לראשונה במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה נעשה צנתור בשיטה מתוחכמת שהיא שילוב בין מספר טכניקות. השיטה מכונה "רטרוגרדית", כלומר הפוכה, ועשויה למנוע לעתים את הצורך בניתוח מעקפים. בית החולים מסר כי רופאים מעטים בעולם מוכשרים לבצע צנתורים בשיטה הזאת לאור המורכבות והמיומנות הרבה הנדרשת לשם כך.
עוד בעניין דומה
הגישה המקובלת כיום במקרים שבהם יש היצרות או חסימה בעורק הלב היא להגיע לסתימה דרך אותו העורק שבו קיימת החסימה ולשחררה על ידי בלון או בהצבת סטנט. במקרים מורכבים שבהם יש חסימה של 100%, שיטה זו לא תמיד אפשרית ולכן המטופל מופנה לניתוח מעקפים.
על המקרה הראשון שבו השתמשו הרופאים ב"הלל יפה" בשיטה הרטרוגרדית, בשבוע שעבר, נמסרו הפרטים הבאים: בן 47 הגיע למיון עם כאבים עזים בחזה. צנתור מורכב שכזה היה הכרחי. המטופל עבר בעבר אירוע לב שבעקבותיו ליבו מתפקד באופן מופחת.
בחדר הצנתורים התגלתה חסימה מלאה בעורק ימני דומיננטי. לאחר מספר נסיונות לפתוח את החסימה באופן המקובל, החליט צוות המצנתרים, ד"ר אהרון פרימרמן, מנהל יחידת הצנתורים וד"ר ראמי אבו פנה, שחזר לאחרונה מהשתלמות בחו"ל בנושא, לנסות טכניקה אחרת. הוחלט על פעולה בגישה ההפוכה מהמקובל ולהיכנס מ"הדלת האחורית", כלומר להגיע בצורה הפוכה לעורק הימני החסום, דרך העורק השמאלי הפתוח. זו שיטה מורכבת ביותר.
ד"ר אבו פנה מסר: "הגיע אלינו מקרה קשה עם חסימה מורכבת מאוד לצד מחלות רקע ותפקוד לב ירוד. ראינו שקיימת חסימה כרונית מלאה. לאחר מספר נסיונות כושלים לפתוח אותה, נאלצנו לנקוט בשיטה הרטרוגרדית. נכנסנו דרך העורק הפתוח מהצד הנגדי, המזין בעזרת עורקיקים קטנים את העורק החסום. הצלחנו לפתוח את החסימה בדרך עקיפה".
ד"ר פרימרמן הוסיף: "ידענו שלא נוכל לקחת את הסיכון שהמטופל ייאלץ לעבור ניתוח מעקפים וזאת לאור מצבו הבריאותי המורכב. לכן, ניסינו כל שביכולתנו לשחרר את החסימה".
פרופ' אריאל רוגין, מנהל מכון הלב, מסר כי יש כוונה להוסיף למכון עוד חדר צנתור שבו יבוצעו הצנתורים המורכבים למטופלים הסובלים מחסימות כרוניות מורכבות.