יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ליאוניד אידלמן, פנה אתמול (א') במכתב דחוף ויוצא-דופן לכל מנהלי בתי החולים בישראל בבקשה להפסיק את מדיניות הפרוטקציות הקיימת בהם.
עוד בעניין דומה
אידלמן התייחס, בין השאר להקדמת תורים לניתוחים ולמתן העדפות פסולות למקורביהם של אח"מים ו"אנשי שררה" כפי שכינה אותם, המבקשים התערבות כדי שמאושפז מקרוביהם או ממקורביהם, במיוחד בתקופה הזאת של השנה שבה קיים עומס גדול מאד על בתי החולים, לא יקבל מיטה במסדרון אלא יופנה לחדר מסודר במחלקה שאליה הועבר מחדר המיון.
"כידוע לכולנו", כתב פרופ' אידלמן במכתבו החריג, "מערכת הבריאות הציבורית חצתה מזמן את הקו האדום. היא נמצאת על סף גסיסה הבאה לידי ביטוי במחסור במשאבים למתן רפואה מודרנית, זמינה ונגישה. בין היתר היא סובלת ממצוקת תורים בלתי נתפסת שרק הולכת ומחמירה וזאת למרות ההבטחות החוזרות ונשנות (מצד הממשלה) להקצאת משאבים לקיצור התורים.
"יש כיום מקרים שבהם מטופל ממתין בתור לפרוצדורה רפואית, לבדיקה וניתוח במשך 10-8 חודשים ואף יותר משנה. התופעה הזאת היא כבר בגדר מגפה הפושה בקרבנו.
"בעקבות המציאות העגומה הזו, הולכים ומתגברים המקרים שבהם מופעלים על מנהלי בתי חולים לחצים להפעלת פרוטקציות, לשם הקדמת התורים או כדי שלמטופל תימצא מיטה בחדר במחלקה ולא במסדרון וכיו"ב.
"הלחץ המופעל על מנהלי בתי החולים משפיע באופן ישיר על מנהלי המחלקות. הרופאים נדרשים לשתף פעולה עם בקשות מסוג זה - למרות שהן פוגעות בקודש הקודשים של הרפואה. על הרופא מוטלת חובה לפעול אך ורק מתוך שיקול מקצועי רפואי.
"אני מבקש לכן להדגיש באופן חד משמעי: התנהלות זו איננה מקובלת בשום צורה ואופן והר"י לא תיתן יד להעדפות פסולות במערכת הבריאות. השיקול היחיד שיכול להנחות (מנהל בית חולים וכל רופא) בהליך קביעת התורים הוא הדחיפות הרפואית. לאיש אין זכות לעקוף זאת.
"אני קורא לכם לעמוד על המשמר ולא לאפשר לתופעה מגונה זו להמשיך ולהתפשט בקרבנו".
פרופ' אידלמן הזמין כל מי ממנהלי בתי החולים והרופאים שנתקל בבקשה או בדרישה בעלת אופי לא ראוי מהסוג הזה – שהגדיר במכתבו כפרוטקציה - "לפנות אלי במייל האישי או בנייד האישי, על מנת שאנחנו בהר"י - שהיא גוף בלתי תלוי - נוכל לסייע לעמוד בלחצים אלו".
יו"ר ההסתדרות הרפואית אמר בראיון אתמול כי פוליטיקאים "כלל אינם מכירים את בעיית התורים לניתוחים ולטיפולים השונים מהזווית האישית שלהם. הם למעשה 'חיים בסרט'. בעלי השררה, הם פונים למנהלים ומבקשים מהם פרוטקציה. הם חיים בסרט שבו נראים להם התורים קצרים מאוד - בעוד שהציבור סובל מתורים בלתי נסבלים באורכם. הציבור איננו נמצא בסרט הזה".