הצעת חוק לשינוי פקודת בריאות העם כך שייקבע בה כי מנהל בית חולים לא חייב להיות רופא, הוגשה כיוזמה פרטית על-ידי ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני); כך מדווח "דה מרקר" הבוקר (ד').
עוד בעניין דומה
הצעת החוק מתייחסת בעקיפין לתוצאה של פסק דין שניתן בבג"צ באפריל השנה, ובו למעשה נמנע מאיריס לוונשטיין, מנהלת קרן המחקרים בבית החולים "וולפסון", להתמודד על תפקיד מנהל בית החולים. לוונשטיין הגישה עתירה בדרישה שיתאפשר לה להתמודד במכרז. שופטי בג"צ פסקו כי משרד הבריאות לא חרג מסמכותו באופן בלתי סביר כשהגביל את המכרז למנהל "וולפסון" לרופאים בלבד.
פסק הדין נמנע מהדיון בסוגיה אם מי שאיננו רופא אך יש לו כישורי ניהול ראוי לנהל בית חולים. עמדת הר"י, שהוצגה בין השאר בדיוני בית המשפט, היא שרק רופא יכול להתמנות לתפקיד זה, וזאת על פי פקודת בריאות העם 1941 השרירה וקיימת גם עתה.
בפסק הדין הודגש שהעתירה נדחתה רק "במישור המשפטי, בשל היעדר עילת התערבות". נכתב בו: "דחיית העתירה איננה סותמת את הגולל על בחינה מחודשת בעתיד של מודל הניהול על ידי הגורמים המוסמכים ואף מצופה שכך ייעשה".
בדברי ההסבר להצעת החוק כתבה ח"כ סויד: "מנכ"ל בית חולים איננו נדרש לטפל בחולים, אלא לנהל ארגון מורכב המעסיק מאות עובדים ושולט בתקציבים גדולים. המועמד לתפקיד צריך להיבחן על פי הניסיון וכישורי הניהול של מערכות ואנשים. במרבית מדינות העולם מנהלי בתי חולים אינם רופאים. גם מנכ"ל משרד הבריאות איננו רופא וכך גם מנכ"לי קופות החולים. הסיבות המניעות את כותבי המכרז לניהול בתי החולים הדורשים מהמועמדים להיות רופאים בהכשרתם, נובע מרצונם לשמור על גילדה מקצועית סגורה, בבחינת אופציות קידום לרופאים שמאסו בתפקידי הרפואה - ואסור לנו לתת לזה יד. להמחשת האבסורד לפי המדיניות הרווחת כיום: מי שכיהן כמנהלו הכללי של משרד הבריאות כולו (ואיננו רופא) לא יוכל בעתיד להגיש מועמדותו למנהל בית חולים ממשלתי".