עד כה, אין בנמצא תוצאות חד משמעיות מניסויים רנדומליים בנוגע לרדיותרפיה (radiotherapy, RT) לעומת כריתה רדיקלית של הערמונית (radical prostatectomy ,RP) כטיפול בסרטן הערמונית. מספר רב של מחקרים תצפיתיים הציעו כי RP קשור לסיכון נמוך יותר לתמותה כתוצאה מסרטן הערמונית, אך לא ידוע האם תוצאות אלו מוטות כתוצאה מהתאמה מוגבלת או גורמים תורמים אחרים.
עוד בעניין דומה
מטרת מחקר זה הינה להשוות את הסיכון לתמותה מסרטן הערמונית לאחר RT לעומת RP.
לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר תצפיתי מבוסס אוכלוסייה נרחב תוך שימוש בנתונים של גברים מתוך מאגר המידע השוודי (Prostate Cancer data Base Sweden 3.0) אשר עברו RT או RP בין השנים 1998 ו-2012.
החוקרים השוו את התמותה כתוצאה מסרטן הערמונית בין שתי הקבוצות. יחס הסיכונים חושב באמצעות רגרסיית cox כולל שלב T קליני, מדד גליסון, רמות בסרום של אנטיגן ספציפי לערמונית (prostate-specific antigen, PSA), פרופורציות של ליבת הביופסיה עם סרטן, אופן הגילוי, מחלות נלוות, גיל, רמת החינוך, וסטטוס אזרחי. בוצע ניתוח סטטיסטי תקופתי עם קיטוע שמאלי.
הטיפול הראשוני היה RT או RP ב-41,503 גברים. השפעת הטיפול נמצאה כקשורה לחומרת המחלה. בניתוח חד גורמי של RT לעומת RP הסיכון לתמותה כתוצאה מסרטן הערמונית נמצא כגבוה יותר לאחר RT בסרטן בסיכון נמוך עד בינוני, יחס סיכונים 1.82 (רווח בר-סמך 95%: 1.53-2.16) ובסרטן בסיכון גבוה, יחס סיכונים 1.57 (רווח בר-סמך 95%: 1.33-1.85). לאחר תיאום מלא בניתוח סטטיסטי תקופתי, הבדל זה בין קבוצות הטיפול הוחלש – סרטן בסיכון נמוך עד בינוני, יחס סיכונים 1.24 (רווח בר-סמך 95%: 0.97-1.58) וסרטן בסיכון גבוה, יחס סיכונים 1.03 (רווח בר-סמך 95%: 0.81-1.31). גורמים תורמים נשארו עקב הקצאה לא-רנדומלית לקבוצות הטיפול.
לסיכום, בהשוואה למחקרים קודמים, ההבדל בתמותה כתוצאה מסרטן הערמונית לאחר RT ו-RP נמצא כקטן יותר באופן משמעותי.
מקור: