פרופ' יואב ינון, סגן מנהל היחידה לרפואת העובר ומנהל השירות להריונות תאומים באגף נשים ויולדות, מרכז רפואי "שיבא", התארח ב-Doctalk, הפודקאסט של הקהילה הרפואית בישראל בהנחיית מאיה רונן והילה קורח. פרופ' ינון פתח צוהר לטיפולים המורכבים שמבצע בהריונות מרובי עוברים, סיבוכי הריון, הפסקות הריון ועוד.
עוד בעניין דומה
"רזולוציית בדיקות העובר בישראל היא מהגבוהות בעולם. יש פה אינטנסיביות אדירה בתחום הזה. יש לזה יתרונות וחסרונות כמובן, אבל אין ספק שרואים את ההבדלים בינינו לבין העולם. זה נובע מהאופי החרדתי של החברה שלנו, וזה כמובן משחק לידי הרופאים. גם מבחינת הרפואה הפרטית וגם מתוך הצורך של הרופאים להגן על עצמם ולבצע עוד בדיקות ליתר ביטחון".
"קחו למשל את הנושא של CMVי(Cytomegalovirus)" המשיך פרופ' ינון, "אם מישהו ייכנס לרפואת העובר בתל השומר למשך שבוע הוא יחשוב שיש כאן מגיפה של הוירוס. בישראל בודקים לכל אישה CMV בתחילת הריון, מה שלא עושים בשום מקום בעולם. יוצא שאתה עולה בתחילת הריון על נשים שנדבקו בוירוס הזה, שהוא וירוס שכיח. כעת יש 20-30% סיכוי שגם העובר יידבק, אז היא עושה דיקור מי שפיר לבדיקה האם העובר נדבק - בשבוע 22".
"אם מישהו ייכנס לרפואת העובר בתל השומר למשך שבוע הוא יחשוב שיש כאן מגיפה. בישראל בודקים לכל אישה CMV בתחילת הריון, מה שלא עושים בשום מקום בעולם"
"זאת אומרת שהיא מקבלת תשובה האם העובר נדבק ב-CMV, בשבוע 22. נניח שיש תשובה חיובית, המשמעות היא שבערך 20% סיכוי שתהיה לעובר איזושהי פגיעה נוירולוגית, ברוב המקרים מדובר בליקוי שמיעה. עכשיו, מה הזוג אמור לעשות במצב כזה? לנו אין כלים מוחלטים להגיד באיזה צד של הסטטיסטיקה העובר יפול. יש 80% סיכוי שייצא בריא לגמרי. זו דילמה קשה. בשאר העולם נמנעים מהדילמה בכך שלא מבצעים בדיקות לוירוס הזה כי עוד אין טיפול מוכח לגביו".
"גם בנושא של הפסקות הריון אנחנו יוצאי דופן בעולם. בארה"ב ובקנדה לא יפסיקו הריון אחרי שבוע 24, גם אם יגלו תסמונת דאון. יש לזה יתרונות בגלל שאנחנו 'כאילו' ליברלים, אבל זה מגיע למצב שמפסיקים כאן הריון מסיבות מיילדותיות. זו תופעה שקיימת רק בישראל".
"אישה שמגיעה עם ירידת מים בשבוע 24, בהרבה מחלקות ייתנו לה את האפשרות להפסיק את ההריון מהסיבה שאולי היא תלד בשבוע הקרוב וכך יהיה מדובר בפגות קשה. זו כמובן בעיה, אבל ההפסקה היא לא בגלל עובר עם מום וישנה אפשרות סבירה שהוא יוולד גם בשבוע 30. הפסקות הריון מסיבות מיילדותיות הן דבר שנוי במחלוקת".
פרופ' ינון עסק גם בניתוחים המורכבים שהוא מבצע, כגון תיקון שליה משותפת לתאומים, תיאור מקרה נדיר של המופיליה ואנמיה עוברית, רעלת הריון ומחלות שלייתיות ועוד. ובפינת המתמחה - ד"ר אסף גבעון, מתמחה באורתופדיה בביה"ח קפלן, על ההתמחות וכיצד לא נשחקים במקצוע.
אם גם אתם מתמחים או סטאז'רים שרוצים להתראיין לפינת "המתמחה" – אם יש לכם נושא שתרצו להעלות, חוויות לשתף, אג'נדה לקדם, סתם להגיד מילים טובות על המנטור שלכם – מוזמנים להציע את עצמכם לפינה. רק שלחו מייל לכתובת [email protected] ונחזור אליכם.
לו"ז האזנה:
6:25 הפסקות הריון
10:25 CMV
14:25 ניתוחי עוברים - שליה משותפת בתאומים
17:40 תיאור מקרה: המופיליה ואנמיה עוברית
21:09 ריבוי עוברים וסיבוכים נפוצים
25:04 רעלת הריון ומחלות שלייתיות
29:10 הפסקות הריון במגזר הדתי
31:30 הניתוחים של העתיד
34:50 איך נותנים המלצה למטופלת
38:48 פינת המתמחה - ד"ר אסף גבעון אורתופד שלא נשחק
האזנה נעימה!
לכל הפרקים של Doctalk
התכנית הוקלטה באולפני SPS