חדשות

איגודי הרופאים נגד סקר על הרגלי עישון שיזמה קרן במימון חברת "פיליפ מוריס"

ה"קרן לעולם ללא עישון", שארגון הבריאות העולמי הזהיר כי מקבלת מימון מחברת "פיליפ מוריס", פירסמה ממצאי סקר על מגמות בגמילה מעישון; החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בישראל ואיגוד רופאי בריאות הציבור "מטילים ספק עז" בממצאים

חפיסות סיגריות, עישון (צילום: אילוסטרציה)

(עודכן 10:43) סקר בינלאומי שערך הארגון השנוי-במחלוקת ה"קרן לעולם ללא עישון" (Foundation for a Smoke-Free World), שבו השתתפו יותר מ-17 אלף איש מ-13 מדינות וביניהן ישראל, העלה כי הישראלים הכי פחות רגישים למחירי הסיגריות ביחס למעשנים במדינות מערביות אחרות.

פעילותה של הקרן שנויה במחלוקת, מאחר שהקמתה מומנה על ידי חברת "פיליפ מוריס", שמעניקה לה כ-80 מיליון דולר למחקרים מדי שנה ב-12 השנים הבאות. ארגון הבריאות העולמי הזהיר כי ישנו "ניגוד עניינים מובנה" בין פעילות הקרן לבין המאמצים לשים קץ לעישון, מאחר שהיא עשויה לקדם אינטרסים של ענק הסיגריות. חברת "פיליפ מוריס" עוברת בשנים האחרונות לקידום אינטנסיווי של סיגריות אלקטרוניות, ומקדמת אותן כפתרון להפסקת עישון, ולצמצום השימוש בטבק.

החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בישראל ואיגוד רופאי בריאות הציבור מסרו בהקשר זה, כי הם "מטילים ספק עז באמינות הממצאים של הסקר, מכיוון שהסקר פורסם על ידי קרן שממומנת על ידי תאגיד הטבק פיליפ מוריס, ולכן לא יכולים להתייחס אליהם". לדברי הארגונים, "ההיסטוריה מלמדת שחברות הטבק בעבר הונו במכוון את הציבור כולל על ידי פרסום 'מדעי' מוטעה ומוטה. האמנה הבינלאומית למלחמה בטבק (FCTC) שעליה ישראל חתומה, אוסרת על קשר כלשהו עם חברות הטבק או ארגון כלשהוא המזוהה ובוודאי ממומן על ידי חברות הטבק. אנו קוראים לעיתונים לא לפרסם ממצאים מסקר זה או אחרים שנערכו על ידי חברות הטבק או מטעמן וקוראים לציבור שלא להאמין לחברות הטבק, המייצרות מוצרים שהורגים אחד מכל שני משתמשים, על פי הוראות היצרן".

לפי תוצאות הסקר של הסקר, רק 28% מהישראלים ניסו להפסיק לעשן בשל מחירי הסיגריות, לעומת 51% בניו זילנד ו-47% בבריטניה. המסקנה היא, שקיימים הבדלים דמוגרפיים ותפיסתיים בקרב מעשנים, שיחייבו פתרונות חדשניים שיתאימו למגוון תנאים תרבותיים וכלכליים במדינות השונות כדי להביא להפסקת הנוהג המושרש של עישון. עם זאת, ישנם גם הבדלים במחירי הסיגריות עצמן (ביחס לכוח הקנייה) במדינות השונות.

שלשום (ב') פירסמה הקרן את הממצאים הראשונים של הסקר, שלדבריה נועד להבין טוב יותר מעשנים המתמודדים עם מאמציהם להפסיק לעשן. כמו כן בחן הסקר את מידת המודעות של המעשנים לנזק העישון, וכיצד מוצרים חלופיים וניקוטין משפיעים על המוטיבציה שלהם להפסיק לעשן.

הקרן, שהוקמה באוקטובר האחרון בידי הרופא ד"ר דרק יאק מדרום-אפריקה, שהיה שנים רבות בכיר ב-WHO, מסרה כי היא מקווה שממצאי הסקר ישמשו "לפיתוחם של פתרונות טובים יותר לשם הפסקת העישון במדינות השונות, על סמך התרבויות והמצבים הכלכליים השוררים בהן".

בסקר, שבוצע על ידי חברת הסקרים Kantar Public, נטלו חלק 17,421 מעשנים, מעשנים לשעבר, ולא-מעשנים מ-13 המדינות הבאות: ישראל, ארה"ב, ברזיל, בריטניה, יוון, דרום-אפריקה, הודו, יפן, לבנון, מלאווי, ניו-זילנד, צרפת ורוסיה.

ואלו הממצאים שהושגו בסקר השנוי-במחלוקת:

  • המניעים העיקריים להפסקת עישון בקרב ישראלים היו: דאגה לבריאותם האישית (60%), רצונם ולחציהם של בני משפחה וחברים (40%) ומחיר מוצרי הטבק (28%).
  • 66% ממשתתפי הסקר הישראלים ניסו להפסיק לעשן ללא עזרה. תרופות המחליפות ניקוטין שימשו 14% מהם ו-11% בלבד נעזרו ברופאים ובמומחים להפסקת עישון.
  • מרבית הישראלים מעשנים במצבים הבאים: לאחר האוכל (44%), תוך כדי שתייה קפה או תה (37%) וכשאנשים אחרים מעשנים לידם (36%).
  • 69% מהישראלים שנטלו חלק בסקר השיבו כי ניסו להפסיק לעשן, לעומת הנסקרים מניו-זילנד (81%) והאמריקאים והבריטים (75%). רק 32% ניסו להפסיק לעשן בלבנון.
  • בעוד ש-89% מהנסקרים הישראלים הסכימו עם הטיעון שהעישון מזיק לבריאותם (לעומת 96% בברזיל) רק 14% מקרב המעשנים בישראל העידו כי לא ביקרו אצל רופא ב-12 החודשים האחרונים, פי שלושה מהמשיבים הלא מעשנים והמעשנים לשעבר, שבקרבם 5% השיבו שלא ביקרו אצל רופא באותה תקופת זמן.
  • העישון קשור באופן הדוק לטקסים ולשגרת יום-יום כמו קימה בבוקר, ארוחות, הפסקות קפה/תה וחיי חברה. בברזיל, יוון ולבנון, למשל העלה הסקר, מרבים לעשן סיגריות יחד עם קפה או תה. במדינות רבות אחרות נהוג לעשן אחרי האוכל.
  • מהסקר גם עלה כי המעשנים רואים בו הרגל המוטבע באופן עמוק בהנאות הבסיסיות של החיים, כמו אכילה, שתייה ובילוי עם חברים. השיטות להפסקת עישון הקיימות כיום לא לוקחות נושאים אלו בחשבון - והתוצאה היא המשך העישון.
  • רבים מהמעשנים יודעים שהעישון מזיק לבריאותם ורואים עצמם כפחות בריאים לעומת לא-מעשנים. ובכל זאת הם לא פונים באופן פעיל לאנשי מקצוע משירותי הבריאות, או מדברים עמם על הפסקת עישון אפקטיבית או על פתרונות שיש בהם כדי להפחית בנזק. מכאן, הדגישו עורכי הסקר במסקנותיהם "על מערכת הבריאות לנהל תקשורת מעורבת יותר עם המעשנים. אנשי הרפואה זקוקים לכלים אפקטיביים יותר מאלו שבידם כדי לעזור למעשנים להפסיק לעשן.
נושאים קשורים:  חדשות,  עישון,  מחירי סיגריות,  WHO,  ארגון הבריאות העולמי
תגובות