לשם איתור מוקדם של מחלות ובכמה מחקרים גם הצביעו על כך שביצוע בדיקות אלו עלול להיות אף מזיק". מחקר שנערך בקרב יותר מ-180 אלף, איש שאותו מצטט הדו"ח הנוכחי, הראה כי בדיקת דם לאוכלוסיה זאת מעלה את שיעור האבחונים והטיפולים המיותרים שאין להם שום אפקט יעילות מובהק בכל הנוגע לאיתור תחלואה.
ובכל זאת, על אף שאין המלצה מבוססת ראיות בדבר הצורך לבצע בדיקות דם שגרתיות, מטופלים בריאים וצעירים מבקשים לעתים די קרובות הפניות לביצוע הבדיקות, ורופאיהם נענים להם.
מחקרים קודמים, ציינו החוקרים, בדקו את הגורמים המשפיעים על הרופא במתן הפניה לבדיקות מסוג זה אך עדיין קיים מעט מאוד ידע בנוגע לתפיסת הנושא מצד המטופל.
המחקר הנוכחי בחן את הידע, הגישה והאמונות של המטופלים הצעירים, כאמור בריאים וללא תסמינים, המבקשים הפניה לבדיקות דם כלליות מרופא המשפחה שלהם. הראיונות עם משתתפי המחקר – עשרה גברים וחמש נשים – נעשו בתוך שבועיים מרגע הבקשה של המטופלים לקבלת הפניה לבדיקות מרופא המשפחה.
מהראיונות עלה: הבקשה לביצוע בדיקת דם עלתה נוכח ההרגשה של המטופל בנוגע לאחריות האישית שלו ואמונה כי בדיקות דם תקופתיות מועילות ושהן חלק אינטגרלי מהמעקב הרפואי. כמו כן הוברר כי הצורך של המטופלים בנושא הזה קשור ברצונם לקבל תוקף חיצוני, אובייקטיבי ואמין בנוגע למה שמתרחש בתוך הגוף שלהם, אבל גם הרצון לדעת על מחלות קשות מתוך אמונה כי ניתן לחשוף מצבים רדומים באמצעות בדיקות דם כלליות.