חדשות

הרחבת סמכויות האחיות: רופאי המשפחה יהיו ל"מנהלי טיפול"

טיוטת חוזר מנכ"ל שר הבריאות מעוררת התנגדויות: האחות תהיה זו שאליה יגיע המטופל בביקור הראשוני בקהילה, היא תאבחן את מצבו הרפואי ואף תרשום תרופות

הרחבת סמכויות האחיות. הנוסח שפורסם איננו מקובל על ההסתדרות הרפואית. צילום: אילוסטרציה

מטופל שירצה לפגוש בעתיד את רופא המשפחה שלו בקהילה, לא יוכל לעשות זאת בקביעת תור רגיל לקבלה ראשונית, אלא קודם לכן יופנה לאחות, ובידה תינתן סמכות לאבחן את מצבו הרפואי או אף להחליט על התרופות. הכוונה להרחיב באופן כזה את סמכויות האחיות עולה מטיוטת חוזר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב.

הנהלים החדשים, שהופצו בימים האחרונים להערות – וכבר עתה מעוררים התנגדות גדולה אצל הרופאים המוצאים בהם סדרה של פגמים – מגדירים את רופא המשפחה כ"מנהל טיפול". אולם לא מוגדר בהם הקשר שלו עם המטופלים, לא מצוין כמה אחיות יהיו בצוות שלו וכמה מטופלים אמור "מנהל הטיפול" לראות; כלומר, מהי מסגרת עבודתו שתאפשר גם את הבקרה.

"מעריב" שדיווח על כך אתמול (ג') ציין כי לא ברור מטיוטת החוזר אם המטופל יוכל לראות את הרופא, אם יבקש. במקרה של חולה כרוני, הוא אמור לזכות לביקור אצל הרופא לפחות פעם אחת בשנה, על פי טיוטת החוזר. אם לא חלה הטבה במצבו של מטופל לאחר 72 שעות מהקבלה הראשונית במרפאה הקהילתית, כלומר אצל האחות, רק אז הוא יופנה לרופא.

עוד נאמר בטיוטת החוזר כי האחות תהיה אחראית להחלטות כאשר באחריות הרופא כמנהל הטיפול לבקר ולתעד בקביעות ובתדירות שהוא קובע את מסגרת הטיפול ומשכו. הפנייה לרופא מקצועי או למרפאה מייעצת תהיה בתחום פעולות הרופא המטפל, אבל לא מוגדר בנהלים מהי מהות התיאומים ואין בהם הסדרה של סמכויות האחות המומחית בנפרד מאלו של הרופא.

כמו כן מצוין כי טיפול תרופתי בחולים באי ספיקת כליות או במחלת כבד יהיה תוך התייעצות עם "מנהל הטיפול", אך לאחות תהיה סמכות להארכת מרשם לטיפול כרוני עד שנה מבלי צורך בבדיקות על ידי הרופא המטפל. בסמכות האחות יהיה לרשום תרופות לשם איזון יתר לחץ דם, מחלת ריאות כרונית, טיפול בפעילות יתר של בלוטת התריס וטיפול תומך בחולים סופניים. אין בנהלים המוצעים שום אזכור לחובת רופא לפגוש את המטופל שלו והם מסתפקים בביטוי "התייעצות עם מנהל הטיפול".

אחת הבעיות שצצות מתוך הנהלים המוצעים היא שרוקח יוכל לקבל מרשם חתום בידי אחות גם אם המטופל לא ראה רופא בשנה האחרונה.

"להעצים מקצוע אחד על חשבון מקצוע אחר"

בדיווח צוטט ד"ר אסי סיקורל, רופא משפחה של "הכללית" במשאבי שדה ונציג רופאי הכפר בהר"י: "משרד הבריאות מייצר בפועל מקצוע המתחרה במקצוע הרופא עם הכשרה חלקית מאוד בתחומים מאוד רחבים. אני חושש שכל זה נעשה כדי לחסוך כסף ולהעצים מקצוע אחד על חשבון המקצוע האחר, בלי לחשוב על השלכות הרוחב המערכתיות שיהיו בעקבות זאת. מוצע כך לתקן שלא לצורך את החלק המתפקד הכי-טוב במערכת. כאשר מרחיקים מטפלים מנגישות זמינה לרופא שלהם, יגדל הפער שבלאו הכי קיים בין הרפואה במרכז הארץ לפריפריה, לרעת האחרונה. המהלך אולי יחסוך כסף למערכת אבל לא יהיה באינטרסים של מטופלים".

בישראל, על פי נתונים עדכניים שבידי משרד הבריאות, שיעור הרופאים המורשים לעסוק ברפואת המשפחה – 2,085 במספר - עומד עתה על 0.237 ל-1,000 נפש. ב-2010, כאשר היו רק 1,500 רופאים, הוא עמד על 0.207 ל-1,000 נפש.

בדיווח נמסרה תגובת משרד הבריאות: "על מנת לשפר את זמינות השירות הרפואי וכן כדי לפעול להעצמת עבודת הצוות, בכוונת המשרד לפעול להכשרת אחיות מומחיות שייתנו מענה לפניית מטופלים בתחומי רפואה ראשונית. האחיות יעברו הכשרה מתאימה ויהיו חלק מצוותו של רופא המשפחה שהוא המומחה, בכפוף אליו ולצידו. הן יטפלו במטופלים המשויכים לרופא שבצוותו הן מוצבות. המהלך צפוי דווקא להעצים את רופאי המשפחה ולסייע להם להתמודד עם עומסי התחלואה עקב הגידול באוכלוסיה".

נושאים קשורים:  הרחבת סמכויות האחיות,  אחיות,  רפואה בקהילה,  מרפאות ראשוניות,  חדשות,  רופאי משפחה,  חוזר מנכ"ל
תגובות
אנונימי/ת
25.04.2018, 17:18

זה שאיגוד רופאי המשפחה לא פותח בשביתה רחבה ומיידית כדי להילחם בשטות המסוכנת הזאת לעתיד רפואת המשפחה בישראל ולפרנסה של רופאי המשפחה זו תעודת עניות קשה.
משרד הבריאות מחרבן עליכם ויביא להרס מוחלט של המקצוע בישראל. אזור לכם לתת לזה לקרות

אנונימי/ת
25.04.2018, 21:33

הכתבה שגויה ומגוחכת (ברור שאין שום כוונה להציב את האחיות בין הרופאים לחולים), ואיגוד רופאי המשפחה בראשות פרופ' שלמה וינקר דווקא תומך ברפורמה החשובה הזאת.

אנונימי/ת
26.04.2018, 21:48

פרופ׳ שלמה וינקר לא תומך, ובנוסף הוא אינו יו״ר איגוד רופאי המשפחה כבר, סיים 2קדנציות מכובדות.

אנונימי/ת
27.04.2018, 08:47

איגוד רופאי המשפחה מתנגד באופן נחרץ. גם איגוד רופאי הילדים ואיגוד רופאי הנשים ואיגוד הכירורגים, ועוד

אנונימי/ת
28.05.2018, 20:10

פרופ' וינקלר היה חבר בוועדת מור יוסף. לפי שפורסם ההמלצה התקבלה פה אחד. לכן ברור שהוא תמך. אחר כך, כמו עוד פוליטיקאי הוא בדק את כיוון הרוח ושינה את הכיוון .
מעבר לכול הוא יו"ר האיגוד האמתי. היה יו"ר ונשאר מעורב.

אנונימי/ת
25.04.2018, 19:06

ברגע שמדברים במונחים של "העצמה" , "מנהלי טיפול" ו" עבודת צוות" בד"כ מה שמסתמן זה שהולכים להחליף משהו טוב במשהו שהוא FAKE לגמרי אבל יותר זול. בכיה לדורות. ממחר צריך לדאוג שכל מרפאות הקהילה יסתדרו רק עם אחיות שיהיו מצידי "צוות מועצם של מנהלות טיפול" . יש מביןבר סימן טוב?

אנונימי/ת
25.04.2018, 22:19

הייתי שואל אחרת: על מה רוצים לכסות ע"י השימוש בסיסמאות ?

אנונימי/ת
25.04.2018, 20:50

"האחיות יעברו הכשרה מתאימה"
כלומר-ישלחו אותן ללמוד רפואה-זו ההכשרה המתאימה היחידה לאבחן ולטפל בחולים

אנונימי/ת
25.04.2018, 21:35

עובדה שלא, עובדה שהאחות המטפלת קיימת במדינות שונות במערב כבר שנים רבות ונוחלת הצלחה רבה.

מה זה אומר על לימודי הרפואה? שכל אחד יסיק את המסקנה בעצמו (למרות שכולנו יודעים את האמת).

אנונימי/ת
26.04.2018, 06:24

סמכויות של רופא לחובשים
סמכויות של רופא לאחות
סמכויות של רופא לסימן טוב
סמכויות של רופא ל ליצמן
ככה זה שרופאים הפקירו עמדות ניהול לפקידים ששולטים בהם
הר״י צריכה בהסכם 2020 להעביר בחקיקה חוקים בניהול הרפואה

אנונימי/ת
27.04.2018, 12:22

איזו הצלחה ?? בארהב המודל התפשט ומחליף רופאים בפועל. האוכלוסיה זוכה למענה פחות איכותי וההוצאות בבריאות ממשיכות ומאמירות.

אנונימי/ת
25.04.2018, 22:16

העובדה הידועה לכולנו של רפואה ברמה נמוכה כשחסכון כספי בראש החשיבות, אינה יכולה להוות נימוק להצעה מטורפת זו. במקום לתקן את הנזקים שגרמו לרפואה בכלל ולרפואת המשפחה בפרט, באים עם צעד הרסני חדש בו אחות עם השכלה של אחות תבצע עבודה של רופא. מי מהרופאים מוכן להבדק ולקבל טיפול מאחות כשיפנה ל״אחות המשפחה ״ ? . לא ברור למה לא הכרזנו מיידית על סכסוך עבודה ולא נערכים למאבק קשה ביותר בהתנהלות הממשלה. הר״י תמיד הכריזה כי היא דואגת לחולים לא ? ד,ר בלשר אמר כי אחות רוצה לעבוד כרופאה, שתלך ללמוד 7 שנים בבית ספר לרפואה. סטודנטים לרפואה עובדים בבתי חולים כאחיות, אז אחיות יעבדו כרופאות ללא השכלה רפואית של רופא ?? מה קורה בהר״י ? ירדו מהפסים לגמרי.

אנונימי/ת
26.04.2018, 10:09

רק לחדד. בעקבות התערבות ארגון האחיות, כבר מספר שנים שסטודנטים לרפואה לא יכולים לעבוד כאח/אחות. רק סטודנטים לסיעוד.
זה מה שקורה שיש ארגון חזק.
כשאין אירגון חזק מאחורינו, לא פלא שאוטוטו גם מוכר בשוק יתחיל לבצע עבודה של רופא...

אנונימי/ת
26.04.2018, 10:09

רק לחדד. בעקבות התערבות ארגון האחיות, כבר מספר שנים שסטודנטים לרפואה לא יכולים לעבוד כאח/אחות. רק סטודנטים לסיעוד.
זה מה שקורה שיש ארגון חזק.
כשאין אירגון חזק מאחורינו, לא פלא שאוטוטו גם מוכר בשוק יתחיל לבצע עבודה של רופא...

אנונימי/ת
26.04.2018, 10:09

רק לחדד. בעקבות התערבות ארגון האחיות, כבר מספר שנים שסטודנטים לרפואה לא יכולים לעבוד כאח/אחות. רק סטודנטים לסיעוד.
זה מה שקורה שיש ארגון חזק.
כשאין אירגון חזק מאחורינו, לא פלא שאוטוטו גם מוכר בשוק יתחיל לבצע עבודה של רופא...

אנונימי/ת
25.04.2018, 22:26

פותרים בעיה בבעיה גדולה יותר!
בלתי נתפס הנתק בין המשרד לשטח!

25.04.2018, 23:11

זה מה שקורה כשבראש משרד הבריאות עומד איש כספים ולא רופא. על פי רפורמה זו יגיע יום ולא רחוק שבו מטופלים ישלמו מכיסם על מנת לראות את רופא המשפחה שלהם....

אנונימי/ת
26.04.2018, 06:18

אחות צריכה להיות מנהלת הטיפול של עצמה. לפתוח קליניקות לאחיות.

אנונימי/ת
26.04.2018, 06:26

עוד תקנים לרופאים במרפאות הקהילה.

אנונימי/ת
26.04.2018, 09:59

לא להתעלם מכך שגם רוקחים החלו להרים את הראש ולהמליץ ולהעיר הערות לגבי מרשמי רופא תקינים, אם הם לא מתאימים לדעה שלהם. הפכנו למדינה ללא סדר וחוק. לידיעת המנכ"ל החשוב: לפני כל החלטה רפואית השגרתית ביותר, קיים עץ החלטות של שיקולים. למי שאינו רופא יש אולי ידע נקודתי, אבל ללא עץ החלטות בכל עניין.

יש הרואים בתגובותי - מעשה דון-קישוטי, אך זוהאמת הצרופה
הכתובת היא מזמן על הקיר
אך חברי הר'י מפחדים !
על הריי להתעשת ולהגיב בשום שכל - זה קשה -זה מתוחכם..- זה אפשרי
אך אל לה לפגוע בחולינו - מטופלינ
פרופ' תיאו דב גולן
ו

אנונימי/ת
26.04.2018, 13:10

בלתי נתפס כיצד התפתחה האימפוטנציה של אירגוני הרופאים למיניהם.כרופא בגימלאות אני מרחם על הרופאים הצעירים שיצטרכו לעבוד על פי הנהלים המטורפים שהולכים ומשתלטים על הרפואה בישראל.

אנונימי/ת
26.04.2018, 22:26

תכנית עוועים שמטרתה לחסל את הרפואה בקהילה. מילא מנכל שלא מבין מה ההבדל בין איבחון רפואי ובין טיפול סיעודי. אבל איך אגף רפואה במשרד הבריאות נותן לזה יד ?? הפעם נצא לרחובות !!

אנונימי/ת
26.04.2018, 23:23

על פניו זו תוכנית הזויה
א. יש מחסור גדול של אחיות
שקורסות מעבודה שוטפת. לא מובן איזו אחות תרצה לעבור עוד הכשרה ולקחת אחריות כל כך כבדה על כתפיה.
ב. יהיה אסון אם כל אחות תחתום על תרופות. האחריות עצומה והתביעות לרשלנות רפואית תיפול בראש ובראשונה עליהן, מה שמחזק את השאלה בסעיף א.
ג. רופאי משפחה יפתחו קליניקות פרטיות וידרשו תשלומים גבוהים עבור כל לקוח מקופות החולים.
ד. הלחץ של המטופלים יהיה מאד חזק להעביר אותם לחוות דעת של הרופא המשפחתי כך שהמצב בסופו של דבר ישאר כמו היום.
ה. אם לכל רופא יהיה צוות של אחיות הכפופות לו, הוא יכול לנהל את מתן התרופות למטופלים כך ששום מרשם לא יצא מבלי שהוא אישר אותו.
לסיכום עוד חזון למועד עד שתוכנית כזו תצא לפועל.

27.04.2018, 12:21

כתבה מגמתית, טועה ומטעה ובכך גורמת עוול ונזק גדול למערכת הרפואית. השגיאה הלוגית והמתודולוגית העיקרית כאן היא, שמודגש מה שחסר בהמלצות, וזה חושף את הטעות העיקרית של המתנגדים: הם מניחים כמובן מאליו שהאחות והרופא פועלים בעולמות נפרדים ומנותקים (שלא לדבר על האסון של ראייתם כמִתחרים). אך ברור שלא כך הוא. הסמכויות אמורות להינתן לאחיות העובדות בנגרת אחת, באותה מרפאה וצד לצד עם הרופא. כל מה שכביכול חסר בהמלצות זה בדיוק מה שיהיה פתוח להחלטה ולניהול מקומי, של רופא ואחות שעובדים ביחד, מכירים זה את זו ומנהלים במשותף את הטיפול בחולים שלהם. וכדי לאפשר את זה, לטובת הרופא עצמו, הצוות והמטופל, צריך לתת לאחיות יותר סמכויות ולשחרר אותן ממגבלות לא מוצדקות שהיו להן עד כה.

אנונימי/ת
27.04.2018, 14:51

שלום לכולם,
אני גם חושב שזו הצעה הזויה , אחד הכלים החשובים ביותר שיש לי במקצוע זה הקשר הצמוד עם המטופלים שלי, הקשר הזה מאפשר לי להכיר אותם היטב ובסופו של יום עוזר לי חד משמעית באבחנה המבדלת וכתוצאה מכך בטיפול.
להכניס אחות אשר אינה בעלת ידע רחב ,( ולא, קורס כזה או אחר לא יעזור)ביני לבין המטופל פשוט לא מקובלת עלי , ואני אל ארצה אחות שכזו בצוות שלי .
אחת הבעיות עם האחיות היום זו התחושה המוגזמת של מסוגלות , הם בכלל לא יודעות מה שהן לא יודעות וזה הכי מפחיד שיש . אדם שמבצע מספר פרוצדורות באופן שטוף ועכשיו מרגיש שיש לו את הז'רגון והידע וכעת אי אפשר ללמד אותו דבר.זה אדם מסוכן, להתסכל על רופא מהצד , לחכות אותו ולחשוב שאתה יכול להיות יותר טוב , זה כמו לתת הוראות לשחקן מקצועי מהיציאה . הן באמת ובתמים חושבות שהן לא ממש רחוקות ברמת הידע מהרופא וזו בדיוק הבעיה והסכנה. אחות שרוצה להיות רופא שתלך לבית ספר לרפואה.

אנונימי/ת
28.04.2018, 21:44

מהלך חסר אחריות של משרד הבריאות.
ממש ניסוי בבני אדם.
לתת לאבחן למי שאינה רופאה, שווה ערך לתת לדיילת להטיס מטוס.
כל אחות שרוצה לאבחן, מוזמנת ללמוד רפואה.
משרד הבריאות מתקמצן עלינו, על המטופלים.
המהלך יגבה חיים.
ניסוי בבני אדם!

אנונימי/ת
29.04.2018, 09:29

כמו שהכניסו פראמדיקים לחדרי מיון ככה יעשו לרפואת המשפחה .לא יעזו לעשות זאת למקצועות "יוקרתיים" . בעתיד רופא צעיר ומוכשר יחשוב פעמיים אם להיות רופא משפחה אם מושכים אותו לכוון הסיעוד במקום למשוך אתות לכוון רופא מומחה זהה להתמחויות אחרות .
זה מה שקורה כשבמשרד הבריאות יושבים פוליטיקאים וכלכלנים ואין אף רופא במעמד ניהולי בכיר מאד.