בשבועיים האחרונים לא עובר כמעט יום אחד מבלי שמתגלים במקומות שונים בארץ מקרי חשיפה חדשים לחצבת. המקרים האחרונים: תושבת נתניה חולת חצבת שנחתה בנתב"ג בטיסת אל-על מניו יורק וביקרה במרכולית בתל יצחק ולמחרת במסעדה בצור משה – כל האנשים שהיו קרובים אליה באותם מקומות נקראו לבדוק אם הם מחוסנים או שעליהם לקבל חיסון מונע מיוחד.
עוד בעניין דומה
כן נחשפו לחצבת, בעקבות חולה שבילה בהצגת תיאטרון בחיפה וחולה אחר שהתארח בבית הארחה ובישיבה ביבנה. אתמול הודיע משרד הבריאות על מקרה חצבת אצל נוסעת בקו אוטובוס של אגד מירושלים לחיפה. במהלך שבוע הפסח, במסגרת מבצע החיסונים המיוחד שעליו הודיע משרד הבריאות, חוסנו כ-1,100 ילדים, בעיקר בשכונות חרדיות ביישובים שונים.
גם בארה"ב נמשכת התפשטות החצבת ונכון לאתמול (ג') מספר מקרי החצבת המאובחנים שם עבר את ה-700 ב-22 ממדינות ארה"ב, וזאת למרות שננקטו במקומות שונים צעדים מרחיקי לכת, במושגים אמריקאיים, כדי לתבוע חיסון מאוכלוסיות שמסרבות לכך, בעיקר יהודים אורתודוקסים בקהילות בברוקלין ובמחוז רוקלנד. אוכלוסיה אחרת שבה ריבוי חולים בחצבת במערב התיכון היא קהילת האמיש.
הריכוז הגדול ביותר של חולי חצבת בארה"ב עתה הוא בניו יורק - יותר מ-80% מהמקרים - ועד כה נסגרו שם בהוראת העירייה כמה בתי ספר וגני ילדים, שבהם לומדים יהודים אורתודוקסים המסרבים להתחסן למרות הוראת הרשויות. "ניו יורק טיימס" אף דיווח על תפוצת המחלה בליווי מיפוי האזורים בארה"ב.
עוד נמסר כי החצבת התפשטה מניו יורק למדינת מישיגן הסמוכה, בגלל תנועת יהודים חרדים למדינה זו והתברר שהם לא היו מחוסנים או סרבני חיסון. כמחצית ממקרי החצבת הם בקרב ילדים בני פחות מחמש שנים. בנוסף, מאות סטודנטים בשתי אוניברסיטאות באזור לוס אנג'לס נשלחו לבידוד ביתי בעקבות כמה מקרי חצבת שהתגלו בקמפוסים ועלה חשש לחשיפה למחלה בהיקף ניכר. הרשויות במדינה זו מסרו כי מדי שבוע מתגלים מקרים חדשים וקיים חשש שהמחלה תתפשט כאשר יותר אנשים ללא חיסון ייחשפו לה גם בנמלי תעופה בנוסף לקמפוסים של האוניברסיטאות.
מנהלת המחלקה לחיסונים ב-CDC ד"ר ננסי מסונייר (Messonnier) מסרה כי בעיר ניו יורק ובמדינת ניו יורק זוהי ההתפרצות הגדולה ביותר והממושכת ביותר של חצבת מאז שנת 2000 וככל שתימשך היא תתרחב לעוד מדינות ברחבי ארה"ב. ב-2014 היו 667 מקרי חצבת בארה"ב.
מבין 704 מקרי החצבת המאובחנים שלגביהם יש נתונים רשמיים ב-CDC, יותר מ-500 הם של לא מחוסנים. הגם שעד כה לא דווח על מקרי מוות כתוצאה מהמחלה, 66 אנשים אושפזו וכשליש מהם עקב דלקת ריאות שהיא מסיבוכי החצבת המוכרים.
למרות שעיריית ניו יורק הודיעה כי מי שלא יחוסן ייקנס בסכום של עד 1,000 דולר והקנס יוכפל אם אותו אדם לא מחוסן יסרב להגיע לבית המשפט לדיון בנושא זה – סרבני החיסונים לא מתרגשים, עדיין.
כ-800 סטודנטים וחברי סגל באוניברסיטת המדינה של קליפורניה וכן באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA), שעלה חשש שנחשפו לחצבת נצטוו להימצא בבידוד בבתיהם ולא להגיע לקמפוסים או להשתמש בתחבורה ציבורית עד להודעה חדשה. רק לאחר שכמחצית מהם הציגו מסמכים שאישרו שחוסנו בשתי מנות, כנדרש, או שבילדותם חלו בחצבת, הותר להם להגיע ללימודים וגם לפקוד ספריות. נכון לאתמול, 370 מהם עדיין בבידוד.
בקמפוס אוניברסיטת ניו יורק נמנע מסטודנטים לקבל לידיהם מפתחות למגורים בקמפוס עד שיציגו פנקסי חיסון. גם נאמר כי אם יתגלה בתחומי האוניברסיטה אפילו מקרה אחד של חצבת, תיאסר כניסה לקמפוס של סטודנטים עם בעיות רפואיות מוכרות וחריגות.
על פי נתוני ה-CDC, כ-100 אלף ילדים מתחת לגיל שנתיים לא חוסנו עד היום. בנוסף לילדים שהוריהם סרבני חיסון, יש גם ילדים שגורמי הרפואה קבעו כי הם אלרגיים לרכיבי החיסון ולכן לא חוסנו ובכך הם חשופים להידבקות. גם מתברר כי 126 ממקרי החצבת שאובחנו בארה"ב הם "מיובאים" והחולים הגיעו מישראל, אוקראינה, הפיליפינים ותאילנד, שבהן ריכוזי החולים הגדולים ביותר כיום, ובכך חשפו אנשים אחרים, ברחבי ארה"ב, למחלתם.
מבין 44 מקרים שאובחנו בארה"ב עד כה, 34 אינם חולי חצבת מקרב מהגרים או תיירים-מבקרים אלא אמריקאים שייבאו את המחלה מנסיעותיהם לחו"ל.
ה-CDC הבהיר כי למרות יכולות הרפואה המודרנית - חצבת, באופן רגיל, גורמת למקרה מוות אחד על כל 1,000 חולי חצבת וזאת עקב סיבוכיה. עם זאת, בין השנים 2000 ל-2016 נרשמה בעולם דווקא ירידה בכ-80% ממקרי החצבת ושיעור התמותה ממנה אף ירד ל-90 אלף בשנה, משיא של 550 אלף. אלא שמגמת הירידה בתחלואת חצבת התהפכה לפני שנתיים.
המחלה "ניזונה" משילוב של עוני, מלחמות אזוריות המונעות אספקת חיסונים לאוכלוסיה אבל במידה רבה בגלל סרבני חיסונים. בארה"ב הוחל ב-1963 לחייב חיסוני ילדים, עד אז המחלה היתה נפוצה מאוד וכארבעה מיליון אמריקאים חלו בה מדי שנה. כ-48 אלף חולי אולצו להתאשפז, 4,000 פיתחו דלקת במוח ובין 400 ל-500 מתו ממנה. זאת, כאשר בידי הרשויות היו דיווחים מאומתים רק לגבי כחצי מיליון מקרי חצבת וכל השאר לא הובאו לידיעתן.
הסיבוכים השכיחים ביותר של חצבת הם דלקת ריאות ואנצפליטיס. לפי ה-WHO, לערך כ-10% ממקרי החצבת בעולם – אחת המחלות המידבקות ביותר שידועות כיום - הם של ילדים עם תת תזונה. הנגיף מתפשט בתוך שעתיים במקום סגור שבו שוהה חולה כאשר הוא משתעל או מתעטש. הרסס מכיל את הנגיף, ובתוך פרק זמן מי ששהה ליד החולה יידבק אם איננו מחוסן.
עוד נמסר כי מבין 503 ממקרי החצבת – מתוך 704 מדווחים – היו של בלתי מחוסנים. מבין ה-201 האחרים, 125 הם חולים שמעמדם אינו ברור: 76 הם חולי חצבת שדיווחו כי חוסנו ובכל זאת חלו, ולא ברור אם חוסנו בשתי מנות או רק במנה אחת. "עם זאת, צריך לדעת שיש מצבי קיצון, עקב החמרה במחלה עצמה, ידוע לרשויות הרפואה כי החיסון נכשל", הודתה ד"ר מסונייר.