חדשות

שביתה בת שעתיים בלבד, לאחר הסכמות והמשך משא ומתן עם משרד הבריאות

לאחר הסכמות שהושגו אחר חצות בין הר"י לבין משרד הבריאות בנוגע לשינוי ההגבלות על מעבר רופאים בין בתי חולים, התקיימה היום (ד') שביתה בת שעתיים בלבד, במקום שביתת אזהרה בת 24 שעות; המשא ומתן בנוגע לדרישות הר"י יימשך בימים הקרובים ומש' הבריאות השעה חוזר בעניין

צמרת הר"י בתדרוך לתקשורת לקראת שביתת מחאה על פרק הבריאות בחוק ההסדרים, בשנת 2016 (צילום: הר"י)

ההסתדרות הרפואית הודיעה לפנות בוקר כי השביתה הכללית שתוכננה להימשך 24 שעות מהבוקר תימשך רק שעתיים, לאחר שדיונים ליליים בין הצדדים הובילו להתקדמות במגעים. המשא ומתן בין הר"י לבין משרד הבריאות יימשך בימים הקרובים, נמסר. בדיון הלילי הוסכם, כי משרד הבריאות ישהה את החוזר המורה על הגבלת מעבר רופאים והצדדים קבעו להמשיך בהידברות.

מוקדם יותר אתמול הגישו משרדי הבריאות והאוצר בקשה להוציא צווי מניעה להשבתת בתי החולים וקופות החולים. בית הדין לעבודה דן בנושא, ובהמשך גם נפגשו הצדדים לדיונים. אחרי 01:00 בלילה הודיעה הר"י כי השביתה היום תימשך כשעתייים בלבד.

השביתה נעשית במחאה על צעדי החקיקה האחרונים נגד רופאים. הר"י הכריזה על השביתה בתחילת השבוע, והיא מתרחשת בדיוק שבועיים אחרי שהארגון הכריז על סכסוך עבודה כללי.

הסיבה העיקרית לשביתה הוא חוק שעבר בקריאה טרומית, הצעת חוק פרטית של ח"כ דוד אמסלם (ליכוד), הקובע כי רופאי קופות החולים לא יוכלו לעבור מקופה אחת לשנייה ברדיוס של עד 30 ק"מ. זאת, במטרה להתמודד עם התופעה של "גניבת" רופאים בין הקופות. התופעה מתבטאת גם בכך שהרופאים שעוברים לעבוד בקופה אחרת מעבירים יחד איתם את כל מטופליהם לקופה החדשה. בנוסף, השביתה הוכרזה על רקע דרישת משרד הבריאות מקופות החולים לספק לו את הסכמי השכר עם כל רופא ורופא.

"ההסתדרות הרפואית בחרה בצעד הקיצוני יחסית של שביתה מיד בתום תקופת המעבר שבין ההכרזה על סכסוך העבודה (לפני שבועיים), מכיוון שלא זכתה לשום התייחסות ממשרד הבריאות עד שפורסם האיום בשביתה", אמר עו"ד לאה ופנר, מזכ"לית הר"י.

עו"ד ופנר מסרה, כי השביתה מתמקדת בשלושה עניינים מרכזיים: "הדרישה לחשוף את נתוני השכר של הרופאים בפני משרד הבריאות, הכוונה להגביל גיאוגרפית את מעבר הרופאים בין הקופות, והכוונה להגביל שכר לרופאים מבלי לקיים על כך משא ומתן עם ההסתדרות הרפואית".

"אין לנו בעיה שהקופות ימסרו נתונים כלליים כמו ממוצע שכר, אבל אנחנו מתנגדים לחשיפה של נתוני שכר פרטניים של כלל הרופאים", אמרה ופנר ל"דה מרקר". "אין עוד מגזר שבו אנשים חושפים את שכרם. אפילו ברשם העמותות מפרסמים רק את חמשת בעלי השכר הגבוה ביותר ולא את כולם".

לדבריה, "הבעיה נובעת ממחסור בתקנים וברופאים. יש מחסור גדול בעיקר ברופאי משפחה. במקום לפתוח עוד תקנים להתמחות ברפואת משפחה – מגבילים את התחרות. יש רופאים שרוצים להתמחות ברפואת משפחה אבל יושבים בבית".

בנוסף לדרישה להגדיל את מספר הרופאים והקצאת תקנים נוספים להתמחות ברפואת משפחה, שתיתן מענה לתחרות בין הקופות על רופאים, מציעה הר"י שיוטל איסור על הסכמי בלעדיות בין קופות חולים לרופאים (במסגרתם הרופא מחויב לעבוד רק בקופה אליה עבר), כדי להפחית בתמריץ של הקופות לשלם סכומי עתק לרופאים כדי שיעברו אליהן. הצעה נוספת: תשלום מופחת עבור כל מטופל במקרה של מעבר המוני של מטופלים, מה שיפגע בתמריץ קופות החולים לבצע מעברים המוניים.

נושאים קשורים:  שביתת אזהרה,  הר"י,  שביתה,  סכסוך עבודה,  תנאי עבודה,  מאבק,  משרד הבריאות
תגובות

שוב סוטים מהעיקר. במקום לתקוף את הבעיה מטפלים ברופאים האומללים כי אותם קל לרמוס וקל להאשים.
כשנה לאחר הפעלת חוק ההסדרים החדש, שהגביל הטיפול אצל רופאים לאלה הנמצאים ברשימות הסדר עם קופות החולים, החלו רופאים לנדוד ממקום עבודה אחד למשנהו לפי השכר שמבטיחים להם, כשבחלק מהמקרים "נדדו" החולים מקופה אחת לשניה יחד עם הרופא המטפל.
לא מדובר ב"הגירה" המונית ולא בנטישה המונית. מדובר במספר מועט של רופאים שהחליטו, לאור התחרותיות בין הקופות, לנצל את סכומי הכסף שמציעות הקופות כדי לשפר את מצבם הכלכלי ועברו לעבוד אצל מי שהציע שכר ותנאים טובים יותר.
זה מה שמקובל בעולם המערבי החופשי. אלא שבעיני מספר קופות חולים התופעה לא מצאה חן והן נזעקו לגייס את הפוליטיקאים לעזרה. מתוך אינטרס אישי כלכלי, ולא לטובת החולה עצמו, החליטו הפוליטיקאים "להעניש" את אותם רופאים שחפצו לעבור מקופה לקופה ולאסור עליהם לעשות כך. בתאריך 8 בנובמבר 2017 אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית את הצעת חוק ביטוח בריאות ממלכתי (תיקון - תחרות הוגנת ומבוקרת בין קופות החולים), התשע"ז-2017 של חבר הכנסת דוד אמסלם.
לאחר שנים נמצא, שחלק משמעותי מתוך תקציבי קופות החולים המיועדים לקידום ולשיפור בריאות המבוטחים אינו משמש לטובת המבוטח, ומועבר למעשה לידיהן של חברות פרטיות שונות העוסקות בתחום המכירות והשיווק, בלא שיש לפעילות זו קשר כלשהו למטרות העומדות ביסוד החוק
בשל התחרות בין קופות החולים והשקעת הממון ע"י הקופות בשתדלנות של מעבר חולים לקופותיהם, נוח היה לפוליטיקאים להאשים את הרופאים במעשה התועבה. שוב מצאו את השעיר לעזאזל – הרופאים – במקום שיאסרו הקצאת משאבים מהקופה הציבורית לטובת פרסום בהיקף נרחב, התקשרויות והפעלת מוקדים וסוכני מכירות, מתן בונוסים לסוכנים, מתן מתנות למבוטחים, הסעות ועוד.
במקום לאכוף את החוק הקיים ולהעניש את הקופות על תשלומים מיותרים לפרסום בהיקף ענק, לתשלום עבור סוכני מכירות ומתנות למבוטחים שעוזבים מקופות אחרות, מצאו הפוליטיקאים שקל יותר לחוקק חוק חדש שבו מגבילים את מעבר הרופאים מקופה לקופה תוך רמיסת הרופאים.
הגדיל לעשות ח"כ אמסלם כשאמר: "מי שמרוויח מהמצב הנוכחי זה רופאים סחטנים, מאעכרים, משרדי שיווק ועוד, וכל זה מכסף ציבורי. במקום להתעסק עם בריאות הם מתעסקים בשיווק. עוד מעט הם יציעו טלוויזיות למי שעובר מקופה לקופה, יש מאעכרים שמקבלים כסף לפי ראש. הגיע הזמן לעשות סדר".
בנשימה אחת כלל אמסלם את הרופאים עם "סחטנים". כך הוא אמר ולא התנצל. הוא פגע בציבור שלם העושה ימים כלילות לטובת החולה.
החלטה זו אינה מידתית ולא קיימת באף מגזר ציבורי אחר. היעלה על הדעת להגביל מעבר עו"ד ממשרד אחד לשני? או מעבר של מורה מבית ספר אחד לשני? או הגבלת אחות לעבור מבית חולים אחד לשני?
החלטה זו של ארבע קופות החולים חייבת להגיע לפתחו של משרד המשפטים שכן יש כאן, לכאורה, קרטל בין קופות החולים עם החלטה לרעת מגזר אחד: הרופאים. בנוסף לכאורה יש כאן הפרה של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק חופש המקצוע. במקום לדרוש מהרגולטור למנוע את הקרטל בין קופות החולים, במקום לדרוש מהמחוקק שיורה מיידית על הפסקת ביזבוז הכספים על פירסום בהיקף נרחב, תשלומים למאכרים ול"סוכנים" בגין העברת חולים (או "קניית" חולים), מתן בונוסים לסוכנים ועוד, קל להאשים את הרופאים וגוזרים גזירות שונות על הרופאים שהם בכלל לא אשמים בתרגילים אלה של הקופות.
שוב אנו מוצאים כאן את הר"י שנלחמת מלחמת "דון קישוט" בחוק נגד רופאים במקום שיהיה חוק נגד קופות החולים.
הגיע הזמן שהר"י תתעורר. חייבים לצאת במסע הסברה רחב היקף שבו הר"י תראה לציבור החולים ולרגולטור שהקופות הן אלה שאשמות ולא הרופאים. מדובר בעונש קולקטיבי על ציבור שלם שכלל לא פשע ולא חטא. מי שעבר לכאורה עבירה אלה קופות החולים ועל כך עליהן לתת את הדין אחת ולתמיד.
מדינה הרוצה לבטל זכות האזרח לבחור במי שיטפל בו וזכות הרופא לעבור ממקום עבודה אחד לשני פוגעת בזכות בסיסית של האזרח ובחוק יסוד כבוד והאדם וחרותו. על ההסתדרות הרפואית בישראל מוטלת החובה המוסרית לדאוג לכבוד המקצוע ולזכות הרופאים להתפרנס בכבוד וכל איום לשנות מצב זה מחייב אותנו לפעול בכל הדרכים הלגיטימיות, כולל פניה לסעד ממערכת המשפט בישראל.
קורא אני לשר הבריאות להגן על הרופאים, לא לפגוע בזכותם הבסיסית לשכר הוגן בקליניקות הפרטיות ולאפשר ניידות בין הקופות ובין המעסיקים כראות עיניהם, שכן ישראל היא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון.

אנונימי/ת
29.11.2017, 20:52

אתה צודק במאה אחוז,

יחד עם זאת,
לא הייתי בונה על פעולה נמרצת מצד יו"ר הר"י פרופ' אידלמן, שזה עתה רק התעורר מתרדמת עמוקה וממושכת בת כמה שנים.
בתקופה זו רמסו את מגזר הרופאים ללא הכר ולא שמענו ממנו ומהר"י אף ציוץ.
עולה החשד כי גם הוא מונע ממניעים נסתרים.

אנונימי/ת
29.11.2017, 19:03

שביתה של שעתיים היא בדיחה עצובה. זו בדיוק הסיבה שהרופאים לא מקבלים כלום! חבל שלא השביתו את המרפאות מחצות עד 7, זה היה חזק!!!)