דעות

הממשלה מנהלת מערכה סדורה להריסת מערכת הבריאות הישראלית

לפני שנתיים החליט האוצר לתקן את העיוותים שהוא עצמו יצר בבת אחת, בחוק ההסדרים, ולגדוע את יכולתו של הציבור להשתמש בשסתום הביטחון של רפואת הביטוחים המשלימים; את התוצאה רואים כיום ברכבת אווירית של מטופלים עשירים ורופאים לקפריסין, שם הכללים הישראלים אינם חלים

מערכת הבריאות בישראל קורסת. אם בעבר הלנתי על חוסר מעש, מחדלים, ואטימות שדירדרו אותנו למקום הלפני אחרון במספר המיטות לנפש, ואולי למקום הראשון במספר החולים המתים מדי שנה מזיהומים צולבים בבתי החולים, הרי שמאז אוגוסט 2015 מתנהלת מערכה סדורה הפוגעת באופן שיטתי במערכת הבריאות ובנגישותה לאזרחי ישראל.

מאז נחקק חוק בריאות ממלכתי ב-1994 התנהלה מערכת הבריאות בישראל, בהכוונת משרד האוצר, באיזון ידוע ומוסכם. תקציב המדינה נתן מענה חלקי בלבד לצרכי הבריאות של מדינת ישראל, אולם בחסות החוק התאפשר לקופות החולים להציע ביטוחי בריאות נוספים המשלימים את סל השירותים שהן מציעות.

אזרחי ישראל הבינו את "הרמז", ו-80% מהם רכשו ביטוחים נוספים מקופות החולים, מתוכם 30%-40% אף הגדילו לעשות ורכשו בנוסף לכך ביטוחי בריאות פרטיים - לא כי "בא להם" להוציא עוד כסף אלא מתוך הבנה שאי אפשר לסמוך על המדינה שתספק את צרכי בריאותם בשעת הצורך.

שסתום ביטחון זה לצרכי הבריאות של אזרחי ישראל צמח ושגשג. מבוטחי הקופות קיבלו חוות דעת שניות מטובי הרופאים בישראל בסכום השווה לכל נפש ויכלו לבחור בשעת הצורך ברופא מנתח. למעשה, מנעה הממשלה בדרך זו לחץ ציבורי להגדלה המתבקשת של תקציב הבריאות ולהתאמתו לגידול באוכלוסייה והזדקנותה. כך, התרגלנו למציאות שבה לא ציפינו מהממשלה לשפץ ולהרחיב את בתי החולים הציבוריים. למדנו שפיתוח תשתיות מערכת הבריאות מוטל על תורמים ונדבנים, והבנו שככל שמנהל בית החולים הציבורי מגייס כספים טוב יותר משתפרת תשתית בית החולים אותו הוא מנהל. משרד האוצר יכול היה - במציאות שיצר - להמשיך ולהתגאות "בריסון התקציבי".

לפתע, לפני שנתיים, שינה האוצר כיוון - פתאום גילו ש"הגולם" שיצרו במדיניותם קם על יוצרו. עם השנים, עלה שיעור המימון הפרטי מתוך ההוצאה הלאומית על בריאות בהתמדה והסתכם ב-40%, כאשר במקביל ירד באותה תקופה שיעור ההוצאה הציבורית על בריאות מ-70% ל-60% בלבד.

או אז החליט האוצר לתקן את העיוותים בבת אחת, בחוק ההסדרים, ולגדוע את יכולתו של הציבור להשתמש בשסתום הביטחון של רפואת הביטוחים המשלימים.

כך הוחלט, שבעוד שבעבר יכלו מבוטחי הביטוחים המשלימים להתייעץ עם כל רופא ולקבל החזר כספי, יאלצו כעת המבוטחים להסתפק ברשימת רופאים מצומצמת איתם הגיע הביטוח להסדר. וכמובן שלמרות צמצום אפשרות הבחירה עלות הביטוח נותרה כשהייתה.

כך הועלתה, באבחת עט המחוקק, ההשתתפות העצמית של מבוטחי הביטוחים המשלימים, הן בייעוציים, והן בניתוחים, ונמנע מרבים לנצל את הביטוח, בשל עלותה הבלתי אפשרית של אותה השתתפות עצמית. מנצלים פחות, אך ממשיכים לשלם אותו דבר.

כך הוחלט, שהרופא המטפל, אתו יצרו קשר, בטחו בו ובנו אמון לאורך זמן, יהיה מנוע מלטפל בחולים במסגרת הביטוח המשלים 6 חודשים מאז ראה אותם לאחרונה במרפאתו.

בימים אלה ממש, נמשכת מגמת הפגיעה בחופש הבחירה של כולנו. תיקון לחוק בריאות ממלכתי שהתקבל בשבוע שעבר, מטיל איסורים ומגבלות חדשים על מעבר מטופלים בין קופות החולים ובחירה של כל אחד מאתנו ברופא מטפל העובד בקופת החולים האחרת.

במקביל למהלכים אלה הרגיעו אותנו והבטיחו שיוסיפו תקציבים לבתי החולים הציבוריים ולקופות החולים, כדי לאפשר היערכות והגדלה של נפח הפעילות בהם ולקצר תורים ברפואה הציבורית.

הבטחות לחוד ומעשים לחוד. אותו סכום של 880 מליון שקלים, שהובטח לפני שנתיים, לא הגיע עדיין לבתי החולים הציבוריים. ובינתיים, מתארכים גם התורים במרפאות החוץ של בתי החולים הציבוריים, וגם התורים לניתוחים שאינם מצילי חיים. וכרגיל, הציבור הנפגע שותק וממשיך לשלם כבעבר.

צריך לזכור ולהתריע, שכאשר מטילה מדינה מגבלות על אספקת מוצרים או שירותים נדרשים כמו שירותי בריאות במסגרת החוק, נולדים ערוצים אלטרנטיביים העונים על הצורך הקיים בשירותים האלה. ניצנים לכך ניתן לראות במרוץ הטייקונים לרכישת בתי חולים פרטיים, וביוזמות מסחריות ליצירת רכבת אווירית של רופאים ומטופליהם לקפריסין, ששם הכללים של ליליפוט לא תקפים, ושם לא ניתן לחסום שור בדישו.

ושוב, בעלי האמצעים יסתדרו, ופשוטי העם ימשיכו לחכות בתורים המתארכים. עד מתי נשתוק?

* המאמר פורסם לראשונה בעיתון "הארץ"

נושאים קשורים:  דעות,  מערכת הבריאות,  רפואה פרטית,  חוק ההסדרים,  משרד האוצר,  משרד הבריאות,  הוצאה פרטית,  קפריסין
תגובות
24.11.2017, 13:54

האם מערכת הבריאות היא המערכת הציבורית היחידה שהממשלה מנסה להרוס?יש עוד מערכות כמו מערכת המשפט או מערכת החינוך אותה היא לא מנסה לתקין .

אנונימי/ת
24.11.2017, 15:53

התנהלות הממשלה בעצת חכמי חלם למיניהם היא לפי עקרון "לשפוך את התינוק עם המיים" .דומה הדבר למצב בו הנוירוכירורג שכתב כאן דברי הגיון היה מחליף את כליו ב"פטיש 5 קילו".
כמובן,כפי שציין מר טאובר-שיטה זו נהוגה לכל אורך הדרך וברוב (לא אומר כל) המערכות במדינה שבוחרת שוב ושוב בהנהגה אופורטוניסטית,אינטרסנטית לעצמה ומזיקה לכלל הציבור.

דר פלדמן בוקר טוב לך.
התשובה לשאלתך עד מתי נשתוק?
היא: על הרופאים בעיקר והאחיות "מומלץ" להתאגד ולהקים מפלגה. רק שם בבית הנבחרים הקערה תתהפך על פיה.
אך ולפי אחוז המגיבים "מא-שא-אללה" לזקעות השבר של חלקנו, ניתן להעריך באופן מובהק ומהימן!! כי השאיפה יומרנית ודינה לטמיון.
לטענתי האישית הרבה מחדלים במערכת הבריאות הם פועל יוצא של הרופאים עצמם!
בעבר ובהווה ציינתי בריש גלי שחלק גדול מהרופאים מתנהגים כמו "מחלה אוטואימונית" בבקשה תתעוררו כבר!!
בכול מס חודשים נפתח חלון הזדמנויות מדהים לשינוי!! רק אתמול הודיע השר על כוונתו להתפטר! (מע- אל- סלאמה) הזדמנות? או לא?
אני מאמינה שזו תהיה הפעם הכמעט אחרונה שאכתוב כאן באתר כמגיבה.
לכן מבקשת סליחה ומחילה מכולכם.
המון אהבה והערכה גםםם לכולכם
סאאידה סדיק

אנונימי/ת
25.11.2017, 14:57

טועה ד"ר פלדמן. זו לא מערכת סדורה- זו פשוט מדיניות קפיטליסטית-חזירית של ממשלת ישראל ה"ניאו ליברלית". סדרי העדיפויות במדינה התהפכו זה מכבר "בזכות" ממשלה בעלת אידיאולוגיה המחבקת את העשירונים העליונים, החרדים והמתנחלים ומותירה פירורים לעניים, לזקנים, למיעוטים ולניצולי השואה.
אם צריך לעשות משהו- בנוסף להחלפת השלטון- זה להקים כעת גוף פוליטי עצמאי- ארגון גג של כל עובדי וצרכני מערכת הבריאות (ארגוני הר"י, ארגון האחים והאחיות, עובדי מנהל ומשק ונציגי החולים). שיצא ויילחם על הצבת הבריאות והרווחה בראש סדרי העדיפויות של מדינת ישראל.

דר' זאב פלדמן היקר,
מערכת הבריאות קורסת ואתה תוהה : עד מתי נשתוק?
אני מבקש לצטט את דבריי שנכתבו מעל בטאון זה ב- 09.08?2016 : :"כי הגיעו מים עד נפש..."
אחרי העליהום התקשורתי המכפיש, וחוק ההסדרים הדרקוני (בתחום הבריאות) יצא "המרצע מן השק" על כוונתם הבזויה של "נערי האוצר" ושולחיהם , להשתלט על מערכת הבריאות הציבורית (וגם הפרטית!) תחת מעטה הסיסמאות הנבובות הידועות : איזון תקציבי, שקיפות,משילות, יעילות (10 דקות לחולה!), סיסמאות מוערצות אלה ע'י אותם גורמים, חסרות לחלוטין ערכי מוסר וצדק-חברתי ובמיוחד ערכה של "אתיקה-רפואית", אשר בוודאי שאינה נלמדת בבית מדרשם של אותם "נערים"!!
לא די בנסיון זה של "הפיכת חצר", אלא שכוונתם להופכינו "לעבדים נרצעים" של של אותה מערכת.
בסכסוך העבודה הנוכחי עלינו להשתמש בגישה הידועה : "אני מאשים"! – על גזילתה רבת השנים של "כיבשת הרש"( אלפי מיטות אישפוז חדשות, אלפי תיקני רופאים, אחיות , ויתר הצוות המסייע לטיפול!).
יש צורך להשתמש "באגרוף ברזל בכפפות משי לטפניות:" - אגרוף ברזל כנגד ה"נערים ושולחיהם, וכפפות מלטפות עבור חולינו, שעליהם אנו מבקשים להגן!
זה יהיה מאבק ארוך ומתיש - אך עלינו להצליח בו בכל מחיר
מכאיב - כיצד? אין קל מזה : חסל סידורי פרוטקציה לראשי המכפישים , בעקר נגד הגלויים וועוד יותר כנגד אלה "המושכים בחוטים",אמר אחד מחברי!
יש להעז! (תוך הכנה זהירה ,מדוקדקת וקפדנית) יתכן וזה יהיה אפקטיבי ,ויזכה לאהדת הציבור!
לעומת שביתה כללית מתמשכת , שעשויה לפגוע גם בחולינו, שעליהם אנו רוצים לגונן!
יתכן ואפילו רמיזה תספיק למוטט את גיבורי סיסמאות הסרק
יש להעזר בקביעתם הפומבית הנחרצת של מבקר-המדינה ושל נגידת בנק ישראל, שצמד המשרדים אוצר-בריאות אחראים לניהול הכושל של המערכת, עקב תקצוב בלתי הולם והעדר מוחלט של תכנון רב-שנתי ארוך!
כדברי הנגידה : "יש להתחיל מייידית בשיקום המערכת הציבורית".
בברכה, פרופ' תיאו דב גולן.

אנונימי/ת
29.11.2017, 09:18

לצערי, גם אתה נפלת בפרופגנדה של האוצר. נתוני ה-OECD מראים שהמספרים עליהם מדווחים בנוגע להוצאה על בריאות הן מטעם הממשלה והן מהכיס הפרטי מעט שונים.
https://data.oecd.org/healthres/health-spending.htm