בישראל חיים כיום כ-152 אלף שורדי שואה ומספרם צפוי לרדת בשנים הקרובות ל-140 אלף בשנה הבאה, ל-92,600 בשנת 2025 ול-26 אלף בעשור לאחר מכן. בממוצע, מדי 45 דקות הולך לעולמו שורד שואה החי כיום בישראל, מעל 1,000 בחודש – כך דיווחה בחודש ינואר השנה, כתבת הבריאות הוותיקה של "ג'רוסלם פוסט", ג'ודי סיגל-איצקוביץ.
עוד בעניין דומה
היא ציינה כי הגיל הממוצע של שורדי השואה החיים בישראל היום הוא 85 ורבים מהם הסובלים מ-PTSD מעבירים לדור השני במשפחותיהם התנהגויות לא בריאות: בני הדור השני בקרב שורדים עם פוסט-טראומה נוטים כמו הוריהם לצרוך יותר אלכוהול ולעשן. הם ממעטים בפעילות גופנית וסובלים מהפרעות שינה וחרדות.
מחקר בנושא הזה פרסם עוד בינואר השנה עמית שרירא, פרופ' לפסיכו-גרונטולוגיה מהמחלקה הבינתחומית במדעי החברה באוניברסיטת בר אילן, בכתב העת Psychiatry Research ובחודש מרץ השנה ב-Journals of Gerontology.
אוכלוסיית המחקר כללה 374 אנשים, בכלל זה ילדיהם של ניצולי שואה והוריהם. המחקר התמקד בהעברת טראומה בין-דורית, כלומר משורדי שואה עם PTSD לילדיהם. הנתונים שעלו: בקרב הניצולים עם PTSD:י14% מעשנים לעומת 7% ניצולי שואה ללא PTSD,י21% צורכים אלכוהול בכמות גדולה (לעומת 3% אצל האחרים), 71% נמנעים מפעילות גופנית. בדור השני של ניצולי שואה עם PTSD:י32% מעשנים, 14% צורכים אלכוהול בכמות גדולה ו-46% נמנעים מפעילות גופנית. רבים גם צורכים יותר תרופות והם גם דיווחו על יותר בעיות רפואיות ונכויות או מוגבלויות בהשוואה לאחרים, כלומר הציגו תהליכי הזדקנות טבעית לא מוצלחים.
פרופ' שרירא אמר כי מסקנת מחקרו היא שעל הרופאים לבצע ניטור של ילדיהם הבגירים (כיום בגיל הביניים) של שורדי השואה ובעיקר אלה מהם עם PTSD שגם סובלים מחרדות, סיוטים וביעותים, flashbacks, חלומות רעים, עקות דחק, הימנעות מכניסה למקומות ציבוריים הומי אדם, רגשות אשם, פחדים - גם כאשר אין סכנות כלשהן לחייהם. הללו עלולים להעביר חלק מאותן בעיות נפשיות גם לבני הדור השני.
רוב ילדיהם של שורדי השואה פיתחו, למרות זאת, תפקוד מלא והם בדרך כלל בריאים בגופם ובנפשם, אבל קיימת קבוצה ספציפית בקרב בני הדור השני שהם בסיכון גבוה לתחלואה נפשית וגופנית שמחייבת התערבות רפואית-מקצועית, מאחר שהושפעו בילדותם מהתנהגויות הוריהם, ניצולי השואה.
יש לציין גם שבינואר השנה פורסם מחקר ב-JAMA שצוטט בדוקטורס אונלי, לפיו, בהתבסס על מאגר הנתונים של מבוטחי מכבי שירותי בריאות, עלה כי ישראלים ניצולי שואה חיים כשבע שנים יותר בממוצע מילידי הארץ בני גילם אבל סובלים בשיעור גבוה יותר ממחלות, ביניהן: יתר לחץ דם, השמנת יתר, סוכרת, מחלות ריאה, אוטם שריר הלב, מחלות לב אחרות, אוסטיאופורוזיס, דמנציה ומחלות כליה כרוניות.