שופט בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, כאמל אב-קאעוד, דחה אמש את בקשתה של הנהלת "הדסה" למתן צו מניעה נגד הרופאים ובעקבות זאת הם יוכלו לשבות. בכוונת "הדסה" להגיש היום ערעור על פסק הדין לבית הדין הארצי.
עוד בעניין דומה
בתום יום ארוך של דיונים החליט השופט כי השביתה תחל מחר (ג') בשעה 06:00 בבוקר וזאת כדי לאפשר להנהלת "הדסה" להיערך למצב שייווצר. למעשה, מדובר בכך שבתי החולים שלה בעין כרם והר הצופים יפעלו במתכונת שבת בלבד.
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית שהכריזה על ההשבתה ובעקבות זאת הגישה "הדסה" את בקשת המניעה, אמר אמש כי "כבוד השופט השתכנע שמוצו הליכי ההידברות שהתנהלו בין שני הצדדים בימים האחרונים, ולכן הצעד החד צדדי שנקטו הרופאים מצדיק את השביתה.
"הנהלת הדסה דחקה את הרופאים לשביתה כי היא נועדה להגן על המתמחים. אנחנו מקווים שהנהלת הדסה תתעשת ותקלוט לאלתר את המתמחים הממתינים להתחיל בעבודתם בבתי החולים של הדסה מאז תחילת החודש", ציין פרופ' חגי.
"הדסה" הגישה את הבקשה לצוו המניעה במוצ"ש והיא הופנתה נגד הר"י וועדי הרופאים הבכירים, הצעירים ורופאי השיניים וכן כלל הרופאים המועסקים בבתי החולים בהר הצופים ועין כרם. ועדי הרופאים הפעילים ב"הדסה" הוכרו על ידי בית הדין כ"אורגנים של הר"י".
המהלך שבו נקטו הרופאים בא בעקבות החלטת הנהלת הדסה לזמן לשימוע לפני פיטורים שבעה רופאים מתמחים שהיו צפויים להתחיל את ההתמחות ב"הדסה" בתחילת החודש.
בפסק הדין המשתרע על 11 עמודים סוקר בית הדין את "התשתית העובדתית" הנוגעת ל"הדסה", כוח האדם בה (כ-1,100 רופאים וכ-1,800 אחיות ואחים, מתוך יותר מ-5,000 עובדים, מחציתם עובדי משק, מינהלה ובמקצועות פארא-רפואיים). כמו כן נשקל בפסק הדין המשבר שאליו נקלעה "הדסה", תכנית ההבראה הכוללת בשנים האחרונות, מו"מ בין "הדסה" לבין הר"י על צמצום עלויות ההעסקה בהתאם להסכמים שנחתמו בעבר וכן נסקרו הסיבות למשבר הנוכחי ומה שעומד מאחוריו.
בית הדין הכיר בכך שהמו"מ עלה על שרטון ותיאר את הסיבה. לפני כמה שבועות, נכתב בפסק הדין, פנתה הר"י לבית הדין וביקשה שיורה ל"הדסה" להימנע מלבצע הפחתת שכר חד צדדית בשכרם של 165 רופאים בכירים. בדיון שנערך בנושא הזה הודיעה "הדסה" לבית הדין כי אין בדעתה לבצע ניכוי חד צדדי משכר הרופאים אולם מאחר שאין ביכולתה לפעול מחוץ למסגרת התקציב שנקבע לה, בכל הקשור לעלויות העסקה הרופאים, תימשך "פעילות מרסנת עלויות" כדי שתוכל לעמוד על רגליה בתום תקופת ההבראה (סוף דצמבר 2020).
אלא שלשבעה רופאים שהיו מיועדים להתחיל בהתמחותם ב"הדסה" נשלחו הודעות שהם לא יוכלו להיקלט והם זומנו לשימועים שנקבעו להם (היום, 11 בפברואר).
"הדסה" טענה בבקשתה לבית הדין כי השביתה פראית ולא ניתנה עליה הודעה מראש של 15 יום לפחות לפני תחילתה. כן טענה "הדסה" שנקיטת השביתה אינה עולה בקנה אחד עם החובות שמטיל הדין על הצדדים ביחסי עבודה קיבוציים ושעליהם לפעול במשותף להצלת מפעל כאשר מצוקה כלכלית מאיימת על המשך קיומו. "הדסה" גם טענה בבקשתה שהשביתה איננה מידתית.
מנגד טענה הר"י כי החלטת "הדסה" לעצירת קליטת המתמחים מהווה צעד פתאומי, חד צדדי ויש בו פגיעה חמורה במתמחים שהסתמכו על תחילת העבודה שלהם ב"הדסה", תכננו לפיכך את חייהם בהתאם וויתרו על אפשרויות התמחות אחרות. כן טענה הר"י כי מנכ"ל "הדסה", פרופ' זאב רוטשטיין, עושה במתמחים שימוש ציני ופסול כבני ערובה ומשתמש בהם כדי להעניש את רופאי "הדסה" על רקע משבר אחר - משבר המינויים האקדמיים והפסקת המו"מ בנושא זה בין הצדדים.
עוד טענה הר"י כי עלות העסקת המתמחים אין בה כדי להשפיע משמעותית על הוצאות "הדסה" וכי הוצע ל"הדסה" לקלוט עתה את שבעה המתמחים ולהפחית את מספרם של מתמחים עתידיים שצפויים היו להיקלט, בהמשך השנה. אלא ש"הדסה" פועלת כלפי הרופאים בחוסר תום לב ומשיקולים זרים והפרה חובתה להתדיין ולהגיע להסכמה עם ארגון העובדים היציג.
בהחלטתו קבע בית הדין כי התרשם שאלמלא משבר המינויים האקדמיים, קרוב לוודאי שהמחלוקת הנוכחית היתה מגיעה לפתרונה ללא הזדקקות לבית הדין.
הדיון אתמול החל בשעות הבוקר המוקדמות ונמשך עד לשעה שש בערב כאשר נבחנו אפשרויות רבות לסיום המחלוקת ובין הדין היה שותף לעניין זה. אלא שנותרו פערים בלתי ניתנים לגישור. מאחר שנסיונות ההידברות מוצו, לא נותר בידי הר"י והרופאים אלא לפתוח בשביתה ככלי יחיד כדי לנסות להשפיע על תנאי ההעסקה ומניעת פיטורי המתמחים.
לפיכך ההשבתה תחל ממחר. היא תהיה ללא הגבלת זמן, אולם לא תהיה מלאה, לאחר שהרופאים התחייבו בבית הדין לעבוד במתכונת מצומצמת שאין בה כדי חשש לפגיעה בטיפולים דחופים ומצילי וחיים. בית הדין גם קרא לצדדים לפעול באופן אינטנסיבי כדי לקדם את המו"מ ביניהם ודיווח על התקדמותו יימסר לבית הדין עד יום חמישי השבוע (14 בפברואר).
פרופ' רוטשטיין הודיע בתגובתו כי קיבל את הפסיקה וביקש מהרופאים "לגלות אחריות לשלומם של מטופליהם ולהימנע משביתה שתוצאותיה תהיינה לבטח הרסניות לבית החולים וישאירו חותם משך זמן רב". הוא קרא לרופאים "להגיע להחלטות משותפות באשר לשכר הרופאים האקדמיים הבכירים במו"מ ולא בדרך כה פוגענית עבור כולם".