דעות

הצעת החוק למניעת תחרות בין הקופות: שוב מאשימים את הרופאים

הצעת החוק החדשה של ח"כ דוד אמסלם, להגבלת התחרות בין הקופות, שוב מסמנת את "השעיר לעזאזל" - הרופאים - במקום שיאסרו הקצאת משאבים מהקופה הציבורית לטובת פרסום בהיקף נרחב, התקשרויות והפעלת מוקדים וסוכני מכירות

כשנה לאחר הפעלת חוק ההסדרים החדש, שהגביל הטיפול אצל רופאים לאלה הנמצאים ברשימות הסדר עם קופות החולים, החלו רופאים לנדוד ממקום עבודה אחד למשנהו לפי השכר שמבטיחים להם, כשבחלק מהמקרים "נדדו" החולים מקופה אחת לשניה יחד עם הרופא המטפל.

לא מדובר ב"הגירה" המונית ולא בנטישה המונית. מדובר במספר מועט של רופאים שהחליטו, לאור התחרותיות בין הקופות, לנצל את סכומי הכסף שמציעות הקופות כדי לשפר את מצבם הכלכלי ועברו לעבוד אצל מי שהציע שכר ותנאים טובים יותר.

זה מה שמקובל בעולם המערבי החופשי. כך מקובל גם במקצועות חופשיים אחרים, לדוגמא: עורכי דין שעוברים ממשרד למשרד ולוקחים איתם את לקוחותיהם ששומרים להם אמונים. כך קורה אצל רופאי שיניים, ועוד.

אלא שבעיני מספר קופות חולים התופעה לא מצאה חן והן נזעקו לגייס את הפוליטיקאים לעזרה. מתוך אינטרס אישי כלכלי, ולא לטובת החולה עצמו, החליטו הפוליטיקאים "להעניש" את אותם רופאים שחפצו לעבור מקופה לקופה ולאסור עליהם לעשות כך. בתאריך 8 בנובמבר 2017 אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית את הצעת חוק ביטוח בריאות ממלכתי (תיקון - תחרות הוגנת ומבוקרת בין קופות החולים), התשע"ז-2017 של חבר הכנסת דוד אמסלם.

בשל התחרות בין קופות החולים והשקעת הממון ע"י הקופות בשתדלנות של מעבר חולים לקופותיהם, נוח היה לפוליטיקאים להאשים את הרופאים במעשה התועבה

בהצעת החוק הוצע לצמצם את דרכי ומועדי המעבר בין הקופות באמצעות בנק הדואר; הוצע להגביל את הפעולות הננקטות במסגרת קידום מכירות ולחייב ביקורת עליהן, מוצע לאסור מתן הטבות או הנחות למבוטחים בעניינים שאינם נוגעים לבריאות וכן מוצע להגביל מעבר רופא ברפואה ראשונית בין הקופות ולקבוע סמכות להפעיל אמצעים כנגד קופה שלא עמדה בכך.

הוחלט, לראשונה בישראל, להגביל בעלי מקצוע חופשי במעבר ממקום עבודה אחר למשנהו ברדיוס של 30 ק"מ ממקום מגוריהם, כלומר: הוחלט שלא יעברו רופאי משפחה, ילדים ונשים מקופה אחת לאחרת ברדיוס גיאוגרפי של 30 קילומטר.

לאחר שנים נמצא, שחלק משמעותי מתוך תקציבי קופות החולים המיועדים לקידום ולשיפור בריאות המבוטחים אינו משמש לטובת המבוטח, ומועבר למעשה לידיהן של חברות פרטיות שונות העוסקות בתחום המכירות והשיווק, בלא שיש לפעילות זו קשר כלשהו למטרות העומדות ביסוד החוק

בשל התחרות בין קופות החולים והשקעת הממון ע"י הקופות בשתדלנות של מעבר חולים לקופותיהם, נוח היה לפוליטיקאים להאשים את הרופאים במעשה התועבה. שוב מצאו את השעיר לעזאזל – הרופאים – במקום שיאסרו הקצאת משאבים מהקופה הציבורית לטובת פרסום בהיקף נרחב, התקשרויות והפעלת מוקדים וסוכני מכירות, מתן בונוסים לסוכנים, מתן מתנות למבוטחים, הסעות ועוד.

במקום לאכוף את החוק הקיים ולהעניש את הקופות על תשלומים מיותרים לפרסום בהיקף ענק, לתשלום עבור סוכני מכירות ומתנות למבוטחים שעוזבים מקופות אחרות, מצאו הפוליטיקאים שקל יותר לחוקק חוק חדש שבו מגבילים את מעבר הרופאים מקופה לקופה תוך רמיסת הרופאים.

הגדיל לעשות ח"כ אמסלם כשאמר: "מי שמרוויח מהמצב הנוכחי זה רופאים סחטנים, מאעכרים, משרדי שיווק ועוד, וכל זה מכסף ציבורי. במקום להתעסק עם בריאות הם מתעסקים בשיווק. עוד מעט הם יציעו טלוויזיות למי שעובר מקופה לקופה, יש מאעכרים שמקבלים כסף לפי ראש. הגיע הזמן לעשות סדר".

בנשימה אחת כלל אמסלם את הרופאים עם "סחטנים". כך הוא אמר ולא התנצל. הוא פגע בציבור שלם העושה ימים כלילות לטובת החולה.

החלטה זו אינה מידתית ולא קיימת באף מגזר ציבורי אחר. היעלה על הדעת להגביל מעבר עו"ד ממשרד אחד לשני? או מעבר של מורה מבית ספר אחד לשני? או הגבלת אחות לעבור מבית חולים אחד לשני?

החלטה זו של ארבע קופות החולים חייבת להגיע לפתחו של משרד המשפטים שכן יש כאן, לכאורה, קרטל בין קופות החולים עם החלטה לרעת מגזר אחד: הרופאים

החלטה זו של ארבע קופות החולים חייבת להגיע לפתחו של משרד המשפטים שכן יש כאן, לכאורה, קרטל בין קופות החולים עם החלטה לרעת מגזר אחד: הרופאים. בנוסף לכאורה יש כאן הפרה של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק חופש המקצוע.

מדינה הרוצה לבטל זכות האזרח לבחור במי שיטפל בו וזכות הרופא לעבור ממקום עבודה אחד לשני פוגעת בזכות בסיסית של האזרח ובחוק יסוד כבוד והאדם וחרותו. על ההסתדרות הרפואית בישראל מוטלת החובה המוסרית לדאוג לכבוד המקצוע ולזכות הרופאים להתפרנס בכבוד וכל איום לשנות מצב זה מחייב אותנו לפעול בכל הדרכים הלגיטימיות, כולל פניה לסעד ממערכת המשפט בישראל.

קורא אני לשר הבריאות להגן על הרופאים, לא לפגוע בזכותם הבסיסית לשכר הוגן בקליניקות הפרטיות ולאפשר ניידות בין הקופות ובין המעסיקים כראות עיניהם, שכן ישראל היא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון.

נושאים קשורים:  דעות,  קופות החולים,  הצעת חוק,  ח"כ דוד אמסלם,  הר"י,  משרד הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
21.11.2017, 12:11

ההזדקקות לחוק היא תוצאה בלתי נמנעת מניצול-יתר של זכויות המעבר הקיימות (״השתנה מהמקפצה״). בלי לפגוע בזכויות, לא כל הרופאים צדיקים גמורים, והקופות בודאי שלא (ונכון שבמקרים רבים השיווק מקדים אצלן את השרות לחולה). התופעה של ״גניבת״ חולים סיטונאית ע״ח כספי ציבור היא בודאי שלילית, ויש להגבילה (למשל, ״שיגנבו״ רק 10% מהחולים).
אין קופות חולים משפטיות-ציבוריות, שבהם מועסקים עורכי דין, ולפיכך ההשוואה בין רופאי קופ״ח לעו״ד מופרכת מיסודה.

כאמור אין זו תופעת המונים אלא בודדים. בבקשה- ש"יענישו" את אלה ש"גונבים" חולים. אבל לא ניתן מוסרית לפגוע בציבור שלם של רופאים הגונים. ההשוואה של רופאים לעו"ד אינה מיקרית. אלה גם אלה הם מקצועות חופשיים. אלה גם אלה עוברים ממקום עבודה אחד למשנהו ומה לעשות- כפי שיש חולים הנאמנים לרופא שלהם ורוצים רק אותו, כך יש גם עו"ד עם לקוחות נאמנים. רוצה לאמר - הרופאים אלה היחידים בישראל שכל שני וחמישי מאשימים אותם בעלית יוקר המחיה, וששים עלי קרב להשית עליהם עוד ועוד מגבלות ללא כל הצדקה. הגיע הזמן שיפסיקו להאשים את הרופאים שרצונם לעזור לזולת כפי שחונכו.

אנונימי/ת
22.11.2017, 12:21

ההשוואה של רופאים לעו"ד בהחלט שגויה. עורכי דין עוברים בין משרדים פרטיים. קופת החולים הם גופים ציבוריים אשר ממומנים מכספי ציבור (קפיטציה). לכן בהחלט לגיטימי לבצע רגולציה.