קבוצה של 120 רופאים ורופאות מכל הארץ וכמעט מכל המקצועות הרפואיים שיגרה אתמול (א') לראש הממשלה בנימין נתניהו עצומה שבה הם מזהירים מפני הסכנות הבריאותיות, עד כדי סכנת חיים, עקב הקמת האסדות לטיפול בגז בקרבת החוף.
עוד בעניין דומה
בעצומה מתייחסים הרופאים להשלכות שבמיקום אסדת הטיפול במאגר הגז "לוויתן" בקרבת חוף דור. הם מזהירים שמהלך כזה יש בו סכנה בריאותית ואף סכנת חיים לתושבי המדינה.
וכך נאמר בעצומה: "אנו קבוצה של רופאים ומומחים המייצגים את אזרחי ישראל, פונים אליך מתוך אהבת המדינה ומתוך רצון לעשות הבדל בבריאותנו, באיכות חיינו ובחוסנה של המדינה ואזרחיה לדורות הבאים. הקמת אסדות בקרבת החוף מהווה סכנה בריאותית וסכנת חיים. אלה מתקנים פטרוכימיים מסוכנים וחסרי תקדים בגודלם.
"כמות הרעלים שנפלטים וייפלטו ממתקנים אלה לאורך השנים הבאות - לאוויר, למי הים ולחופים בפעילות שוטפת, בתקלות ובאירועים בטחוניים - היא ללא השוואה לשום דבר אחר שהכרנו כאן. הקמת אסדות גז בקרבת החוף תהיה בכייה לדורות".
בעצומה לראש הממשלה הציגו הרופאים שלוש בקשות עיקריות: לפעול להרחקת אסדות הגז, ובהן לוויתן הנמצאת היום בתהליך הקמה, מחופי ישראל אל פי באר הקידוח של הגז בשיטה של אסדה צפה (FPSO), הנחשבת לטכנולוגיה המתקדמת והבטוחה ביותר בימינו; למנוע טיפול בגז ותוצריו בתחומי הים והיבשה של ישראל, עבור גז המיועד לייצוא. "מדובר בטיפול עתיר רעלים באוויר, בים וביבשה ונכון הוא שהמדינה הקונה מאיתנו תטפל בגז ובזיקוק הדלקים שלה בתחומה". דרישה נוספת היא לעגן בחקיקה את נושא הרחקת האסדות אל פי באר הקידוח בעומק הים, ומניעת טיפול בגז ובתוצריו המיועדים לייצוא בתחומי ישראל.
"אנו מבקשים ממך, נאמר עוד בפנייה לראש הממשלה, "להזמין דו"ח בריאותי מקיף ועדכני באמצעות גורמים שאינם תלויים ביזם (נובל, דלק והשותפים למיזם) ואינם תלויים בבעלי עניין (בז"ן), ובאופן שבו נתוני הדו"ח יהיו גלויים במלואם לציבור".
בהמשך העצומה כתבו עוד הרופאים: "אנו מוצאים את עצמנו נאבקים במודלים של פיזור אוויר ומים, בחיפוש תקינה לזיהומי אוויר, ים ויבשה שאין להם תקדים לא בישראל ולא בעולם. בגיוס כספים מאזרחים של סכומי עתק כדי להוכיח מה שהמדינה יכולה לקבל בהנחיה מושכלת ממך.
"אנו מכירים את הסטטיסטיקה של תקלות שפך, דליפות, טעויות אנוש, תאונות, פיצוצים שקורים מעת לעת בעולם, וברור לנו שתקלות במתקנים שכאלה לאורך שנים הן בלתי נמנעות וקטלניות ביותר. ספציפית, יש תיעוד על תקלות רבות של חברת נובל אנרג'י בתפעול אסדות.
"ברור לנו שרצועת החוף, הנתונה למשטר רוחות הפונה אל חופי המדינה ולמשטר זרמי מים משתנה, תספוג לאורך שנים נזקים בלתי הפיכים לבריאות התושבים וייגרמו מקרי מוות.
"מדינת ישראל קטנה וצפופה במישור החוף והתרבות שלנו היא תרבות של חופים וים. אל לנו לסכן את הטוב שבמדינה בעת שניתן להסדיר את צורכי הביטחון האנרגטי והכלכלי שלה, באסדות צפות".
פרופ' רפי קרסו, בין החותמים על העצומה, אמר: "אנו עומדים בפני סכנה אקולוגית ובריאותית חמורה. אני מאמין, על סמך הנתונים, שהזיהום יגרום לכך שיהיו יותר מקרי סרטן. הרחקת האסדה היא דבר שאולי יעלה יותר כסף, אבל יבטיח בריאות. אל תגידו מאוחר יותר שלא אמרנו לכם".
יוני ספיר מארגון "שומרי הבית", שמנהל את המאבק בנושא הזה, הוסיף: "ככל שהמאבק מתגבר ותופס תאוצה, אנחנו מקבלים חיזוקים ממומחים בעלי שם, גורמים ממשלתיים, ארגונים ירוקים, ועכשיו גם מקהילת הרופאים המובילה בישראל.
"אין ספק שחובה על מדינת ישראל לשקול בשנית את מתווה הגז. אנו קוראים לממשלה, לראש הממשלה ולשר האנרגיה לפעול באחריות, לעצור את מתווה הפיתוח הנוכחי שיסכן את כלל אזרחי ישראל, ולהעלות לדיון את החלופה של טיפול מלא מעל באר הקידוח, ויפה שעה אחת קודם.
"אנו בטוחים שהם לא רוצים להיות חתומים על האסון הבא בישראל. אנחנו מצידנו נמשיך ביתר שאת להילחם נגד המתווה הקיים בכל המישורים העומדים לרשותנו – הציבורי והמשפטי. אסדה בחוף דור – לא תקום!".
* הבהרה: פרופ' פול פרום לא חתם על העצומה. שמו הופיע בטעות ברשימה שהועברה אלינו כמי שחתם עליה ולא כך הדבר.