הקמת מדינת ישראל במאי 1948 והעלייה הגדולה שבאה בעקבותיה העלו לסדר היום הציבורי את סוגיית בריאותם של העולים. בעיות הבריאות הבוערות בקרב העולים, כפי שהוגדרו על ידי ממשלת ישראל הזמנית, היו המחלות שחפת, טיפוס ומחלות רוח. מחלת הגזזת לא נכללה בהן ולא הוזכרה כלל בדיוני הממשלה.
עוד בעניין דומה
עם הקמתה של הממשלה הזמנית מונה חיים משה שפירא לשר הבריאות, ואילו הד"ר אברהם קצנלסון–ניסן, שהחזיק בתיק הבריאות בוועד הלאומי, מונה למנכ"ל זמני של משרד הבריאות. בשנתו הראשונה אימץ משרד הבריאות את תקנות שירותי הבריאות המנדטוריים כבסיס לפעולתו ועדכן אותן בהתאם לצרכים השונים שעלו לדיון.
אחת הפעולות הראשונות של המשרד היתה עדכון פקודת בריאות העם המנדטורית מ-1940, שפירטה את המחלות בעלות פוטנציאל מגפתי, שעליהן דווח לשלטונות הבריאות של המנדט: דֶּבר, דיזינטריה, גרענת, אבעבועות, טיפוס, מלריה, צרעת, שחפת, שיתוק ילדים, עגבת, מחלות ילדים מידבקות (כגון, אסכרה, אדמת, שעלת, אבעבועות רוח ודלקת קרום המוח). בפקודה זו לא נכללה מחלת הגזזת. גם פקודת בריאות העם החדשה שעודכנה ב-1949 לא כללה את מחלת הגזזת, והמחלות שנכללו בפקודה היו אותן המחלות שצוינו בפקודה הבריטית מ-1940.
טיפולים מקובלים היו הקרחה על ידי גזיזת השיער והקרנות רנטגן שלוו בתלישת שארית השיער באופן ידני, במריחת הראש ביוד או בחומר אחר ובחבישת הראש למספר שבועות עד ראשית צמיחתו של שיער חדש. היו שנהגו למרוח גם משחות שונות ולהסיר את שאריות השיער על ידי פינצטה
בפברואר 1950 יזם משרד הבריאות עדכון נוסף של פקודת בריאות העם ואף הציע חקיקה ל"מלחמה במחלות מין ומחלות עור סוציאליות", ובמקביל פעל להרחבת רשימת המחלות המידבקות שחייבו דיווח. אל רשימת המחלות נוספה הגזזת לסוגיה. על עדכון הצו חתם שר הבריאות חיים משה שפירא. כן צוין במפורש כי מעתה יש לדווח לרשויות על מקרי גזזת.
בצעד זה הפך המשרד את הגזזת והטיפול בה למחלה שבאחריותו ובאחריות גורמי הבריאות הציבוריים בישראל (הדסה, קופות החולים). הסיבה המרכזית להכנסת הגזזת לפקודת בריאות העם היתה בעיקר בשל העובדה שרבים מילדי העולים החדשים, שהגיעו בגל העלייה הראשון אחרי הקמת המדינה, סבלו מגזזת ומגרענת בהיקף רחב שדרש התייחסות.
היבטים היסטוריים, רפואיים וחברתיים של הטיפול במחלה
"הגזזת" – ספר חדש מאת פרופ' אמריטוס שפרה שורץ, היסטוריונית של הרפואה ממרכז פריבס לחינוך רפואי באוניברסיטת בן גוריון, ופרופ' סיגל סדצקי, חוקרת ויועצת למשרד הבריאות - שיצא לאור לאחרונה, מציג לראשונה קובץ מחקרים ישראליים ובינלאומיים בנושא ההקרנות שניתנו כטיפול נגד מחלת הגזזת בישראל ובעולם.
המחקרים בספר מתארים את ההתמודדות של מדינות שונות עם מגפת הגזזת באמצעות טיפול המוני בקרינה - במדינות כצרפת, אנגליה, פורטוגל, סרביה וארצות הברית, וכמובן ביישוב היהודי בארץ ישאל המנדטורית ובקהילות היהודיות במזרח אירופה ובצפון אפריקה.
גילוי הקשר שבין הקרנות בילדות לבין בעיות בריאות מאוחרות בבגרות עורר מוסדות רפואיים בכל העולם לקרוא למטופלים להיבדק תקופתית לגילוי מוקדם של בעיות רפואיות, שמהן הם עלולים לסבול ביתר שאת בשל החשיפה לקרינה בילדותם
פרקי הספר כוללים מחקרים מדעיים מקיפים של חוקרים מובילים בנושא, החל מסקירות תולדותיהן של פטריות הגזזת ועד לגילוין על ידי העולם הרפואי והתפתחות הטיפול הקרינתי בגזזת בעולם המערבי; המשך במחקרים המתארים את ההתמודדות במדינות שונות עם מגפת הגזזת באמצעות טיפול קרינתי המוני - צרפת היתה חלוצת הטיפול הקרינתי המאורגן נגד גזזת; המסע המאורגן לביעור גזזת בבתי הספר באנגליה בראשית המאה ה–20; התנהלות מוסדות הבריאות בארצות הברית לאחר גילוי הקשר שבין טיפולי רנטגן בילדות לגידולים בבגרות ופניית המוסדות לציבור; סיפור הגזזת בפורטוגל; פרק העוקב אחרי סיפור הגזזת הישראלי; והמסע הייחודי של ארגון יוניס"ף לביעור הגזזת בסרביה (יוגוסלביה) בתקופת המשטר הקומוניסטי.
במקביל, מובאים מחקרים הדנים בביעור הגזזת באמצעות רנטגן בארץ ישראל המנדטורית, פעילות שהושפעה במידה רבה מהפעילות בנושא זה בארצות הברית, ופעילויות ארגון הבריאות היהודי אז"ע בסיוע ארגון הג'וינט היהודי–אמריקני לביעור הגזזת בקהילות היהודיות באירופה ובצפון אפריקה כחלק מפעילותם הבריאותית הכוללת לשיפור מצב הבריאות בקהילות היהודיות בגולה.
בחלקו השני של הספר מיוחדים הפרקים בעיקר לדיון בנושא הטיפול וההתמודדות עם מחלת הגזזת במדינת ישראל. הדיון מתחיל במחקר היסטורי הדן בתולדות הטיפול הקרינתי נגד מחלת הגזזת בישראל, בהמשכו מובאת סקירה מקיפה של המחקרים המדעיים שבוצעו בישראל בנושא החשיפה בילדות של אזור הראש והצוואר לקרינה מייננת במינון נמוך ובמינון בינוני. כמו כן, מובא תקציר של השלכות הממצאים המדעיים על קביעת מדיניות בריאות בקרב המוקרנים ועל החוק לפיצוי נפגעי גזזת.
טיפול קרינתי נגד מחלת הגזזת נערך גם באוכלוסיה הערבית בארץ, גם בתקופת המנדט וגם בתקופת המדינה על ידי משרד הבריאות הישראלי. בסך הכל טופלו כ-4,500 ילדים ערבים
בספר נדונים גם ההיבט המשפטי וההיבט הסוציולוגי–תקשורתי. הפרקים המסיימים מביאים את קולותיהם של מוקרני הגזזת מהעולם ומישראל ואת סיפור הגזזת בישראל בראשית המאה ה–21.
ממצאים חדשים: יוניס"ף סיפק מכונות הקרנה לישראל
בין הממצאים החדשים המוזכרים בספר עולה כי בשנים 1921-1938 נערך מבצע המוני נגד מחלת הגזזת בקהילות היהודיות במזרח אירופה, במסגרתו טופלו בהקרנה נגד גזזת 27,600 ילדים (חלקם עדיין חיים עימנו בישראל). עוד עולה כי טיפול קרינתי נגד מחלת הגזזת נערך גם באוכלוסיה הערבית בארץ, גם בתקופת המנדט וגם בתקופת המדינה על ידי משרד הבריאות הישראלי.
בסך הכל טופלו כ-4,500 ילדים ערבים (חלקם חיים עימנו בישראל). זאת ועוד, הגורם המרכזי לסיוע מימון וייעוץ לטיפול קרינתי נגד מחלת הגזזת בעולם המערבי, כולל מדינת ישראל, היה ארגון יוניס"ף מטעם האו"ם שגם סיפק מכונות הקרנה לישראל.
מחלה עתיקת יומין
הגזזת היא מחלה זיהומית עתיקת יומין. היא הוזכרה לראשונה לפני כ–3,500 שנים בפפירוס אֶבֶּרְס (פפירוס מצרי קדום בענייני רפואה). שמה המדעי הראשון של המחלה ניתן לה בתקופה הרומית על ידי החוקר הרומי קֶלְסוּס (בן המאה הראשונה לספירה). הוא כינה את הגזזת "מחלת קשקשים הדומה ליערת דבש", בשל ביטויה החיצוני על העור.
מאחר שמחלת הגזזת היתה נפוצה בעיקר בקרב ריכוזי מהגרים, בשכונות עוני צפופות, שבהן אמצעי סניטציה מוגבלים ובשל מראה הילדים הקירחים, לוותה למחלה סטיגמה חברתית שלילית שנקשרה לזוהמה, לבוּרוּת ולהיעדר היגיינה אישית. המטופלים כונו בכינויי גנאי (כגון "צרעת" ו"פַּארך") וסבלו מבידוד חברתי ומפגיעה בדימוי העצמי, שלעתים קרובות השפיעה על המשך חייהם.
הגילוי במחצית המאה ה–19 של משפחת הפטריות הגורמת לגזזת, גילוי קרני הרנטגן בשלהי המאה ה–19 והגילוי כי הקרנות רנטגן בעוצמה בינונית גרמו לנשירת שיער, הובילו את הרופאים לראות בהקרנות אמצעי טיפולי יעיל לביעור הפטריה. ואכן, שימוש בהקרנות רנטגן כאמצעי טיפולי נגד מחלת הגזזת הפך לחלק בלתי נפרד מהמערכת הרפואית מראשית המאה ה–20 ועד לתחילת שנות ה–60, עם גילויה של תרופה אנטי פטרייתית יעילה הנלקחת דרך הפה.
הבריאו מהגזזת אך סבלו מממאירויות ומבעיות אסתטיות
מראשית המאה ה–20 היתה קרינת רנטגן טיפול מקובל שניתן למאות אלפי ילדים ברחבי העולם — מרוסיה הצארית, הודו ואוסטרליה, דרך מדינות מרכז אירופה ומערבה ועד ארצות הברית, קנדה, מדינות צפון אפריקה ומדינות המזרח התיכון. בתקופות שונות נעשו פעולות מאורגנות במדינות שונות לביעור המחלה בסיוע מוסדות בריאות וחינוך מקומיים. הטיפול המקובל בפעילויות אלו היה הקרחה על ידי גזיזת השיער והקרנות רנטגן שלוו בתלישת שארית השיער באופן ידני, במריחת הראש ביוד או בחומר אחר ובחבישת הראש למספר שבועות עד ראשית צמיחתו של שיער חדש. בחלק מהמרכזים היו נוהגים למרוח גם משחות שונות ולהסיר את שאריות השיער על ידי פינצטה.
משפטים ראשונים בנושא נזקי בריאות מאוחרים למי שהוקרנו בילדותם נערכו בארצות הברית, אך המערכת המשפטית האמריקנית דחתה את התביעות בטענה כי הטיפול הקרינתי היה הטיפול המקובל והמיטבי באותה עת, ולכן לא הייתה זו רשלנות רפואית
עם הזמן התברר כי לטיפול הזה היו תופעות לוואי מאוחרות — קרחת שלמה, אזורי התקרחות חלקית, צלקות בעור הקרקפת ודילול שיער או פגיעה באיכותו. כך נוצרה קבוצת ילדים ובוגרים שאמנם הבריאו ממחלת הגזזת, אך הללו הצטרכו (ועדיין צריכים) להתמודד כל חייהם עם בעיות אסתטיות קשות.
לתופעות לוואי אלה נוספו אחרי עשרות שנים הגילויים שהקרנות הרנטגן גרמו להופעתם של גידולים שפירים וממאירים באזורי הראש והצוואר שנחשפו לקרינה ובעיות בריאות כרוניות נוספות. גילוי הקשר שבין הקרנות בילדות לבין בעיות בריאות מאוחרות בבגרות עורר מוסדות רפואיים בכל העולם (ארצות הברית, קנדה, אנגליה וישראל) לקרוא למטופלים להיבדק תקופתית לגילוי מוקדם של בעיות רפואיות, שמהן הם עלולים לסבול ביתר שאת בשל החשיפה לקרינה בילדותם.
במהלך השנים היו שטענו כי הטיפול בקרינה מעיד על רשלנות רפואית וכי אימוץ השיטה הרנטגנית לטיפול במחלה היה פזיז. בהקשר זה פנו מטופלים רבים למערכת המשפט בדרישות לפיצויים.
משפטים ראשונים בנושא נזקי בריאות מאוחרים למי שהוקרנו בילדותם נערכו בארצות הברית, אך המערכת המשפטית האמריקנית דחתה את התביעות בטענה כי הטיפול הקרינתי היה הטיפול המקובל והמיטבי באותה עת, ולכן לא הייתה זו רשלנות רפואית. לגישתם, התפתחות נזקים בריאותיים בעקבות טיפולים מקובלים אינם ניתנים למניעה באופן מוחלט, ולמעשה הם חלק מהעולם הרפואי המחפש באורח קבע תרופות ושיטות טיפול חדשות ויעילות.
כפי שצוין לעיל, חלק נכבד מפרקי הספר דן בהיבט ההיסטורי של הטיפול הקרינתי נגד גזזת, וזאת על מנת למלא את החסר בהיעדר מחקר היסטורי מבוסס מסמכים בנושא זה. במסגרת זו נסקרו יותר מ–130 מאמרים, שהתפרסמו בנושא זה (בצרפתית ובגרמנית) על ידי חוקרים מובילים מתחום ההיסטוריה של הרפואה (חלקם ללא תרגום לאנגלית או לשפה אחרת), ואשר לא נכללו עד היום במחקרי הגזזת שהתפרסמו בעולם.
כמו כן נבדקו מסמכים מעשרות ארכיונים מרחבי העולם, כולל תיעוד ויזואלי וקולי. אלה, יחד שילוב היבטים רבים רפואיים מדעיים חוקיים וחברתיים בסיפור מרתק זה, נועדו להציג תמונה רחבה מבוססת מסמכים ומחקרים מדעיים (ככל שניתן) לסיפור הגזזת הן העולמי והן הישראלי. תמונה זו מראה כי סיפור הגזזת הישראלי הוא פרק בלתי נפרד מסיפור הגזזת העולמי ודומה במאפייניו הרפואיים והחברתיים לכלל הפעילות העולמית לביעור המחלה באמצעות רנטגן במאה ה–20.
לרכישת הספר ולפרטים נוספים, ליחצו כאן