חדשות

מישהו מקשיב לך: לפעמים כל מה שהחולה מבקש הוא תמיכה רגשית

מחקר ישראלי חדש בדק את הקשר שבין מצוקות נפשיות והטיפול בהן לצריכת שירותי רפואת משפחה ומומחים

טיפול פסיכולוגי הפחית סטטיסטית ביקורים אצל רופא משפחה, צריכת שירותי בריאות חיצוניים נוספים ובדיקות הדמיה. כך נמצא במחקר שבחן את הקשר בין פסיכותרפיה לבין צריכת שירותי בריאות. דיווח על המחקר הופיע ביום שישי ב"הארץ".

בדיווח נמסר כי ממצאי המחקר הוצגו בכנס השנתי של האגודה הבינלאומית למחקר פסיכותרפיה (SPR) שהתקיים באמסטרדם והוא המחקר הראשון בנושא זה שנערך בישראל.

עורכי המחקר הם רפאל יונתן-לאוס, פסיכולוג קליני ואשר שטראוס, שניהם דוקטורנטים מהאוניברסיטה העברית, והפסיכיאטרית ד"ר רינה קופר-קזאז, מנהלת מערך בריאות הנפש במחוז ירושלים של קופת חולים כללית. הם ניתחו נתונים לגבי  1,675 מבוטחי "הכללית" בגילאי 92-18 (גיל ממוצע 36) שהופנו לטיפול פסיכולוגי במרפאת החוץ לבריאות הנפש טלביה בירושלים בשנים 2016-2001.

הטיפול הפסיכולוגי הדינאמי מאופיין בשיחה פתוחה וכולל התייחסות לתהליכים לא מודעים וליחסים בין המטפל למטופל. בממוצע, הנבדקים עברו טיפול שנמשך כשנה וחודשיים. במחקר נותחו הרשומות הרפואיות של החולים שכללו את הביקורים אצל רופאי המשפחה ורופאים מומחים, הפניות ליועצים שונים ומספר בדיקות ההדמיה תוך השוואת הנתונים בין שנתיים לפני הטיפול הפסיכודינמי לבין שלוש שנים לאחר תחילת הטיפול.

עורכי המחקר הציגו מגמת ירידה בביקור אצל רופאים: בשנה הראשונה לטיפול נרשמה ירידה של 5% במספר ביקורי רופא,  12% במספר ההפניות עם טופס 17 לייעוץ ולשירותי בריאות חיצוניים. בשנה השנייה נרשמה ירידה של 10% בביקורי רופא, 22% בהפניות עם טופס 17 וירידה של 23% בהוצאות על בדיקות הדמיה. בשנה השלישית כ-14% פחות ביקורי מטופלים אצל רופאים, ירידה של 24% בהפניות עם טופס 17 וב-20% בהוצאות על בדיקות הדמיה.

השערתם של החוקרים, אם כן, אוששה: חלק מהמטופלים פונים למערכת הרפואית במקרים שהם סובלים ממצוקה נפשית, ובמקרים שבהם מצוקה גופנית מקורה בסבל נפשי, טיפול פסיכולוגי דינמי מאפשר הקטנה של המצוקה הזו, מה שמביא לירידה בבדיקות, ביקורי רופא והפניות שונות. "מחקרים שבוצעו במקומות שונים בעולם", הסביר בדיווח ל"הארץ" יונתן-לאוס, "וכללו ראיונות עם אנשים שלא מצאו אצלם ממצאים גופניים, מצאו שאחת הסיבות הנפוצות לביקור של מטופלים אצל רופא הוא הצורך בתמיכה רגשית, מישהו שיקשיב".

נושאים קשורים:  טיפול פסיכולוגי,  טיפול פסיכודינמי,  חדשות,  גוף נפש,  צריכת שירותי בריאות
תגובות
15.07.2018, 11:49

מחקר מעניין ותוצאות צפויות. אני מברכת על היוזמה ומזכירה לכם שהקצעת שמן לשיחה עם מטופלים בעייתיים אצל רופא משפחה נתן תוצאות טובות גם בעבודת קבוצות בלינט שנעשו גם על ידי צוותים של מרכז לבריאות הנפש טלביה בעבר

19.07.2018, 21:39

מלחתחילה רופא אמיתי וכנה צריך להיות מקשיב ואמפטי, תמיכה רגשית ונפשית זה כבר 50% מהטיפול בחולה. לדעתי לאו דווקא צריך להיות פסיכיאטר או פסיכולוג. מציע לכל רופא מטפל, לפעמים לשים ידו על כתפו של החולה.