ד"ר אנדרה וייסמן, מהמרכז הרפואי ברזילי באשקלון, עומד להציג היום (ד') בכנס הוועדה לזכויות האדם של האו"ם, בבנייני ארגון האומות המאוחדות בניו יורק, את הגישה הטיפולית שפיתח בשם ANR (ויסות עצבי מואץ) לטיפול בהתמכרות לאופיאטים ולסמים נרקוטיים. "אני מכין את ההרצאה שלי למעמד הזה כ-30 שנה", סיפר ל-Ynet.
עוד בעניין דומה
לפני כשנה התחייב האו"ם "לעלות מדרגה" במלחמה נגד התפשטות השימוש בסמים נרקוטיים ואופיאטים בעולם. נשיא שווייץ, אלן ברסט, יהיה יו"ר המושב של הוועדה לזכויות האדם שיוקדש לנושא הזה. ישתתפו בו רופאים ממדינות שונות בעולם.
ד"ר וייסמן, בן 60, אב לשישה, סיפר שקיבל את ההזמנה להרצות במושב הזה משגריר פקיסטן באו"ם. "להזמין ישראלי למעמד כזה ועוד על ידי גוף של או"ם ולקבל הסכמה לשמוע מה שיש לי לומר בנושא הזה גם מנציגי מדינות רבות, ביניהן כאלו שאין לנו עימן קשרים מדיניים, זה ריגש אותי מאוד".
ד"ר וייסמן עלה לישראל מברזיל. את שירות המילואים שלו ביצע בצנחנים כרופא פלוגת חובשים חטיבתית. לאחר מכן התגייס למשטרה ושימש כרופא מחוז ירושלים ובמסגרת עבודה זו טיפל באסירים מכורים לסמים נרקוטיים ופיתח תחליפים לשיטות הגמילה המקובלות.
השיטה, כך סיפר בהזדמנויות שונות, נועדה ל"פינוי מהיר של החומרים הנרקוטיים מהגוף". המטופל נמצא בהרדמה מלאה ולא מרגיש את תסמיני הגמילה והכאבים הנלווים לה. משך הטיפול כארבע-חמש שעות. כאשר המטופל מורדם ובתנאים של יחידת טיפול נמרץ, מוחדרות לגופו תרופות החוסמות את הקולטנים במוח המייצרים את תחושת הכמיהה לסם. "לאחר שהתעורר מההרדמה הוא למעשה לא מכור עוד ואף נחשב ל'נקי' מהסמים. בשלב זה ממשיך המטופל לקבל במשך כמה חודשים את התרופות החוסמות את הקולטנים לכמיהה לסם עד שהוא מפסיק להרגיש אותה ואז ניתן להפסיק את השימוש בתרופות והוא יכול להמשיך בחייו הרגילים. מדובר בטיפול פרטני, מותאם אישית לכל מכור לסמים והוא שונה מהשיטה הרגילה של שימוש במתדון בתנאים של מרכז גמילה", הסביר ד"ר וייסמן.
ד"ר וייסמן שמפעיל, לדבריו, קליניקות לגמילה בשיטה שלו בקליפורניה, בשווייץ ובגיאורגיה, חוזר ומספר בכל ראיון כי בין מטופליו ידוענים רבים, בכלל זה כוכבי הוליווד ומוזיקאים שהתמכרו לסמים ומבקשים, או נשלחים, להיגמל. "אבל גם טיפלתי במנהיג של מדינה עוינת לישראל ואפילו בקצין של דאע"ש. אני מקפיד לשמור על פרטיותם ולא לחשוף מי הם".
ב-2009, לאחר שחזר וטען כי רשם בשיטתו "100 אחוז הצלחה" במרכז הטיפול שלו בבית החולים ברזילי, הבטיח לו משרד הבריאות לבצע פיילוט ב-50 מכורים לסמים, "אבל בגלל מחלוקת פנימית במשרד, הפיילוט בוטל". ד"ר וייסמן אומר כי עלות כל טיפול בישראל כ-26 אלף שקל. "בשווייץ מדובר ב-16 אלף יורו, כ-67 אלף שקל".
"משרד הבריאות", סיפר עוד ב-2012, מסרב לסבסד את הטיפול בשיטתו, "זאת משום שיש לי מחלוקת עם הרשות למלחמה בסמים על הנושא הזה והשקפה שונה משיש להם על אופן השיקום של מתמכרים למשככי כאב בעיקר".
בהרצאה במסגרת כנס האו"ם יציג את חומרתה של בעיית הסמים הנרקוטיים ועל הליקוי הקיים כיום בטיפול בה. "על הרופאים ובתי החולים לאמץ את דרך הטיפול החדשה שהצעתי ולתקוף את המחלה ולא את החולה. זה הזמן של המערכות הגדולות לנטוש את הדרכים המיושנות ולהצטרף למלחמה במגפת הסמים", אמר בשיחה ל-Ynet.
פסיכיאטר בכיר אמר ל"דוקטורס אונלי" כי אם השיטה של ד"ר ויסמן לא היתה חוקית, לא היו נותנים לו לטפל בה בבית החולים הממשלתי ברזילי, אבל מבקריו טוענים ש"כל השיטות הללו, אם אין להן המשך בטיפול פסיכותרפי, התנהגותי, כמו CBT למשל, לא יחזיקו מעמד. זה לא 'זבנג' וגמרנו".